KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

18-7-2008

Rutger van Schaardenburg nog kans op de Olympische Spelen

De laatste dag van de voorrondes is Rutger goed doorgekomen met een 4e en een 5e plaats in de 7e en de 8e race op het Europees Kampioenschap te Nieuwpoort. In het algemeen open klassement bezet hij hierdoor een 7e plaats en in het algemeen europees klassement een 5e plaats, wat hem een halve nominatie op levert wanneer hij de positie weet te behouden.

De leider in het algemeen klassement is de wereldkampioen Tom Slingsby op wie al jaren geen maat staat. De Sloveen Vasilij Zbogar en Paul Goodisson zijn favoriet om Europees kampioen te worden. De
Nederlanders bezetten respectievelijk de plaatsen 7, 14, 20 en 23. De andere Nederlanders hebben echter nog geen halve nominatie op zak en moeten een top 3 positie zien te halen om zich nog te plaatsen voor de spelen.

Morgen en overmorgen zullen de 40 hoogst geklasseerde deelnemers gaan strijden in de Gold Fleet, het geen betekent dat de finales op het scherpst van de snede uitgevochten zullen worden. Als het Rutger lukt om van de 4 geplande races er 3 goed te finishen zal hij naar alle waarschijnlijkheid geplaatst zijn voor de spelen en de 43e deelnemer in de laser klasse worden.

De concurrentie zal hevig zijn de komende dagen. Omdat het gaat om de top 6 in Europese landen te worden geldt Groot Brittantie als 1 land. Rutger bezet op dit moment dus een geschoonde 4e plaats. Daarnaast wordt 20 % van de resultaten afgetrokken van het totaal aantal wedstrijden. Dat is bijvoorbeeld bij de pool 50 punten en rutger 16. De Sloveen, Britten en Duitsers zijn waarschijnlijk niet meer in te halen. Voor de benodigde halve nominatie mag hij dus nog maar door 2 nationaliteiten ingehaald worden, een ongelooflijk zware taak.

Internetadres: http://www.kycn.be/fr/laser_2008_ec_news.html