Gemeente Dronten


40% Drontenaren werkt in eigen gemeente

De meeste Drontenaren werken buiten de gemeentegrenzen. Dit blijkt uit een beroepsbevolkingsonderzoek van provincie en gemeenten in Flevoland. 40% van de Drontenaren werkt binnen de eigen gemeente. Het aantal werkenden dat buiten de Dronten werkt is toegenomen tot 10.000 personen.

Volgens wethouder Filip van As, tijdelijk portefeuillehouder economische zaken, heeft de arbeidsmarkt van Dronten een regionaal karakter: 25% van de Drontenaren werkt in een andere gemeente in Flevoland. In andere gemeenten is dit maximaal 15%. Wij zijn bij wijze van spreken de hofleverancier van de provincie. Toch is het onze ambitie om de kwaliteit van de Dronter werknemers meer en meer te benutten voor de eigen gemeente. Belangrijk is dat de uitgifte van bedrijfsgrond dit jaar voorspoedig gaat. De trekkracht van de Dronter economie blijkt aanzienlijk te zijn.
Bijna 60% van de inwoners van Zeewolde en Almere werkt buiten de provincie. In Dronten werkt 35% buiten de provinciale grenzen. Van As: Als Drontenaren buiten de provincie werken, is dat vooral op de Veluwe. Er werken bijna 2.000 inwoners in dit gebied. Geen enkele andere gemeente in Flevoland levert zoveel arbeidskrachten aan de Veluwe als Dronten.

Werven bedrijven

Een andere conclusie uit het onderzoek betreft het opleidingsniveau. Het aandeel inwoners met een middelbaar opleidingsniveau neemt fors toe. Het aandeel lager opgeleiden is gedaald van 33% naar 20%. Wethouder Van As heeft onderwijs in zijn portefeuille en is bekend met deze ontwikkeling: Er vindt een behoorlijke verschuiving plaats naar het middelbaar opleidingsniveau. De helft van de beroepsbevolking heeft nu een diploma op MBO-niveau. Kortom: het opleidingsniveau van de pendelaars is goed. Reden te meer om actief door te gaan met het werven van nieuwe bedrijven.

Publicatiedatum 16 juli 2008