Provincie Utrecht

GS over onderzoek naar woningbouw in polder Rijnenburg

18-7-2008 -

Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht heeft vandaag via een open brief bericht ontvangen dat de gemeenten IJsselstein, Nieuwegein, Lopik, Montfoort, Oudewater en Woerden zich zorgen maken over de gevolgen van eventuele extra woningbouw in de polder Rijnenburg, bovenop de ruimte die nu in het provinciale Streekplan is gereserveerd (5.000-8.000 woningen).

Aanleiding is een motie, die in de voorlaatste vergadering van Provinciale Staten van Utrecht is aangenomen, waarin aan het college van GS is opgedragen om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn voor de realisatie van meer woningen op deze locatie.

GS zullen deze PS-motie uitvoeren, wat betekent dat het college een grondige studie zal doen naar de situatie die ontstaat als er op deze locatie extra woningen moeten worden gebouwd. Aantallen woningen zijn daarbij overigens niet genoemd. Daarbij wordt door GS niet alleen gekeken naar de beschikbare ruimte voor woningbouw, maar ook naar de aansluiting op de bestaande wegen. Extra woningen in de polder Rijnenburg betekenen logischerwijs een zwaardere belasting op de wegen rondom de stad Utrecht. Het totale netwerk op de Ring Utrecht moet daarop bestand zijn, ook in de periode na 2020. In het kader van het provinciale onderzoek naar aanleiding van de motie en de lopende planstudie Ring Utrecht zal dit aspect daarom een belangrijk aandachtspunt zijn. Belangrijk daarbij zijn ook de infrastructurele besluiten die het rijk nog moet nemen.

College wil volledig inzicht
Het college wil daarom eind dit jaar een volledig inzicht geven aan Provinciale Staten wat de gevolgen van zijn van een ontsluiting van de polder Rijnenburg, uitgaande van een scenario van méér dan 7.000 woningen. Daarbij wordt ook toelichting gegeven op zaken als waterberging, de gevolgen voor wat betreft gebruik van recreatieve voorzieningen in de regio, de consequenties voor natuur en landschap en de totale kosten.

Vervolg
Bij de uitvoering van deze motie zal het college van GS, als het gaat om het inwinnen van informatie die van belang is om tot een weloverwogen besluit in PS te komen, de gemeenten in het gebied intensief betrekken. Na behandeling in Provinciale Staten eind 2008 en afhankelijk van de uitkomsten van de studie over Rijnenburg worden door de provincie nadere besluiten genomen over dit onderwerp.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030 - 258 3196