Nederlandse Politiebond


Sociale Zaken niet bereid regeling te treffen voor arbeidsongeschikte politieambtenaren

Vorige maand hebben we hier bericht dat het stil was geworden sinds eind vorig jaar de Partij van de Arbeid en de Partij voor de Vrijheid een motie wilden indienen vanwege de situatie dat bij arbeidsongeschikte politieambtenaren de werkgeversbijdrage levensloop wordt afgetrokken van hun WAO-uitkering. Minister Ter Horst heeft toen van de Tweede Kamer de opdracht gekregen om in overleg met het ministerie van Sociale Zaken (SZW) een regeling te bereiken.

Vorige week heeft minister Ter Horst de Kamer bericht dat het overleg met SZW niet tot een oplossing heeft geleid. SZW wil geen voorziening treffen voor WAO-gerechtigde collega's die door de werkgeversbijdrage levensloop een lagere WAO-uitkering ontvangen. Reden is dat de levensloopbijdrage vrij besteedbaar is en als inkomsten worden gezien terwijl de levensloopbijdrage in het leven is geroepen om eerder uittreden mogelijk te maken.

Vorige maand hebben we al bericht dat de NPB via het geruchtencircuit had vernomen dat minister Donner een regeling niet haalbaar zou achten. Nu daadwerkelijk blijkt dat SZW niet bereid is een regeling te treffen is dit zeer teleurstellend.

De door SZW aangedragen argumenten waarom geen regeling kan worden getroffen zijn naar de mening van de NPB niet steekhoudend. In het overleg met de minister dat binnenkort zal plaatsvinden zullen wij dit ook naar voren brengen en zullen we mogelijke oplossingen aandragen.

In 2007 heeft de NPB twee procedures opgestart voor leden die door uitbetaling van de levensloopbijdrage zijn gekort op hun WAO-uitkering. Deze zaken lopen nog. Minister Ter Horst heeft aangegeven dat ze overweegt om over te gaan tot uitbetaling van de levenslooptegoeden aan de collega's met een
arbeidsongeschiktheidsuitkering. Wij zullen in het overleg met de minister benadrukken dat uitbetaling opgeschort moet worden totdat de lopende procedures zijn afgerond.

Gepubliceerd op 18 juli 2008 door Renny de Graaf.

Overname van dit nieuwsbericht is toegestaan, mits met bronvermelding: Nederlandse Politiebond - www.politiebond.nl ©2008.