Openbaar Ministerie

OM Den Haag eist jeugddetentie voor verdachte steekpartij Zoetermeer

18 juli 2008

Het Openbaar Ministerie in Den Haag heeft negen maanden jeugddetentie, waarvan drie maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 13-jarige jongen uit Zoetermeer voor het neersteken van een 13-jarige plaatsgenoot. Verder eist het OM een proeftijd van twee jaar en de verdachte moet verplichte hulpverlening krijgen.

De verdachte moest zich donderdagmiddag 17 juli voor de kinderrechter verantwoorden. Zaterdagavond 2 februari 2008 stak de 13-jarige verdachte bij een flat in de Florens van Brederolaan in Zoetermeer de jongen met een mes in de borst. Hierbij raakte het slachtoffer levensgevaarlijk gewond. Uit onderzoek van een deskundige blijkt dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. De verdachte kende het slachtoffer en voetbalde regelmatig met het groepje kinderen waar het slachtoffer deel van uitmaakte. Na het voetballen werd hij nog al eens geschopt en geslagen door jongens uit de groep. Dit gebeurde ook op zaterdag 2 februari. De 13-jarige verdachte werd hierdoor zo boos dat hij thuis twee messen heeft gepakt en zijn belagers daarmee achterna heeft gerend.

De jongens renden weg, maar het uiteindelijke slachtoffer kwam later naar de jongen toe. Volgens de verdachte dacht hij dat hij opnieuw gepest zou worden. Daarom zou hij het slachtoffer hebben gestoken. Het slachtoffer is toen in kritieke toestand in het ziekenhuis opgenomen en moest direct worden geopereerd. De jongen is er nog altijd niet helemaal bovenop.

De verdachte zit al sinds 2 februari vast en dat is voor een kind van 13 jaar bijzonder lang. Dat past in het beleid van het Haagse OM om hard op te treden tegen het steken en bedreigen met messen. De maximale jeugddetentie voor een 13-jarige bedraagt een jaar.

De kinderrechter doet op donderdag 31 juli uitspraak.