Ethiopië: hulp voor acuut ondervoede kinderen

16 juli 2008, Oost-Harerghe - Kimia Gotu en haar tweejarige dochter Destu Omer Hassen kwamen een maand geleden naar het therapeutisch voedingscentrum in Baroda. Het meisje was ernstig ondervoed en dat gold ook voor de 75 andere kinderen die in het centrum aanwezig waren. Destu balanceerde op het randje van de dood, maar is nu dankzij de hulp van het centrum bijna hersteld.

Kimia Gotu met haar dochter Destu. Foto: Unicef Ethiopië/2008 Kimia Gotu met haar dochter Destu. Foto: Unicef Ethiopië/2008

Kimia heeft vier kinderen en is in verwachting van de vijfde. Thuis was er niet genoeg eten om Destu te voeden. "Ik ben naar het centrum gekomen, omdat mijn kind ziek werd. We komen uit Nadi, een dorpje dat op zes uur lopen van het centrum ligt."

4,6 miljoen mensen hebben voedselhulp nodig In een aantal gebieden in het oosten van Ethiopië hebben 4,6 miljoen mensen voedselhulp nodig, veroorzaakt door aanhoudende droogte, stijgende voedselprijzen en een gebrek aan middelen om de voedselschaarste op te heffen. De regering van Ethiopië schat dat in de door droogte getroffen gebieden 75.000 kinderen acuut ondervoed zijn. Bij acute ondervoeding heeft iemand al zijn energiereserves opgebruikt. Het lichaam begint eigen spier- en vetweefsel te verbranden om aan energie en voedingsstoffen te komen.

"Wij zijn boeren. We hebben gezaaid en toen bleef de regen weg," vertelt Kimia. "Het is voor het eerst dat we dit meemaken." Een kind dat acuut ondervoed is heeft een grote kans om te overlijden, maar zal met de juiste behandeling, waarbij het meerdere malen per dag kleine doses therapeutische voeding krijgt, binnen drie tot zes weken kunnen herstellen.

Destu was acuut ondervoed, maar dankzij de hulp van het voedingscentrum in Baroda is ze bijna helemaal hersteld. Foto: Unicef Ethiopië/2008
Destu was acuut ondervoed, maar dankzij de hulp van het voedingscentrum in Baroda is ze bijna helemaal hersteld. Foto: Unicef Ethiopië/2008

De handen, voeten en het gezicht van de tweejarige Destu waren gezwollen door oedeem en ook zij leed aan acute ondervoeding. Gelukkig reageert ze goed op de behandeling die ze in het door Unicef gesteunde voedingscentrum in Baroda krijgt. Over een paar weken zal ze volledig hersteld zijn.

Nationaal protocol
Destu boft dat haar moeder haar onmiddellijk naar het voedingscentrum heeft gebracht, toen gezondheidswerkers in het dorp haar vertelden van het bestaan ervan. Het aantal kinderen dat in Ethiopië aan de gevolgen van acute ondervoeding overlijdt, is trouwens flink gedaald dankzij een nationaal protocol waardoor ondervoede kinderen meteen de juiste behandeling krijgen. Samen met het ministerie van Gezondheidszorg traint Unicef gezondheidswerkers, zodat zij ondervoede kinderen kunnen behandelen. Vergeleken met eerdere noodsituaties is Ethiopië nu beter in staat om deze kinderen te helpen.

Unicef heeft de internationale gemeenschap om 49 miljoen dollar gevraagd, om vrouwen en kinderen in de door droogte getroffen gebieden in Ethiopië te kunnen helpen op het gebied van voedsel, gezondheidszorg, onderwijs, water en hygiëne.