Gemeente Waterland


De gemeente Waterland heeft besloten gebruik te maken van een tijdelijke stimuleringsregeling om de administratieve lasten voor bedrijven en burgers te verminderen. Deze tijdelijke regeling is een initiatief van het Ministerie van Financiën en moet ervoor zorgen dat de al in gang gezette vermindering van de regeldruk zich verder voortzet. Om in aanmerking te komen voor de bijdrage is het nodig dat de gemeente samenwerkt met een onafhankelijk adviesbureau. De gemeente Waterland heeft met Adviesbureau Zenc en Onderzoeksbureau EIM afgesproken om de komende maanden te werken aan een pakket van concrete maatregelen.

Al geruime tijd staat het verminderen van regelgeving (deregulering) hoog op de lokale politieke agenda. Het gaat daarbij administratieve handelingen die voortvloeien uit diverse wet- en regelgeving. Doel is dat de gemeente Waterland het voor bedrijven en burgers makkelijker maakt als het gaat om het uitvoeren van lokale regels en het aanvragen van vergunningen.
Hiervoor is het belangrijk dat het lokale bedrijfsleven en burgers direct worden betrokken bij het realiseren van de plannen. Met een vertegenwoordiging van de Bedrijvengroep Waterland zijn inmiddels verkennen-de gesprekken gevoerd. Burgers worden op een andere wijze betrokken. Voor hen gaat de gemeente een keuze maken van minimaal tien producten uit een lijst die door het ministerie is opgesteld. De onafhanke-lijke adviseurs ondersteunen de gemeente Waterland bij het maken van die keuzes en het verder ontwikke-len van plannen.

De verwachting is dat eind 2008 een maatregelenplan voor handen is.