Gerechtshof Arnhem


Radboud Universiteit mag onderzoeksresultaten kraakbaarheid Mifare Classic Chip publiceren

Arnhem, 18 juli 2008 - NXP produceert sinds 1995 de Mifare Classic Chip. Wereldwijd zijn ongeveer 1 miljard exemplaren afgezet, voor gebruik in toegangspassen voor gebouwen en in het openbaar vervoer. Onderzoek van de onderzoeksgroep Digital Security van de Radboud Universiteit Nijmegen onder leiding van prof. Jacobs heeft uitgewezen dat de Mifare Classic Chip op een bepaalde wijze te kraken en te klonen is. De onderzoeksgroep is voornemens een wetenschappelijk artikel te publiceren waarin zij het geheime algoritme in de chip beschrijven en verslag doen van de wijze waarop zij dat hebben achterhaald. NXP vordert een verbod op publicatie daarvan. De vordering is afgewezen.

Volgens NXP maakt publicatie het voor kwaadwillenden makkelijk in beveiligingssystemen binnen te dringen en in het openbaar vervoer te frauderen. Zij vreest voor haar zelf en wereldwijd voor de gebruikers grote veiligheidsrisico's en omvangrijke schade. De universiteit bestrijdt dat er grote risico's aan publicatie zitten en beroept zich op het recht op vrijheid van meningsuiting.

De rechter in kort geding heeft geoordeeld dat het in art. 10 EVRM vastgelegde recht op vrijheid van meningsuiting ook omvat het publiceren van resultaten van wetenschappelijk onderzoek. Daaraan kunnen slechts beperkingen worden gesteld indien daarvoor een dringende maatschappelijke noodzaak bestaat en alleen als die noodzaak overtuigend wordt aangetoond. Dat vergt een afweging van concrete belangen. Overwogen wordt dat er in een democratische samenleving grote belangen zijn gemoeid met het kunnen publiceren van de resultaten van wetenschappelijk onderzoek en het informeren van de samenleving over de ernstige manco's die de chip blijkt te hebben zodat maatregelen kunnen worden genomen tegen de risico's van het lek in de chip. Dat daartegenover op korte termijn juist ernstige veiligheidsrisico's dreigen door publicatie van het artikel is volgens de voorzieningenrechter niet overtuigend aangetoond. Bedrijfsschade van NXP is niet het gevolg van publicatie van het artikel maar van het produceren en verhandelen van een chip die gebreken blijkt te hebben, wat de eigen verantwoordelijkheid van NXP is. De vordering is daarom afgewezen.

Meer informatie: afdeling communicatie 026-3592562

LJ Nummer

BD7578

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 18 juli 2008 Naar boven