Gemeente Stein


Mobiliteit en veiligheid in Stein, dat doen we SAMEN!

In april jongstleden ontving u de tweede nieuwsbrief over het nieuwe verkeers- en vervoersplan van onze gemeente. Daarin kwamen onder andere verkeersleefbaarheid en de drie centrale thema's mobiliteit, veiligheid en samenwerking aan bod. Deze nieuwsbrief gaat dieper op deze centrale thema's in.

Mobiliteit
Het thema mobiliteit gaat in op de nieuwe ontwikkelingen in de gemeente en hoe de nieuwe verkeers- en vervoerssituatie in goede banen kan worden geleid. Belangrijke ontwikkelingen op dit gebied zijn de nieuwe wijk Bramert Noord, waar een nieuwe gebiedsontsluitingsweg voor wordt aangelegd om deze wijk te ontsluiten richting de A2 en de andere kernen van de gemeente.

Tevens komt de afwikkeling van het vrachtverkeer voor het uitbreidende regionaal overslagcentrum en de nieuwe routing langs het centrum van Stein aan bod. Voor alle vervoerssoorten is een netwerk met het bijbehorend beleid en vormgevingseisen vastgesteld. Zodra er meer bekend is over de ontwikkelingen rondom de DSM Campus wordt dit ook in het plan opgenomen.

Veiligheid
In het thema veiligheid wordt aandacht besteed aan verbeterpunten op de verschillende typen wegen. Stein is een zeer veilige gemeente, maar toch zijn er punten waar de verkeersveiligheid nóg verbeterd kan en moet worden. Zo zijn voor de gebiedsontsluitingswegen richtlijnen voor de fietsvoorzieningen opgesteld. Op erftoegangswegen zal aandacht besteed worden aan die straten waarin de inrichting van de 30 km/uur gebieden nog niet of nog onvoldoende is uitgevoerd en aan grenzen van deze woongebieden die nog niet volledig zijn uitgevoerd.

De punten waarop problemen reeds voorkomen, worden als eerste aangepast. Overige wegen komen later aan bod (bijvoorbeeld tijdens onderhoudswerkzaamheden) of op het moment dat er problemen ontstaan. Tot slot wordt in dit thema aandacht besteed aan de gevaarlijke (kruis)punten in de gemeente. De belangrijkste is het kruispunt van de Napoleonsbaan en de Stadhouderlaan. Voor dit kruispunt wordt een speciale analyse uitgevoerd naar de verkeersveiligheid, waarna het tijdens de uitvoering van de plannen voor het Steinerbos aangepast wordt.

Samenwerking
Het hoofdstuk over samenwerking beschrijft de manieren waarop de gemeente de inwoners wil betrekken bij het proces om Stein mobiel, veilig en daarmee leefbaar te houden. Communicatie richting u als inwoner speelt hierbij een belangrijke rol en geschiedt via verschillende kanalen zoals de lokale televisie, radio, kranten, maar vooral door met elkaar in gesprek te gaan. Tevens speelt educatie een voorname rol. Hierbij wordt niet alleen op kinderen gedoeld, maar ook op voorlichting over veranderingen in het verkeer voor ouderen, dialogen over verkeersgedrag rondom scholen voor ouders en fietsgedrag bij fietsclubs. Ook zal gecommuniceerd worden over de noodzaak van handhaving.

Meerjaren Uitvoeringsplan
Al deze vastgestelde doelen en richtlijnen betekenen een hoop werk voor de gemeente in de komende periode. Om dit in goede banen te leiden wordt een Meerjaren Uitvoeringsplan (MUP) opgesteld, het sluitstuk van het nieuwe GVVP. In dit MUP worden alle projecten die uit de beleidsnota voortvloeien opgesomd, met de inschatting van de bijbehorende kosten en de prioriteit van het project.

Nog vragen?
Mocht u naar aanleiding van deze informatie vragen hebben over het nieuwe verkeers- en vervoersplan, neem dan contact op met de heer E. Adriaanse via telefoonnummer 046-435 93 93 of per mail via info@gemeentestein.nl.