Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

Aan:
De voorzitter van het Platform Bereikbaarheid Metropoolregio Amsterdam, dhr. L. Verbeek
Postbus 15
1440 AA PURMEREND

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 18 juli 2008 1 Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGMO-2008/137 - Onderwerp
Superdividend Schiphol

Geachte heer Verbeek,

Dank voor uw brief ­ dd 10 juni 2008 ­ over het superdividend Schiphol. Hierin spreekt u uw zorg uit over het kabinetsbesluit ten aanzien van een andere aanwending van het superdividend Schiphol dan aan de bereikbaarheid van de Noordvleugel. Ik reageer hierbij, mede namens de ministers van Financiën en VROM, op uw brief.

De minister van Financiën heeft, mede namens mij, op 30 juni jongstleden de Tweede Kamer geïnformeerd over de gang van zaken omtrent de aanwending van het Superdividend Schiphol. Voor de inhoudelijke reactie verwijs ik naar de lijn zoals in die brief opgenomen. Een kopie van deze brief treft u bijgaand aan.

De bereikbaarheidsopgaven in de Noordvleugel hebben onze aandacht. Zoals u ook schrijft zijn recent al enkele grote stappen gezet om de bereikbaarheid te verbeteren. Voor ontsluiting van de Noordvleugel via het spoor is besloten geen Zuiderzeelijn aan te leggen en een deel van het gereserveerde budget voor de Zuiderzeelijn à 1,35 mld. Definitief in te zetten voor OV SAAL. Inmiddels heeft het kabinet ook besloten tot een investeringspakket voor uitbreiding van de capaciteit op de wegcorridor Schiphol- Amsterdam-Almere met een goede ruimtelijke inpassing. Daarnaast zijn ook middelen uitgetrokken voor groen-blauwe maatregelen én voor de Zuidas.

Ten aanzien van het resterende deel van de 4,5 mld reservering, namelijk 980 mln, heeft het kabinet besloten om deze middelen niet terug te laten vloeien in het FES voor algemene bestemming aan FES-waardige projecten, maar binnen het FES te reserveren voor VenW­investeringen in mobiliteit in den brede. In de Mobiliteitsaanpak zal ik ingaan Postbus 20901, 2500 EX Den Haag Telefoon 070 - 351 6171 Bezoekadres Plesmanweg 1-6, 2597 JG Den Haag Fax 070 - 351 7895

bereikbaar met tram 9 (station hs en cs) en bus 22 (station cs)

VENW/DGMO-2008/137

op de aanwending van deze middelen. Daarbij behoort aanwending van middelen voor mobiliteitsprojecten in de Noordvleugel ook tot de mogelijkheden.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---