Politie Groningen

Ontbrekende bierflesjes leiden naar vernielzuchtige jongeren

Onstwedde, 18-07-2008 o Met de aanhouding van drie jongeren heeft de politie onlangs een serie vernielingen van diverse gebouwen in Onstwedde opgelost. Het betreft twee jongens van 17 en 19 jaar, beiden uit Onstwedde en een 18-jarige meisje uit Oude Pekela.

Het drietal wordt ervan verdacht dat zij in de nacht van zaterdag 1 maart meerdere vernielingen hebben gepleegd. Zo werden een raam bij een basisschool, twee ramen bij een wooncomplex en meerdere ramen bij een multifunctioneel centrum in Onstwedde ingegooid en vernield. De politie bleek het drietal in dezelfde nacht in Onstwedde te hebben gecontroleerd. Zij waren tijdens de controle in het bezit van een kratje bier van een specifiek merk. In het krat ontbraken diverse flesjes bier. Later werd geconstateerd dat in de bewuste nacht vernielingen waren gepleegd met behulp van bierflesjes. Het merk van deze bierflesjes kwam overeen met het merk van het krat bier van de jongeren.

Graffiti

Het drietal werd op 15 juli buiten heterdaad aangehouden. Zij bekenden tijdens het verhoor de betreffende vernielingen te hebben gepleegd. De jongens biechtten daarnaast op dat zij in februari van dit jaar graffiti op een prieel in een plantsoen hadden gespoten. Het ging hier om racistische leuzen. Vooral de vernielingen aan het multifunctionele centrum aan de Boslaan sprongen in het oog. In het centrum bevindt zich ook een kinderopvang, bibliotheek en seniorenwooncomplex. Door de vernielingen is een gevoel van onveiligheid bij de bewoners ontstaan.

Alcoholmisbruik

De verdachten zijn tot de vernielingen gekomen door overmatig alcoholgebruik. Zij verklaarde per persoon ongeveer zeventien flesjes bier te hebben gedronken. Alle drie mochten na verhoor het politiebureau verlaten. De twee Onstwedder knapen hebben in 2006 en 2007 ook een serie openlijke geweldplegingen tegen goederen en personen gepleegd. Beiden zitten nog in hun proeftijd en hebben nog een voorwaardelijke straf openstaan. De politie schat de schade tussen de 2000 en 3000 euro.De politie heeft het onderzoek afgerond. De officier van justitie zal op basis van het proces-verbaal beslissen wat met de verdachten zal gaan gebeuren.