Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa consulteert over verkort afhandelen concentratiezaken

18-07-2008

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is van plan het besluit over het verkort afdoen van concentratiemeldingen te wijzigen. Advocaten en andere belanghebbenden worden uitgenodigd om via www.nmanet.nl op het nieuwe conceptbesluit te reageren tot en met 22 augustus 2008.

De belangrijkste wijziging is dat de NMa voortaan meer concentratiebesluiten verkort - dus zonder uitvoerige motivering kan afdoen waarbij de marktaandelen van de fuserende ondernemingen niet langer als criterium gelden. Voorheen kon de NMa een besluit alleen verkort afdoen indien het gezamenlijk marktaandeel van fuserende partijen in een horizontale marktrelatie niet meer dan 25% bedroeg en het marktaandeel van partijen in een verticale relatie niet meer dan 30%. In de praktijk blijkt dat in de gevallen waarbij de gehanteerde marktaandeelgrenzen worden overschreden, het toch vaak zo evident is dat er geen vergunning nodig is voor het tot stand brengen van de concentratie dat vermelding van de motivering niet noodzakelijk is.

Besluiten worden in ieder geval gemotiveerd wanneer:

a) voor de concentratie een vergunning is vereist en de NMa diepgaand onderzoek naar de gevolgen van de concentratie wenselijk acht.

b) een concentratiebesluit afwijkt van een advies over de concentratie door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) of het Commissariaat voor de Media.

c) bij de behandeling van de concentratie sprake is van relevante bezwaren van belanghebbenden.

De verdere verruiming van de verkorte afdoening draagt bij aan een nog doelmatiger inzet van de bij de NMa beschikbare capaciteit. Daarnaast beperkt het de lasten voor ondernemingen doordat de NMa, bijvoorbeeld, geen overleg meer hoeft te voeren met de betrokken ondernemingen over de vraag welke gegevens in het besluit een vertrouwelijk karakter hebben en uit de openbare versie moeten worden weggelaten.

Kijk hier voor het conceptbesluit. De consultatie loopt tot en met 22 augustus 2008. Reacties kunt u per mail toesturen aan dhr. mr. B. Bosch, b.bosch@nmanet.nl.