Senternovem


18-07-2008 | Point One actief in China

China is op dit moment dé elektronicafebriek van de wereld. Zo'n beetje alles wordt daar gemaakt in hoge volumes tegen lage kosten. Sinds 2006 richt China zijn langetermijnstrategie op de ontwikkeling van een krachtige kenniseconomie: 'made in China' zal plaatsmaken voor 'made by China'. Nieuwe Chinese multinationals zullen opstaan.

Het innovatieprogramma Point One is dit voorjaar voor de tweede keer naar China gegaan. Het eerste bezoek eind vorig jaar had nog een verkennend karakter, bij het tweede bezoek heeft Point-One de intentie uitgesproken strategisch met China samen te werken. Point One ziet veel kansen: uitwisseling van bèta-studenten en technici, gezamenlijke R&D, een groeiende afzetmarkt voor Nederlandse bedrijven, Chinese investeringen in Nederland en Chinese bedrijven die zich hier willen vestigen. Het moet de komende jaren allemaal gaan gebeuren, zegt Kouchi Zhang van NXP, een van de deelnemende bedrijven binnen Point One die actief is om de samenwerking verder vorm te geven. Het bedrijf maakt semi-conductors voor chips en was ooit onderdeel van Philips.

Nederland heeft streepje voor
Nederland heeft volgens Kouchi een streepje voor op de meeste andere Europese landen. Zo is Nederland de op een na grootste handelspartner van China binnen de Europese Unie. Maar belangrijker is dat Nederland een van de leidende landen is in de wereld op het gebied van nanoelektronica en embedded systemen. De technologie en kennisinfrastructuur zijn in Nederland van hoge kwaliteit. Chinezen kennen volgens Kouchi allemaal de namen van ASML, Océ, Philips, Shell, Unilever en de TU Delft. Philips was het eerste Nederlandse bedrijf in China en de TU Delft staat in de top vijf van beste universiteiten ter wereld. Een overgroot deel van alle chips in de wereld zijn ontworpen en gemaakt met Nederlandse apparatuur. "Als klein landje stellen we dus wel degelijk wat voor en daar mogen we best trots op zijn", zegt Kouchi. "Point-One pakt de samenwerking met China gestructureerd aan, dat geeft ons een voorsprong op andere landen."

De integrale Point-One China strategie is opgenomen in zowel het EVD 2g@ther-programma als in het vervolgplan van Point One dat wordt ondersteund door SenterNovem. De twee agentschappen van het ministerie van Economische Zaken trekken de komende maanden gezamenlijk op om de China-agenda te faciliteren. De lijst met bedrijven die willen meedoen met de samenwerking groeit volgens Kouchi.

Van massaproductie naar kenniseconomie
China is nu nog de productiefabriek van de wereld, maar dit model loopt ten einde. De Chinese overheid is bezig een overgang te realiseren naar een ander economisch model: van massaproductie (made in China) naar kenniseconomie (made by China), waarin kleine netwerken van bedrijven en kennisinstellingen van belang zijn om innovatie te realiseren. "Juist op dit punt is Nederland sterk." Om de omslag naar een kenniseconomie te kunnen maken is China afhankelijk van kennis en expertise die in Nederland voorhanden is. Kouchi: "Zij komen dus kennis halen en willen weten hoe je een netwerk opzet." Daarnaast is Nederland met Schiphol en de Rotterdamse haven voor China op handelsniveau een toegangspoort tot Europa.

Na de zomer moet de samenwerkingsagenda zowel in Nederland als in China worden goedgekeurd door de participerende partijen. Kouchi Zhang: "Daarna moeten de eerste concrete gezamenlijke research-projecten opgestart worden, waarbij universiteiten, bedrijven en studenten uit beide landen samen aan een project werken." De agenda kent een looptijd van vijf jaar en start officieel in janauri 2009. De werktitel is Point One with China. Het project is niet alleen bedoeld voor kennisinstellingen en grote bedrijven, maar biedt zeker ook grote kansen voor het MKB.