Gemeente Heerenveen


---


---

Skûtsjewisselprijs voor schipper Pieter Brouwer

Een gemeentelijke skûtsjewisselprijs in het leven roepen voor van Heerenveen en dan de prijs voor de eerste keer overhandigen aan de eigen schipper, een mooier scenario had niemand het kunnen bedenken. Schipper Pieter Brouwer en zijn bemanning wonnen woensdag 16 juli met overmacht de thuiswedstrijd op het Sneekermeer in Terherne. Tijdens de traditionele prijsuitreiking van de Stichting Heerenveenster Skutsje de Gerben van Manen in de Buorkerij in Terherne mocht wethouder Lykele Buwalda de skûtsjewisselprijs uitreiken aan Pieter Brouwer. Bestuur, schipper en bemanning waren verguld met de overwinning en de wisselprijs.

Tijdens de wedstrijd van Heerenveen boekte de Gerben van Manen na De Veenhoop en Earnewâld de derde overwinning op rij. Op zich al een unicum. Nog specialer was de overwinning omdat de wedstrijd in Terherne bij Pieter Brouwer tot vorig jaar een beetje tussen de oren zat. Van alle SKS-wedstrijden die sinds 1962 in Terherne zijn gehouden, won de kampioen 22 maal de wedstrijd van Heerenveen. Maar liefst elf keer ging die eer naar de schipper van de Gerben van Manen: twee maal Siep van Terwisga (1963 en 1964), vier maal Tjitte Lammertsz Brouwer (1968, 1976, 1977 en 1981) en vijf maal Tjitte Sietsesz Brouwer (1992, 1993, 1994 en 1997). Met de overwinning in Terherne voegde Pieter Brouwer zich bij het rijtje illustere schippers.
Uitreiking wisselprijs
De prijs bestaat uit een glazen vorm met drie pompeblêden en het wapen van de gemeente Heerenveen met een replica. De naam van het winnende skûtsje wordt na de wedstrijd in het glas gegraveerd. De winnaar mag de prijs een jaar houden, zodat er opnieuw om kan worden gestreden. De kleinere replica wordt wel eigendom.


---

OneStat.com Web Analytics