Trots op Nederland

Nieuws

Rechter zet streep door verplichte inburgering in het buitenland

Afgelopen dinsdag heeft de rechter bepaald dat een verblijfsvergunning niet mag worden geweigerd op grond van een onvoldoende resultaat voor het inburgeringexamen in eigen land. Volgens een wet die Rita Verdonk in haar functie als Minister van Vreemdelingenbeleid en intergratie tot stand bracht moeten alle immigranten verplicht een inburgeringsexamen met goed gevolg afleggen om een verblijfsvergunning te krijgen. Deze inburgeringcursus houdt in dat men een basisexamen Nederlands, waarin kennis van taal en cultuur wordt getoetst moet afleggen. Het wetsvoorstel van Rita Verdonk werd destijds, ondanks de zware kritiek, dat dit in strijd zou zijn met het discriminatieverbod en met het gelijkheidsbeginsel, met grote meerderheid door de kamer aangenomen.

De reactie van een meerderheid in de Tweede kamer op deze gerechtelijke uitspraak is dat dit inburgeringexamen verreist moet blijven, zonodig moet de wet hiertoe zo snel mogelijk worden aangepast. Er wordt nu gevreesd op een grote toestroom van gezinsmigranten en voor toelating van kansarmen die onvoldoende zijn opgeleid en geen Nederlands of Engels spreken. Dit waren destijds in 2005 belangrijke argumenten voor Rita Verdonk om het wetsvoorstel in te dienen! En niet zonder resultaat, vooral Marokkanen en Turken komen voor gezinshereniging naar Nederland. Het aantal immigranten is sinds de invoering van de wet sterk afgenomen, aangenomen wordt dat dit het resultaat is van deze wet. De uitspraak van de rechter kan dit resultaat teniet doen.

Trots op Nederland wil iedere nieuwkomer duidelijk maken welke rechten en plichten hij of zij heeft om in Nederland te wonen. Eén van die plichten is het spreken en schrijven van de Nederlandse taal en voldoende kennis van de Nederlandse cultuur. Dit wordt getoetst door het afleggen van het inburgeringexamen. Trots op Nederland wil dat deze wet van kracht blijft en daar waar nodig wordt aangepast om dezelfde werking te behouden.

Uiteraard zijn we benieuwd naar uw mening. Breng daarom uw stem uit onder de rubriek: "In de Peiling"!