Stichting Wakker Dier

RSS Feeds

Anti-kipcampagne breidt uit
(18 juli 2008)
Stichting Wakker Dier heeft vandaag in een fax aan de kipsector laten weten niet te stoppen met de campagne `kip, het meest mishandelde stukje vlees'. De kipsector dreigt met een rechtszaak maar Wakker Dier maakt zich hierover geen zorgen. Vandaag nog breidt Wakker Dier haar campagne uit met een klacht bij de Reclame Code Commissie vanwege nieuwe misleidende reclames van de kippensector. De sector beweert met subsidie van de EU dat Nederlandse kip `100% OK' is terwijl kippenvlees de grootste oorzaak is van (het groeiende aantal) infectieziektes bij mensen. Bovendien vindt Wakker Dier plofkippen met een leefruimte van een A4tje niet oké.

De sectorreclame bevat letterlijk de tekst: `Al het kippenvlees dat in ons land wordt verkocht is 100% OK. Dat komt omdat het permanent en streng wordt gecontroleerd.'. De reclame acht Wakker Dier zeer ongepast omdat de kipsector juist mede verantwoordelijk is voor het ziek worden van vele consumenten. Nieuwe recente cijfers van het RIVM laten zien dat het jaarlijkse aantal infectieziektes door kippenvlees is gestegen tot 700.000 zieken en 80 sterfgevallen. De besmetting van kippenvlees met salmonella en campylobacter is daarbij het grootste probleem, stelde Hoogleraar Havelaar vorige week.

Saillant genoeg wordt ook deze nieuwe misleidende reclame gesubsidieerd door de Europese Gemeenschap. Dit terwijl de EU juist meermalen de noodklok heeft geluid over de voedselinfecties en vanwege de onaanvaardbaarheid van het dierenwelzijn recent regels opstelde die per 2010 ingaan.

De kippensector had woensdag Wakker Dier per brief gemaand te stoppen met de radiocampagne `Kip het meest mishandelde stukje vlees' waarin Wakker Dier aangeeft dat een kip in de oven meer ruimte heeft dan tijdens haar leven. De beschuldigingen van doodgroeiende kuikens die door de poten zakken, breuken en kneuzingen bij de vangst, slechte verdoving en weinig leefruimte zijn door de kipsector niet ontkracht. Hierdoor ziet Wakker Dier ook geen reden te stoppen met haar campagne.

Eerder stonden de vleessector en Wakker Dier al 9 keer tegenover elkaar bij rechtszaken en de Reclame Code Commissie en won Wakker Dier alle negen zaken. Zo werd de campagne `rem het virus, eet geen kip' tijdens de vogelpest al goedgekeurd door de rechter. Nadat Wakker Dier een geheim gehouden rapport over gesjoemel met veevoeder onthulde, werd door de sector zonder succes bij de rechter gepleit voor een verbod.