Gemeente Spijkenisse


Jongeren geven hun mening over het ontwerp voor sportplein Schenkel

18 juli 2008

Jongereninspraak sportplein Schenkel
De gemeente betrekt jongeren actief bij het meepraten over het ontwerp van de sport- en speelvoorziening in de wijk Schenkel. Deze sportvoorziening van circa 1500 m2 komt op de oever van de Maasboulevard bij het kunstwerk `De Bloem'. Eerder hebben de jongeren al hun inbreng kunnen leveren voor het programma van eisen.

Prijsvraag
In het voorjaar heeft het college het programma van eisen vastgesteld dat de verplichte onderdelen zoals een multifunctioneel speelveld, een pannaveld, een skatebaan, verlichting, fietsenrekken, prullenbakken en voetpaden bevat. Op basis van het programma is er een prijsvraag uitgeschreven, waarop vijf marktpartijen zich hebben ingeschreven. Een speciale jury heeft twee van deze partijen geselecteerd, die hun schetsontwerpen op 17 juli 2008 aan de jongeren presenteerden. De kwaliteit van de ontwerpen was hoog wat de beoordeling voor de jongeren moeilijk maakte.

De gemeente gaat nu de door de jongeren ingevulde enquêtes doornemen en de uitslag combineren met die van de jury. Het winnend ontwerp zal voorgedragen worden aan het college om opdracht te geven aan het bureau die dit ontwerp heeft gegenereerd.

Het idee om de jongeren een doorslaggevende rol in de aanbestedingsprocedure te geven, is afkomstig van het bureau Procap en is eigenlijk een ultieme vorm van openbaar aanbesteden.

Na het geven van de opdracht aan het winnende bureau, gaan zij de schets van het sportplein verder uitwerken tot een voorlopig ontwerp dat weer als `praatstuk' gaat dienen voor direct omwonenden en jongeren. Volgens planning zal deze presentatie in oktober van dit jaar gaan plaatsvinden. Dan wordt ook gesproken over zaken als beheer, handhaving en veiligheid.

De feestelijke opening van het sportplein vindt zomer 2009 plaats.