ContourGlobal goedgekeurd door het OPIC Board voor financiering en verzekering voor een energieproject in Togo

18/07/2008 16:05

PR Newswire

NEW YORK, July 18 /PRNewswire/ --

- De grootste investering in elektriciteit in de geschiedenis van Togo zal de capaciteit voor de opwekking van elektriciteit in het land verdubbelen

ContourGlobal Togo, een dochteronderneming van het internationale nutsbedrijf ContourGlobal, heeft vandaag van de Raad van Bestuur van de Overseas Private Investment Corporation (OPIC) goedkeuring gekregen voor US$ 209 miljoen in financiering en verzekering voor politiek risico voor de bouw en exploitatie van een krachtcentrale in Lome, Togo.

Het Togo-project van ContourGlobal is de grootste investering in elektriciteit in de geschiedenis van de Republiek Togo. Het vernieuwende "drie-brandstoffen" project van 100 MW zal naar verwachting eind 2009 in bedrijf zijn. Het zal elektriciteit opwekken met behulp van zes Wartsila 18V50DF motoren (16,6 MW elk), die op aardgas, stookolie en gedistilleerde dieselolie kunnen draaien. Daardoor kan in elk ogenblik van brandstof gewisseld worden. Het project zal draaien op stookolie totdat aardgas beschikbaar komt via de West-Afrikaanse Gaspijpleiding. Het project zal meer dan 780 GWh aan elektriciteit produceren en zal het West-Afrikaanse land en de omliggende regio helpen een tekort aan elektriciteit te overwinnen, dat voortdurend uitvallen van stroom heeft veroorzaakt en de economische groei van het land belemmert. Het project bevindt zich in een streek waar wanhopig gezocht wordt naar goedkopere en meer betrouwbare krachtbronnen.

OPIC zal een financiering van maximaal US$ 147 miljoen en maximaal US$ 62 miljoen aan verzekering aan ContourGlobal Togo leveren voor de bouw en exploitatie van de krachtcentrale. ContourGlobal Togo heeft een contract met een looptijd van 25 jaar afgesloten voor het verkopen van elektriciteit die wordt opgewekt door de centrale aan het elektriciteitsbedrijf van Togo, de Compagnie Energie Electrique du Togo.

De centrale, gebouwd door ContourGlobal, zal een belangrijke extra bron zijn voor betrouwbare, concurrerend geprijsde elektriciteit en zal de krachtopwekkingsportefeuille van Togo diversifiëren. Joseph Brandt, algemeen directeur van ContourGlobal, verklaarde: "Wij zijn blij dat wij deze belangrijke mijlpaal hebben bereikt in ons project voor het opwekken van elektriciteit in Togo en wij danken OPIC voor hun toewijding en harde werk. Dit innovatieve project is de grootste investering in energieopwekking in West-Afrika in meer dan tien jaar en zal de economische groei in Togo en in de regio versnellen evenals de gezondheid en kansen daar verbeteren."

Craig Huff, mededirecteur van de Reservoir Capital Group, zei: "Afrika heeft de grootste behoefte aan energie in de wereld. Dankzij hulpverlenende organisaties als OPIC kunnen investeerders aantrekkelijke naar risicograad gewogen rendementen ontvangen terwijl de kosten voor elektriciteit in de regio aanzienlijk verlaagd zullen worden. ContourGlobal heeft een aantal belangrijke plannen met betrekking tot toekomstige nieuwe energieprojecten in Afrika en wij zien ernaar uit verder in de regio te investeren."

ContourGlobal is in 2005 opgericht door voorzitter en algemeen directeur Joseph Brandt en de Reservoir Capital Group, een fonds van US$ 3,5 miljard, dat gevestigd is in New York. ContourGlobal ontwikkelt, koopt en exploiteert bedrijven voor het opwekken van elektriciteit en stadsverwarming overal in de wereld. Het richt zich zowel op sterk groeiende markten die niet voldoende hulp krijgen evenals specialistische vernieuwingen binnen ontwikkelde markten, zoals duurzame energie en warmtekrachtkoppeling. Het bedrijf bestaat op het ogenblik uit acht ondernemingen op vier continenten met ongeveer 1.000 MW geïnstalleerde capaciteit en een actieve portefeuille van op stapel staande nieuw te ontwikkelen projecten van in totaal 10.000 MW.

De Reservoir Capital Group is een privaat investeringsbedrijf met een opportunistische 'hybride' benadering van investeren. Reservoir investeert rechtstreeks in openbare fondsen en privé-investeringen en ook in partnerschappen met investeringsteams door de vorming van hedgefondsen en private equity-firma's waarin de Reservoir-fondsen een eigenaar zijn. De opportunistische investeringsfondsen van Reservoir beheren op het ogenblik ongeveer US$ 3,5 miljard.

OPIC, opgezet in 1971 als een instelling van de Amerikaanse overheid, helpt Amerikaanse bedrijven in het buitenland investeren. Het bevordert verder economische ontwikkeling in nieuwe en opkomende markten, vult de private sector aan bij het beheren van risico's verbonden met rechtstreekse investeringen in het buitenland en ondersteunt de Amerikaanse buitenlandse politiek. De verzekering tegen politieke risico's en de financiering van OPIC helpen grote en kleine Amerikaanse bedrijven investeren in meer dan 150 opkomende markten en ontwikkelingslanden over de hele wereld.

Bezoek ContourGlobal op het web op www.contourglobal.com.

Website: http://www.contourglobal.com

Amanda Bennett, +1-212-610-9151, voor ContourGlobal






-