Vlaamse Overheid

Beslissingen van de Vlaamse Regering - vrijdag 18 juli 2008

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de SERV en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over de vergoeding verschuldigd door de gebruikers van het verkeersbegeleidingssysteem voor vaartuigen. Dit ontwerpdecreet heeft tot doel om alle bepalingen van het besluit over de vergoeding met terugwerkende kracht en zonder inhoudelijke wijzigingen decretaal te consolideren. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na onderhandelingen en na advies van de Raad van State, hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het agentschapsspecifieke personeelsstatuut van het Agentschap voor Geografische Informatie Vlaanderen (AGIV).

Op voorstel van minister-president Kris Peeters Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit tot instelling van een bedrijfstoeslagregeling en tot vaststelling van bepaalde steunregelingen voor landbouwers. Het gaat hier onder meer om het schrappen van de overbodige definitie voor autonoom beheer, het toevoegen van twee nieuwe paragrafen (over de startdatum vanaf wanneer groenten, fruit, consumptieaardappelen en kwekerijproducten worden opgenomen in de bedrijfstoeslagregeling en over de creatie van een nieuwe rechtsgrond om de activering en de overdracht van toeslagrechten te kunnen uitwerken voor niet-voedingsgewassen op braak, energiegewassen en steun voor twee soorten zaaizaden).

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over het erkennen van centra voor landbouweducatie en het subsidiëren van landbouweducatieve activiteiten. Daarmee wijzigt ze het vorige besluit dat de subsidie van landbouweducatieve projecten regelde. Omdat het voorbereiden van de projecten veel werk vraagt van de erkende centra en zij bovendien geen garantie hebben op subsidie omdat maximaal 5 projecten kunnen geselecteerd worden, wordt in het nieuwe besluit een onderscheid gemaakt tussen grotere en kleinere centra. Zo kunnen meer projecten geselecteerd worden. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters De bij VLAM betrokken sectoren brengen via verplichte bijdragen van de marktdeelnemers uit hun sector middelen bijeen in promotiefondsen. Hiermee wordt de sectorale productpromotie gefinancierd. Ten gevolge van opmerkingen van de Europese Commissie over reclame en promotie met verplichte bijdragen voor Flandria, zullen voor reclame en promotie van Flandria enkel nog vrijwillige bijdragen worden gebruikt. Om de financiële middelen voor promotie van de sectorproducten te bestendigen, wijzigt de Vlaamse Regering principieel het besluit over de verplichte bijdragen voor de promotie en afzetbevordering van de Vlaamse land-, tuinbouw- en visserijproducten. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist om een provisioneel krediet voor de uitvoering van het Limburgplan gedeeltelijk te herverdelen.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Geert Bourgeois
De Vlaamse Regering beslist tot internationale ratificatie van de Scheldeverdragen met Nederland. Het gaat om vier verdragen rond onder meer de beëindiging van de onderlinge koppeling van de loodsgeldtarieven, de uitvoering van de ontwikkelingsschets 2010 Schelde-estuarium, het gemeenschappelijk nautisch beheer in het Scheldegebied en de samenwerking op het gebied van het beleid en het beheer in het Schelde-estuarium.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Steven Vanackere
De minister van Volksgezondheid wordt gemandateerd om de Vlaamse Regering te vertegenwoordigen in de Interministeriële Conferentie Drugs (IMCD). Daarnaast keurt de regering ook de samenstelling van de Algemene Cel Drugs (ACD) goed. De oprichting van de ACD en de IMCD gebeurt in uitvoering van het samenwerkingsakkoord tussen de federale staat, de gemeenschappen en de gewesten over een globaal en geïntegreerd drugbeleid.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits
In uitvoering van het Vlaamse programma voor plattelandsontwikkeling keurde de Vlaamse Regering eind vorig jaar een subsidiebesluit goed voor de uitvoering van agromilieumaatregelen. Het programma voorziet eveneens in beheersovereenkomsten die landbouwers kunnen sluiten met de overheid om de natuur, het milieu en het landschap op hun bedrijf een handje te helpen. In ruil voor de naleving van de vastgelegde voorwaarden en het uitvoeren van de maatregelen uit het contract krijgen ze jaarlijks een vergoeding. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering nu definitief een besluit goed dat voorziet in welke gevallen een combinatie van agromilieumaatregelen en beheersovereenkomsten mogelijk is.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits
In het kader van de omzetting van een Europese Richtlijn over geharmoniseerde River Information Services (RIS) op de binnenwateren in de Gemeenschap hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet ter zake en aan het besluit dat uitvoering geeft aan dit decreet. De richtlijn heeft tot doel om het vervoer op de binnenwateren te ondersteunen door enerzijds de veiligheid, de beveiliging, de doeltreffendheid en de milieuvriendelijkheid van deze vervoerswijze te verbeteren, en anderzijds de koppeling met andere vervoerswijzen te vergemakkelijken. Beide besluiten worden voor advies voorgelegd aan de SERV en aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits
De Vlaamse Regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed over de Geografische Data-Infrastructuur Vlaanderen (GDIV). Het voorontwerp van decreet beoogt in de eerste plaats de omzetting van de zogenaamde INSPIRE-richtlijn in Vlaamse regelgeving. De INSPIRE-richtlijn regelt onder meer de uitwisseling van geografische informatie tussen overheidsdiensten. Het voorontwerp gaat nu voor advies naar de SERV, de MiNa-raad, de Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Kris Peeters en minister Hilde Crevits
De Vlaamse Regering keurt, na advies van de Raad van State, definitief het ontwerpdecreet goed met diverse bepalingen over leefmilieu, energie en openbare werken. Het decreet moet diverse decreten over leefmilieu en energie aanpassen op basis van een reeks opmerkingen van de Inspectie van Financiën. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het ontwerpdecreet over de eindregeling van de begroting van de Vlaamse Gemeenschap en van de Instellingen van Openbaar Nut voor het begrotingsjaar 2005. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering kent een subsidie van 1,8 miljoen euro toe aan de nv Site-Ontwikkeling Vlaanderen (SOV) in Brussel voor de sanering van het bedrijventerrein Balmatt in Mol.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststellling van volgende gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen: 'Leidingstraat Dilsen' in Dilsen en Maasmechelen, 'Leidingstraat Lommel-Ham-Tessenderlo' in Lommel, Hechtel-Eksel, Balen, Ham en Tessenderlo, 'Op- en afrit R0-Oost te Hoeilaart', 'Leidingstraat VTN (Voeren-Opwijk) en 'Op- en afrittencomplex A13/E313 - N19 te Geel-West' in Geel Punt/Oevel.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Voor de gedwongen invordering van een aantal heffingen en belastingen doet de Vlaamse Belastingdienst een beroep op de diensten van gerechtsdeurwaarders. Momenteel wordt zo een beperkt aantal dossiers gespreid over 124 gerechtsdeurwaarders. Daarom wordt voorgesteld over te schakelen naar een systeem van enkele centraliserende deurwaarders. De Vlaamse Regering hecht daarom haar goedkeuring aan de voorgestelde wijze van samenwerking tussen de Vlaamse Belastingdienst en de Nationale Kamer van gerechtsdeurwaarders over de gedwongen invordering van (niet-)fiscale schuldvorderingen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed over de werking, het beheer en de boekhouding van het Eigen Vermogen van het Vlaams Instituut voor het Onroerend Erfgoed (EV VIOE). Om de transparantie te waarborgen worden nadere regels voor het EV VIOE vastgelegd over de begroting, boekhouding, rapportering en controle. Daarnaast worden de werkingsmodaliteiten van de beheerscommissie verduidelijkt en wordt de datum van inwerkingtreding van het EV VIOE vastgelegd. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Informele Ministerraad over stedelijke ontwikkeling en territoriale cohesie gaf in mei 2007 haar goedkeuring aan de 'Territoriale Agenda van de Europese Unie: Naar een meer competitief en duurzaam Europa van diverse regio's.' De Territoriale Agenda vormt een bouwsteen voor de Europese samenwerking op het vlak van de ruimtelijke ordening en territoriale cohesie. In dit kader beslist de Vlaamse Regering haar bevoegde minister te gelasten de uitvoering van de Territoriale Agenda op te volgen, de nodige stappen te ondernemen om met de bevoegde ministers af te stemmen over de standpuntbepaling rond de Europese sleuteldossiers, om tijdig een Vlaamse bijdrage aan de publieke consultatie in functie van het Groenboek Territoriale Cohesie voor te bereiden en de inhoudelijke opvolging van dit dossier te verzekeren.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Het decreet over de decretale aanpassingen van ruimtelijke ordening en onroerend erfgoed als gevolg van het bestuurlijk beleid vormt de VLACORO, de Vlaamse commissie voor ruimtelijke ordening, als gewestelijke adviesraad om tot een gewestelijke technische adviescommissie en beschrijft haar opdracht en samenstelling. In het kader van de gewijzigde regelgeving als gevolg van het bestuurlijk beleid worden een aantal aanpassingen aan de samenstelling van de VLACORO doorgevoerd. De Vlaamse Regering hecht nu haar principiële goedkeuring aan het besluit over de samenstelling, organisatie en werking van VLACORO. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'afbakening regionaal-stedelijk gebied Mechelen'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering beslist 34,5 miljoen euro van het provisioneel krediet ter compensatie van geannuleerde openstaande verplichtingen te herverdelen naar andere basisallocaties. Het gaat daarbij onder andere om het Fonds voor Flankerend Economisch Beleid, het Instituut ter bevordering van het Wetenschappelijk Technologisch Onderzoek in de industrie en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen OraFin (Oracle Financials versie 11.0.3) is sinds 2001 de software voor de financiële administratie van de Vlaamse Gemeenschap. De Vlaamse Regering keurt nu de upgrade van de software voor OraFin goed van versie 11.0.3 naar versie 12 en de functionele optimalisaties die daarbij worden voorzien. Tevens hecht ze haar goedkeuring aan de bestelling van het implementatietraject binnen het lopende ICT-outsourcingscontract voor 4,7 miljoen euro.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering keurt de voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van de gebieden van de natuurlijke en agrarische structuur "Vallei van de Herk en Mombeek van Alken tot Herk-de-Stad" goed. Voor de gebieden met overdruk 'grote eenheid natuur in ontwikkeling' (GENO) zal ze bij de definitieve vaststelling evalueren of een andere bestemming aangewezen is. De Vlaamse Regering gelast tenslotte ook de minister bevoegd voor leefmilieu voorstellen te doen om het onderscheid tussen GEN (grote eenheid natuur) en GENO te optimaliseren, zodat door de bestemming GENO een aangepaste overgangsregeling kan voorzien worden voor gronden die een nieuwe natuurbestemming krijgen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen De Vlaamse Regering vraagt opnieuw advies aan de Raad van State over een besluit tot bijsturing van het vergunningenbeleid voor zonnepanelen en zonneboilers. Het vrijstellingenbesluit wordt gewijzigd met als doel het beleggen van het naar de zon gerichte hellende dakvlak tot de volle 100% vrij te stellen van vergunningsplicht. Gemeenten kunnen bijzondere voorschriften ten aanzien van het gebruik van zonnepanelen en zonneboilers voor bepaalde onderdelen van hun grondgebied, bijvoorbeeld ten aanzien van de gevels gericht naar waardevolle pleinen, gebiedsspecifiek vastleggen. Een eerdere adviesvraag werd door de Raad van State als niet ontvankelijk beschouwd door een onvoldoende motivering van de vraag tot spoedbehandeling. Daarnaast geeft de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan een bijbehorende omzendbrief.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van volgende gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen: 'Millennium Golf Beringen' en 'Keerbergen Golf Club'.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen, vice-minister-president Frank Vandenbroucke, minister Bert Anciaux en minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het besluit over de gedeeltelijke verdeling van een provisioneel krediet voor een bedrag van bijna 17 miljoen euro. Het krediet wordt verdeeld over een aantal initiatieven, waaronder informaticakosten, de Polar Foundation en Natuurpunt, mediacampagnes, dotatie aan het Pendelfonds en de aankoop van kunstwerken.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen en minister Bert Anciaux
Het tweede Vlaams Golfmemorandum van 20 juli 2006 ging dieper in op de afwegingsprocedure voor nieuwe type III golfterreinen. In navolging van dat memorandum gaat de Vlaamse Regering principieel akkoord met de inplanting van volgende golfterreinen: een tweede golfterrein als onderdeel van een ruimer project tussen de spoorlijn Blankenberge-Knokke, Natiënlaan en Kalvekeetdijk in Knokke-Heist, een 18-holes golfterrein in Schilde en een 18-holes golfterrein op de voormalige kleiontginning in Sint-Gillis-Waas. Tevens gelast de Vlaamse Regering de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening tot de opmaak van de nodige gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen en minister Geert Bourgeois
Het decreet van 2006 regelt enkel de oprichting van de DAB ICT. De Vlaamse Regering keurt nu principieel het besluit goed dat de regels voor het beheer van de DAB ICT vastlegt en de bevoegdheden van en de delegatie aan de ICT-manager regelt. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen, minister Marino Keulen en minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan een addendum bij de beheersovereenkomst voor het Steunpunt Ruimte en Wonen voor de periode 2007-2011. Het addendum regelt de vervanging van Prof. Dr. Louis Albrechts.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen en minister Hilde Crevits
Via-Invest is een concept om via alternatieve financiering een substantiële inhaalbeweging in openbare werken te realiseren. Omdat het oorspronkelijk geraamde bedrag van 25 miljoen euro niet meer volstaat om alle gewenste investeringen en studies te doen, werd een kapitaalsverhoging gepland op het moment dat de middelen hiervoor waren ingeschreven in de begroting. Die bijkomende middelen van 18 miljoen euro worden inmiddels ingeschreven in de begroting 2008 die het Vlaams Parlement heeft goedgekeurd. De Vlaamse Regering beslist daarom om het kapitaal van Via-invest met 18 miljoen euro te verhogen tot 43 miljoen euro.

Op voorstel van vice-minister-president Dirk Van Mechelen en minister Patricia Ceysens
De Vlaamse Regering beslist om de onderhandelingen te starten voor de totstandkoming van Brownfieldconvenanten voor 42 projecten. De convenanten zijn een resultaat van het Brownfielddecreet dat investeerders en projectontwikkelaars wil stimuleren tot de herontwikkelling van braakliggende of onderbenutte terreinen (zgn. Brownfields).

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt het besluit goed dat een subsidie vastlegt voor de optimalisering van de omkadering voor de leertijd. Doel is de kwaliteit van de leertijd in centra voor vorming van zelfstandigen en kmo te bevorderen via cursussen maatschappijgerichte en beroepstechnische vorming, aanvullende taalcursussen en bijwerkingscursussen. Om dit financieel draaglijk te houden voor de SYNTRA kan SYNTRA Vlaanderen de lesgeverskost onmiddellijk subsidiëren en verrekenen bij het vastleggen van de subsidie leertijd. De Vlaamse Regering legt een subsidie per centrum vast op basis van het aantal leerlingen, hun vooropleiding, kennis van de Nederlandse taal en de bezettingsgraad van de cursussen beroepstechnische vorming. Concreet gaat het om 5.660 lesuren.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan een addendum bij de beheersovereenkomst met het Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - SYNTRA Vlaanderen voor de periode 2008-2010. Het gaat om een aanvulling bij de gekwantificeerde doelstellingen over o.a. het bereik van zelfstandigen en kmo's, het bereik van kansengroepen en de uitstroom naar zelfstandig ondernemen en/of werk (effectmeting).

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering wijzigt het besluit dat de criteria, voorwaarden en regels vastlegt voor subsidies ter ondersteuning en uitvoering van het beleid van evenredige arbeidsdeelname en diversiteit. Ze keurt tegelijk zeventien besluiten goed die een werkingssubsidie toekennen voor de uitvoering van structurele projecten in 2008 en vijf besluiten die een subsidie toekennen aan Erkende Regionale Samenwerkingsverbanden (ERSV's) voor de inzet van dertien projectontwikkelaars Leeftijd en Werk.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt het besluit goed dat het provisioneel krediet verdeelt voor de dekking van de uitgaven in het kader van het Meerbanenplan, met name de uitvoering van het beleid Evenredige Arbeidsdeelname.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaaamse Regering kent een subsidie van 584.000 euro toe aan vzw De Link in Antwerpen, voor het actieplan 2008-2009 'opleidingen ervaringsdeskundigen in armoede en sociale uitsluiting'.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In het kader van het nieuwe sectorconvenant 2007-2009 kent de Vlaamse Regering 357.000 euro werkingssubsidie toe aan de vzw Vlaams Instituut voor Vorming en Opleiding in de Social Profit voor het tweede werkjaar voor de sector van de social profit.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In het kader van het nieuwe sectorconvenant 2008-2009 kent de Vlaamse Regering 76.500 euro werkingssubsidie toe aan het Sociaal Fonds voor de Podiumkunsten van de Vlaamse Gemeenschap voor het eerste werkjaar voor de sector van het vermakelijkheidsbedrijf.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed dat voorziet in het reglementair en procedureel kader voor de toekenning van jaarlijkse subsidies voor diversiteitsprojecten in de Vlaamse lerarenopleidingen die op experimentele basis de in-, door- en uitstroom van doelgroepen in de lerarenopleidingen bevorderen.. Beoogd worden die doelgroepen die onevenredig participeren in het hoger onderwijs: allochtone studenten, studenten afkomstig uit milieus met een lage sociaal-economische status en studenten met functiebeperkingen. Voor het jaar 2008 is een half miljoen euro voorzien.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Met het oog op de invoering van twee nieuwe modulaire opleidingen voor het volwassenenonderwijs per 1 september 2008 wijzigt de Vlaamse Regering, na onderhandelingen met de sociale partners, opnieuw principieel een aantal besluiten. Het gaat om de modulaire opleidingen 'maatschappij-oriëntatie - voortraject ervaringsdeskundige in de armoede en de sociale uitsluiting' in de basiseducatie en 'ervaringsdeskundige in de armoede en sociale uitsluiting' in het secundair volwassenenonderwijs. Met de invoering van deze nieuwe modulaire opleidingen wordt de huidige liniaire opleiding 'ervaringsdeskundige in armoede en sociale uitsluiting TSO 3' vervangen, geactualiseerd en structureel verankerd in het volwassenenonderwijs. Dit wijzigingsbesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Het besluit van de Vlaamse Regering dat de bekwaamheidsbewijzen en de prestatie- en bezoldigingsregeling vaststelt voor de personeelsleden van de Centra voor volwassenenonderwijs geeft een opsomming van de 'vereiste', 'voldoende' en 'andere' bekwaamheidsbewijzen. Het bepaalt ook op welke salarisschaal een personeelslid recht heeft op basis van zijn bekwaamheidsbewijs. Dit besluit moet regelmatig geactualiseerd worden. De Vlaamse Regering beslist nu, na onderhandelingen met alle sociale partners, opnieuw tot principiële wijziging van dit besluit. Het gaat vooral om de ambten technisch-adviseur en technisch adviseur-coördinator. Het besluit wordt voor advies ingediend bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In het kader van de uitvoering van het voorstel van decreet over de éénmalige werkingsbudgetten in het basisonderwijs en het secundair onderwijs voor het begrotingsjaar 2008 beslist de Vlaamse Regering tot herverdeling van de noodzakelijke budgetten naar de respectievelijke basisallocaties.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Het besluit van de Vlaamse Regering dat de bekwaamheidsbewijzen, de salarisschalen, het prestatiestelsel en de bezoldigingsregeling in het gewoon basisonderwijs vaststelt, geeft een opsomming van de 'vereiste', 'voldoende geachte' en 'andere' bekwaamheidsbewijzen. Het bepaalt ook op welke salarisschaal een personeelslid recht heeft op basis van zijn bekwaamheidsbewijs. Dit besluit moet regelmatig worden geactualiseerd. De Vlaamse Regering beslist nu, na onderhandelingen met de sociale partners, opnieuw tot principiële wijziging van dit besluit. Het wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In uitvoering van CAO VIII wijzigde de Vlaamse Regering medio juli vorig jaar principieel het besluit over de taken die niet in de functiebeschrijvingen van het personeel in het basisonderwijs kunnen worden opgenomen. Het wijzigingsbesluit werd geagendeerd voor onderhandelingen met het overkoepelende onderhandelingscomité en de betrokken sectorcomités. Daar werd beslist het besluit op te heffen en de inhoud op te nemen in het besluit over de opdracht van het personeel in het basisonderwijs. Zo staat alle regelgeving in één besluit. Naar aanleiding van het Onderwijsdecreet XVIII is het besluit licht gewijzigd. Zo wordt onder meer toegevoegd dat ook de zorgcoördinator in het kader van de bevordering van de kleuterparticipatie huisbezoeken kan afleggen. Daarnaast wordt opgenomen dat het vervullen van administratieve en/of organisatorische taken van de directie of het schoolbestuur ook tot de opdracht van de administratief medewerker behoort. Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de opdracht van het personeel in het basisonderwijs.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse kwalificatiestructuur is een instrument dat moet bijdragen tot het herkennen, ontwikkelen, erkennen en inzetten van competenties van mensen. De Aanbeveling over het Europees kwalificatieraamwerk voor levenslang leren (European Qualifications Framework, EQF) roept de EU-lidstaten op om tegen 2010 elk van hun kwalificaties te koppelen aan één van de 8 niveaus van het EQF. Op die manier kunnen nationale kwalificaties met elkaar vergeleken worden. Het ontwerp van Vlaams kwalificatieraamwerk sluit nauw aan bij het Europese raamwerk, integreert de Vlaamse ontwikkelingen in het kader van het Bologna-proces door het raamwerk voor het hoger onderwijs mee te nemen en geeft vorm aan de procedures voor het ontwikkelen van kwalificaties. De Vlaamse Regering hecht nu haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de kwalificatiestructuur. Over dit voorontwerp van decreet wordt advies ingewonnen bij de VlOR, SERV, VLIR, VLHORA en de strategische adviesraad Cultuur, Jeugd, Sport en Media.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over het hoger beroepsonderwijs. Bedoeling is een gemeenschappelijk kader te creëren voor de postsecundaire beroepsgerichte opleidingen die niet tot een bachelor leiden, zoals het vroegere hoger onderwijs voor sociale promotie (HOSP), de zevende jaren in het technisch secundair onderwijs en de vierde graad beroepssecundair onderwijs, en alle nieuwe opleidingen die naar aanleiding van duidelijke noden op de arbeidsmarkt daaraan kunnen worden toegevoegd. Over dit voorontwerp van decreet wordt nu advies ingewonnen bij de VlOR, de SERV en de VLHORA. Het wordt ook voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van de bevoegde sectorcomités, en over de wijzigingen van sommige bepalingen in de onderwijswetgeving en het decreet over het volwassenenonderwijs wordt overleg gepleegd met de afgevaardigden van de inrichtende machten.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de kwaliteit in het onderwijs. Het voorontwerp van decreet omvat een bijsturing van de kwaliteitsbewaking in scholen, de Onderwijsinspectie, de nascholing en de Pedagogische begeleidingsdiensten. Tegelijk wil het voor de Onderwijsinspectie en de onderwijsontwikkeling een bijsturing realiseren voor de werking, de organisatie en het personeelsstatuut. Over dit voorontwerp van decreet wordt advies ingewonnen van de VlOR en de SERV. Het wordt ook voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van de bevoegde sectorcomités.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed over de geldelijke bepalingen voor de personeelsleden in de Centra voor Basiseducatie. Het besluit wijzigt twee vroegere koninklijke besluiten over de bezoldiging van onderwijzend personeel en regelt de bezoldigingsregeling in de sector basiseducatie. Daarnaast legt het besluit ook vast welke diensten, gepresteerd door personeelsleden in de sector basiseducatie, in aanmerking komen voor geldelijke anciënniteit in andere onderwijsniveaus. Het besluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van het Vlaams Onderhandelingscomité voor de basiseducatie, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Vilvoorde kent een migratiesaldo dat bijna vier maal groter is dan het Vlaams-Brabants gemiddelde. Vooral jonge Franstalige gezinnen met kinderen stromen in vanuit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Daarom hebben alle secundaire scholen in Vilvoorde een project ingediend om taalachterstand bij leerlingen weg te werken, de schoolse achterstand dichter bij het Vlaamse gemiddelde te brengen en de communicatie met en de betrokkenheid van de ouders te bevorderen. De Vlaamse Regering kent nu een subsidie toe van 190.000 euro aan de vzw Katholiek Onderwijs Vilvoorde voor het begrotingsjaar 2008, om taalachterstand bij leerlingen weg te werken.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vrije Universiteit Brussel heeft voor de opleiding Master of Human Ecology een negatief accreditatierapport ontvangen. De Vlaamse Regering beslist nu tot een tijdelijke erkenning van de opleiding Master of Human Ecology. Dat moet toelaten om de tekortkomingen op korte termijn weg te werken en biedt zo uitzicht op een verdere toekomst voor de opleiding in kwestie.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed dat de lijst vastlegt van algemene resultaatsindicatoren voor het Aanmoedigingsfonds hoger onderwijs 2008-2011. Met de middelen van het Aanmoedigingsfonds kunnen de hogescholen en universiteiten initiatieven nemen om gelijke kansen en diversiteit in het hoger onderwijs aan te moedigen en in het bijzonder om maatregelen te nemen die de instroom en doorstroom bevorderen van studenten uit bevolkingsgroepen die op dit ogenblik ondervertegenwoordigd zijn in het hoger onderwijs. Vanaf het begrotingsjaar 2011 wordt de verdeling van de middelen van het fonds gestuurd op basis van resultaatsindicatoren. Een werkgroep zal instaan voor de tussentijdse evaluatie van de activiteiten in het kader van het Aanmoedigingsfonds en voor de ontwikkeling van een geactualiseerde lijst van resultaatsindicatoren.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke In december 2007 keurde de Vlaamse Regering de oprichting van een Steunpunt Leren en Werken met Functiebeperkingen in het Hoger Onderwijs goed. De instellingen voor hoger onderwijs konden op basis van het lastenboek een voorstel voor de oprichting van het steunpunt indienen. Er is een aanvraag ingediend door een consortium met de Hogeschool West-Vlaanderen, de Universiteit Gent en de Vrije Universiteit Brussel. De Vlaamse Regering keurt nu de beheersovereenkomst voor het Steunpunt Leren en Werken met Functiebeperkingen in het Hoger Onderwijs goed.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na onderhandelingen met de sociale partners en met het oog op adviesaanvraag bij de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit over de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking, de reaffectatie, de wedertewerkstelling en de toekenning van een wachtgeld of wachtgeldtoelage. Het omvat onder meer volgende aanpassingen voor het volwassenenonderwijs: gewijzigde definitie 'hetzelfde ambt' in het kader van de loonsverhoging directeurs, het mogelijk maken van administratieve hulp in alle niveaus en technische aanpassingen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na onderhandelingen met het Vlaams Onderhandelingscomité voor de Basiseducatie en met het oog op adviesaanvraag bij de Raad van State hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan een besluit tot vaststelling van de functies, de bekwaamheidsbewijzen en de salarisschalen in de Centra voor Basiseducatie. Het legt, met ingang van 1 september 2008, de functies en het geldelijk statuut vast voor het personeel en de bekwaamheidsbewijzen die vereist zijn voor elke functie. Het betreft onder meer de introductie van de functie van ervaringsdeskundige in de armoede en soicale uitsluiting, het bekwaamheidsbewijs voor de functie van uitvoerend administratief medewerker en de bewijzen van pedagogische bekwaamheid.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na onderhandelingen met de representatieve vakorganisaties en met het oog op adviesaanvraag bij de Raad van State, keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel een besluit goed dat een aantal elementen regelt van de administratieve en geldelijke rechtspositie van personeelsleden van de centra voor volwassenenonderwijs die aangesteld zijn in het ambt van administratief medewerker bij het ondersteunend personeel. Het gaat om maatregelen in verband met verloven, sommige administratieve standen en de bezoldigingsregeling. De administratieve en geldelijke loopbaan van de administratieve medewerker in het volwassenenonderwijs wordt gekoppeld aan de regelgeving voor het opvoedend hulppersoneel.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Op 30 mei 2008 keurde de Vlaamse Regering een besluit goed waarbij een 10-tal nieuwe studierichtingen werden toegevoegd aan het bestaande studieaanbod voor het secundair onderwijs. De respectieve inrichtende machten kregen voor deze studierichtingen de mogelijkheid om tot 6 juni 2008 programmatie-aanvragen in te dienen. Enkelen hebben dit ook gedaan. De Vlaamse Regering keurt nu de programmatie van specifieke structuuronderdelen van de tweede of derde graad van scholen behorende tot een scholengemeenschap goed.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De besluiten van de Vlaamse Regering die de bekwaamheidsbewijzen, de salarisschalen, het prestatiestelsel en de bezoldigingsregeling in het secundair en het buitengenwoon onderwijs vaststellen, geven een opsomming van de 'vereiste', 'voldoende geachte' en 'andere' bekwaamheidsbewijzen. Ze bepalen ook op welke salarisschaal een personeelslid recht heeft op basis van zijn bekwaamheidsbewijs. Deze besluiten moeten regelmatig worden geactualiseerd. De Vlaamse Regering beslist, na onderhandelingen met de sociale partners, opnieuw tot principiële wijziging van deze besluiten. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Het besluit van de Vlaamse Regering dat de bekwaamheidsbewijzen en de salarisschalen vaststelt van de personeelsleden van de centra voor leerlingenbegeleiding geeft een opsomming van de 'vereiste', 'voldoende geachte' en 'andere' bekwaamheidsbewijzen en bepaalt op welke salarisschaal een personeelslid recht heeft. Dit besluit moet regelmatig geactualiseerd worden. De Vlaamse Regering wijzigt, na onderhandelingen met de sociale partners, opnieuw principieel haar besluit tot vaststelling van de bekwaamheidsbewijzen en de salarisschalen van de personeelsleden voor de centra voor leerlingenbegeleiding. Het wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over vormingen voor directeurs van de onderwijsinstellingen en centra voor leerlingenbegeleiding. Het besluit geeft uitvoering aan het punt 'opleiding en nascholing van directeurs' van cao VIII. De Vlaamse Regering stelt vanaf 2008 middelen ter beschikking van het gemeenschapsonderwijs en de representatieve verenigingen van inrichtende machten om de professionalisering van directeurs te bevorderen. Het besluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van de bevoegde sectorcomités, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Met de middelen van het Aanmoedigingsfonds kunnen universiteiten en hogescholen initiatieven nemen om gelijke kansen en diversiteit in het hoger onderwijs aan te moedigen en de instroom en doorstroom te bevorderen van bevolkingsgroepen die nu nog ondervertegenwoordigd zijn in het hoger onderwijs. De middelen van het Aanmoedigingsfonds worden verdeeld over de hogescholen en universiteiten op basis van het aandeel van elke instelling in de onderwijssokkel. Het bedrag dat elke instelling toekomt is dus vooraf vast te stellen. Alle universiteiten en hogescholen moeten met de overheid een beheersovereenkomst sluiten, over de manier waarop zij die middelen wensen te besteden. De Vlaamse Regering machtigt nu de bevoegde minister bevoegd om de beheersovereenkomsten en eventuele wijzigingen en toevoegingen te ondertekenen.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Hogere Zeevaartschool is de enige instelling voor hoger onderwijs die ressorteert onder de rechtstreekse voogdij van de Vlaamse Gemeenschap. Het huidige statuut geeft de instelling te weinig ruimte om zich te positioneren en kan de samenwerking bemoeilijken met haar partners in de Associatie Universiteit & Hogescholen Antwerpen. Daarom krijgt de Hogere Zeevaartschool een nieuw statuut. De wijziging van inrichtende macht kan enkel via een bijzonder decreet, terwijl de nieuwe regeling voor de financiering en personeelsaangelegenheden, die het nieuwe statuut met zich meebrengt, via een gewoon decreet kan geregeld worden. Daarnaast is er voor de overdracht van de Hogere Zeevaartschool naar het federale niveau een samenwerkingsakkoord nodig tussen de Vlaamse en de Franse Gemeenschap. De Vlaamse Regering hecht nu haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van bijzonder decreet over de overdracht van de inrichtende macht van het Hogere Zeevaartschool. Tegelijk hecht ze haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de Hogere Zeevaartschool en het ontwerp van samenwerkingsakkoord met de Franse Gemeenschap over de Hogere Zeevaartschool. Over de voorontwerpen wordt advies ingewonnen bij de VlOR en de SERV en onderhandeld met het bevoegde onderhandelingscomité.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed over de organisatie van het experimenteel voltijds gewoon secundair onderwijs volgens een modulair stelsel. Het besluit legt de opleidingenstructuur, de competenties, de studiebekrachtiging en de inhoudelijk overeenstemmende opleidingen vast.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering wijzigt, na onderhandelingen met de sociale partners, opnieuw principieel haar besluiten over het geïntegreerd ondersteuningsaanbod in het gewoon secundair onderwijs en in het gewoon basisonderwijs. Het geïntegreerd ondersteuningsaanbod moet scholen toelaten een zorgbrede werking te ontwikkelen voor kansarme kinderen. Hiervoor kunnen scholen beroep doen op aanvullende lesuren. Het besluit wordt nu aangepast aan de wijzigingen voorzien in het decreet gelijke onderwijskansen. Over deze besluiten wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed dat een verlof toekent aan sommige personeelsleden van de Centra voor Basiseducatie voor het uitoefenen van een andere tewerkstelling van bepaalde duur. Bedoeling is een rechtsgrond te voorzien voor een artikel uit CAO 2008-2009 zodat gesubsidieerde personeelsleden binnen het eigen Centrum voor Basiseducatie een andere opdracht kunnen opnemen die niet gesubsidieerd wordt door het ministerie van Onderwijs. Ze kunnen ook tijdelijk een andere betrekking opnemen binnen een ander Centrum. Het besluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van het bevoegde sectorcomité, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit dat een aantal aangelegenheden regelt voor de Centra voor Basiseducatie. Het besluit heeft betrekking op de subsidieerbaarheid van cursisten Nederlands tweede taal, de berekening van de puntenenveloppe voor het schooljaar 2008-2009 en de vaststelling van overtredingen en toepassing van sancties. Dit besluit wordt geagendeerd voor onderhandelingen met het Vlaams Onderhandelingscomité voor de Basiseducatie. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na onderhandelingen met de bevoegde sectorcomités hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan haar besluit over de modaliteiten en de procedure voor de (gedeeltelijke) opheffing van de erkenning van een Centrum voor Basiseducatie of een Centrum voor Volwassenenonderwijs. Het is de onderwijsinspectie die nagaat in welke mate een centrum aan de voorwaarden voldoet, waarna de Vlaamse Regering op basis van dit advies de erkenning geheel of gedeeltelijk kan opheffen. Hiervoor dient de Vlaamse Regering de modaliteiten en de procedure te bepalen, zodat de rechten van de verdediging gewaarborgd zijn en een beroepsmogelijkheid is voorzien. Het besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Door de implementatie van het nieuwe modulaire opleidingsprofiel voor de opleiding 'Algemene vorming BSO 3' werden de vakken aardrijkskunde, Frans, geschiedenis, Nederlands en wiskunde vervangen door het nieuwe algemene vak 'project algemene vakken'. Voor sommige personeelsleden, die deze vakken geven, betekent dat een mogelijk nadeel voor hun geldelijk of administratief statuut. Daarom hecht de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de individuele concordantie naar het algemeen vak 'project algemene vakken' in het studiegebied algemene vorming van het secundair volwassenenonderwijs.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit dat uitvoering geeft aan het decreet over het stelsel van leren en werken in de Vlaamse Gemeenschap. Het besluit wil uitvoering geven aan die bepalingen van het decreet die verplicht of noodzakelijk zijn om het nieuwe stelsel op 1 september 2008 van start te kunnen laten gaan. Over dit besluit wordt het advies gevraagd van de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Personeelsleden in het secundair onderwijs moeten zich voortdurend professionaliseren in hun vakgebied. Bedrijfsstages zijn hiervoor van groot belang. Toch gaan te weinig personeelsleden op bedrijfsstage, vooral omdat het moeilijk is vervanging te vinden. Daarom keurt de Vlaamse Regering principieel een besluit goed zodat het aantal bedrijfsstages kan toenemen en dat vervangingen mogelijk maakt. Het besluit wordt nu onderhandeld met de bevoegde sectorcomités, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Zieke of afwezige leerkrachten zorgen voor problemen voor de scholen, die dan een vervanger moeten kunnen aanstellen zodat de leerlingen verder les krijgen. De Vlaamse Regering beslist haar principiële goedkeuring te hechten aan het besluit dat de vervangingen in het onderwijs en in de centra voor leerlingenbegeleiding regelt. Het besluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van de bevoegde sectorcomités, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke Na onderhandelingen met het bevoegde sectorcomité en met het overkoepelend onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs keurt de Vlaamse Regering opnieuw principieel het besluit goed over de integratie van leerlingen met een matige of ernstige verstandelijke handicap in het gewoon lager en secundair onderwijs. Momenteel worden er maximaal 50 type2-leerlingen begeleid bij hun integratieproces in het gewoon onderwijs. Dat aantal wordt nu opgetrokken naar 100. Het besluit gaat nu naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke, minister Geert Bourgeois en minister Steven Vanackere De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) heeft als opdracht het verbeteren van de sociale toestand van de werkenden en is gebaseerd op de overtuiging dat duurzame en universele vrede niet kan bestaan zonder sociale gerechtigheid. Het belangrijkste kenmerk van de IAO is haar tripartisme: de IAO is de enige internationale organisatie waarin werkgevers-, werknemersorganisaties en regeringen samen zetelen. De IAO legt internationale arbeidsnormen vast en ziet toe op de implementatie ervan. De normen nemen de vorm aan van conventies of aanbevelingen. De Vlaamse Regering hecht, na advies van de Raad van State, haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat instemt met het IAO-verdrag nr. 128 over uitkeringen bij invaliditeit en ouderdom. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke, minister Geert Bourgeois, minister Kathleen Van Brempt en minister Steven Vanackere
De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet dat instemt met het verdrag over de rechten van personen met een handicap. Het verdrag werkt in detail de rechten van personen met een handicap uit en stelt een code op voor de toepassing ervan. De verdragsluitende staten engageren zich om hun beleid, hun wetten en hun administratieve maatregelen af te stemmen op de bescherming van die rechten en om alle vormen van discriminatie uit te sluiten. Over dit voorontwerp van instemmingsdecreet wordt advies ingewonnen van de Strategische Adviesraad Internationaal Vlaanderen, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke, minister Marino Keulen, minister Kathleen Van Brempt en minister Steven Vanackere
Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed over de bijzondere tewerkstellingsondersteunende maatregelen ter bevordering van de professionele integratie van personen met een arbeidshandicap. De belangrijkste vernieuwing in dit besluit is enerzijds de wijze waarop de ondersteuningsnood door VDAB zal bepaald worden voor personen met een arbeidshandicap en anderzijds de vernieuwing van de loonkostsubsidie. Het besluit regelt ook de tegemoetkomingen voor aanpassingen van en aan de arbeidsomgeving, de tegemoetkomingen voor verplaatsings- en verblijfskosten voor personen met een arbeidshandicap met mobiliteitsproblemen, ondersteuning door gebarentaal-, oraal- en schrijftolken, de Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP), en controle en sanctie.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Kathleen Van Brempt
De Vlaamse Regering kent aan de gemeenten Bekkevoort, Blankenberge, Rotselaar en Waasmunster een subsidie toe van in totaal maximaal 201.600 euro in het kader van het concept 'Duurzaam naar school'. De gemeenten Asse en Hemiksem kunnen hun aanvraag voor het bekomen van een subsidie voor het optionele luik voor het schooljaar 2008-2009 nog vervolledigen tot 1 augustus 2008.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Steven Vanackere
In februari 2006 verschenen er twee Koninklijke Besluiten met als doel zorgkundigen in het kader van de wetgeving op de gezondheidsberoepen een statuut, een specifieke opleiding en een wettelijke erkenning geven. Naar aanleiding van deze KB's formuleerde de Vereniging van Diensten voor Gezinszorg van de Vlaamse Gemeenschap een voorstel om de huidige opleiding polyvalent verzorgende aan te passen en aan te vullen tot een opleiding zorgkundige. De huidige opleidingen polyvalent verzorgende van de Diensten Gezinszorg zijn door de VDAB erkend als beroepsopleiding, omdat verzorgende een knelpuntberoep is en zijn zeer succesvol. Sinds de invoering van de KB's wordt de instroom van polyvalent verzorgenden in de thuiszorg, ziekenhuizen en ouderenvoorzieningen moeilijker, terwijl de vraag naar zorgkundigen stijgt. Werknemers die als zorgkundige willen werken moeten een opleiding van het niveau 7de jaar beroepsonderwijs gevolgd hebben, wat voor polyvalent verzorgenden niet het geval is. Met hun voorstel willen de Diensten voor Gezinszorg de afgestudeerden maximale tewerkstellingskansen in de zorgsector blijven garanderen door de huidige opleiding polyvalent verzorgende uit te breiden met een doorgroeimogelijkheid tot zorgkundige. De Vlaamse Regering keurt nu het besluit principieel goed dat de opleiding tot polyvalent verzorgende en de bijkomende opleiding tot zorgkundige regelt. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Steven Vanackere
De Vlaamse Regering kent subsidies toe voor maximaal 1,2 miljoen euro aan een aantal organisaties voor time-out programma's Onderwijs-Welzijn voor de periode van 1 september 2008 tot en met 31 augustus 2009. Time-out is een methodiek om jongeren die om uiteenlopende redenen uit het secundair onderwijs dreigen te vallen, door een intensieve begeleiding opnieuw aansluiting te laten vinden bij hun schoolloopbaan en zo hun schoolcarrière met succes te laten afronden.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Patricia Ceysens
In het kader van de BBB-hervorming van het Vlaamse overheidsapparaat en na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief een besluit goed over de toewijzing van de goederen, de rechten en de verplichtingen van het Vlaams Instituut voor het Zelfstandig Ondernemen (VIZO) aan het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Vlaams Agentschap voor Ondernemersvorming - Syntra Vlaanderen en aan het intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid Vlaams Agentschap Ondernemen (VLAO). Het VIZO wordt in zijn huidige taken, missie en bevoegdheden opgesplitst over twee agentschappen: Syntra Vlaanderen en VLAO.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Patricia Ceysens
De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de financiering van de Bijzondere Onderzoeksfondsen (BOF) aan de Vlaamse universiteiten. Zo worden de parameters van de verdeelsleutel van het BOF-budget verfijnd en worden een aantal bepalingen rond het Vlaams Academisch Bibliografisch Bestand (VABB) vastgelegd. Daarnaast zijn er nog een aantal kleine technische wijzigingen. Het besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid en voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van het bevoegde sectorcomité, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent een subsidie van 200.000 euro toe aan FARO, Vlaams steunpunt voor Cultureel Erfgoed vzw in Brussel, voor de organisatie van de Week van de Smaak in 2008.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering keurde op 16 februari 2007 een subsidie goed aan het Vlaamse Instituut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid voor het project "Begeleidingstraject Sportbeleidsplanning". Dit project wou een algemene begeleiding voorzien voor alle gemeenten die wensten in te stappen in het nieuwe Sport voor Allen-beleid en daarvoor een sportbeleidsplan moesten opmaken. Intussen hebben 6 gemeenten een jaar uitstel gevraagd voor het indienen van hun sportbeleidsplan en blijkt dat de nood aan vorming en begeleiding is opgeschoven in de tijd. Daarom beslist de Vlaamse Regering de looptijd van de subsidiëringsovereenkomst met het Vlaams Institiuut voor Sportbeheer en Recreatiebeleid voor het project "Begeleidingstraject sportbeleidsplanning" met zes maand te verlengen tot eind november 2008.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Op 28 februari 2007 keurde de Vlaamse Regering het ontwerpdecreet goed over de subsidiëring van gemeente- en provinciebesturen en de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor het voeren van een Sport voor Allen-beleid. Hierbij kunnen de gemeenten bijkomende impulssubsidies krijgen voor projecten die passen binnen het thema, en kunnen sportverenigingen een verenigingssportbeleidsplan indienen waar de gemeenten dat niet doen. Sportverenigingen uit 5 randgemeenten in de Vlaamse Rand rond Brussel hebben ondertussen een verenigingssportbeleidsplan ingediend. De Vlaamse Regering keurt nu principieel het uitvoeringsbesluit goed bij het decreet over de subsidiëring van gemeente- en provinciebesturen en de Vlaamse Gemeenschapscommissie voor het voeren van een Sport voor Allen-beleid en het krijgen van een impulssubsidie. Tegelijk keurt ze principieel een aanvullende subsidie goed voor de verenigingssportbeleidsplannen in de randgemeenten. Over deze besluiten wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Het decreet dat de erkenning en subsidiëring van de Vlaamse sportfederaties, koepelorganisatie en organisaties voor sportieve vrijetijdsbesteding regelt, voorziet verplichte basisopdrachten en facultatieve opdrachten. Jeugdsport is zo'n facultatieve opdracht. In mei 2002 keurde de Vlaamse Regering het besluit goed dat de voorwaarden voor subsidies inzake jeugdsport vaststelde. Een audit van de sportfederaties bracht een aantal verbetervoorstellen naar voren, die nu verwerkt zijn in een nieuw uitvoeringsbesluit. De Vlaamse Regering keurt dus het nieuwe besluit over de voorwaarden voor het verkrijgen van een subsidie voor de facultatieve opdracht jeugdsport goed. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Na advies van de Raad van State hechtte de Vlaamse Regering begin februari 2008 haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet over een inhaalbeweging in sportinfrastructuur via alternatieve financiering. Na advies van de Raad van State keurt de regering nu een uitvoeringsbesluit bij het decreet goed zodat een eerste inhaalbeweging kan gebeuren. Meer specifiek zal die zich concentreren op kunstgrasvelden, eenvoudige sporthallen, eenvoudige zwembaden en multifunctionele sportcentra. Op die manier zal gedurende de komende drie jaar sportinfrastructuur worden gerealiseerd voor een totale investeringswaarde van 225 miljoen euro. Daarmee zal het tekort aan infrastructuur voor 35% weggewerkt zijn. Het besluit regelt onder meer de samenstelling en werking van de selectieadviescommissie, de bepalingen rond de subsidieaanvraag, de types van infrastructuur die in aanmerking komen voor subsidie, ...

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering besluit tot toekenning van het saldo op de subsidie van de loonkosten van 2007 aan bepaalde initiatieven binnen het beleidsdomein Sport, die personeelsleden tewerkstellen in een gewezen DAC-statuut.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering kent bijna 1,05 miljoen euro subsidie toe aan de Brusselse vzw Quartier Latin - Student in Brussel, voor de financiering van het project "bijna gratis openbaar vervoer voor de student van het Nederlandstalig hoger onderwijs op het MIVB-net in Brussel" - academiejaar 2008-2009.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de begroting voor 2008 van de Nationale Commissie voor de Rechten van het Kind. Tevens stelt ze het Vlaamse aandeel vast op 63.000 euro.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de ondersteuning van circuskunsten in Vlaanderen. Het 'circusdecreet' beoogt een optimale ontwikkeling van de circuskunsten in Vlaanderen. Daarvoor wil het de creatie, spreiding, professionalisering en promotie van circuskunsten ondersteunen, een divers en goed gespreid aanbod van circuskunsten in Vlaanderen stimuleren en promoten en een geïntegreerde beleidsvoering op Vlaams niveau ontwikkelen en duurzaam toepassen. Het voorontwerp van decreet wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het uitvoeringsbesluit goed bij het decreet met flankerende en stimulerende maatregelen ter bevordering van de participatie in cultuur, jeugdwerk en sport. Het Participatiedecreet bevat een waaier van maatregelen, waarvoor de concrete modaliteiten nu in dit besluit worden bepaald. Het gaat om de voorwaarden voor het indienen van subsidieaanvragen, termijnen van beoordeling, inhoud van een overeenkomst, wijze van toekenning en uitbetaling van subsidies en toezicht op het naleven van de subsidievoorwaarden. Daarnaast bevat het besluit bepalingen over de monitoring en evaluatie van enkele hoofdstukken in het decreet.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering stelt de leden aan van de algemene vergadering van de vzw Algemene Dienst voor Jeugdtoerisme.

Op voorstel van minister Bert Anciaux De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan haar Jaarverslag Jeugdbeleid en Kinderrechten aan het Vlaams Parlement en de Kinderrechtencommissaris 2007. Het wordt overgemaakt aan het Vlaams Parlement en de Kinderrechtencommissaris.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar defintieve goedkeuring aan het besluit ter uitvoering van het Kunstendecreet. De belangrijkste wijziging betreft het opnemen van de voorschottenregeling voor meerjarige subsidies. Daarnaast zijn er een aantal wijzigingen ter vermindering van de administratieve lasten en wordt de kwaliteitsbeoordeling aangepast.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Het Cultureel-erfgoeddecreet van 23 mei wil een cultureel-erfgoedbeleid uitbouwen, door onder meer een duurzame zorg voor en ontsluiting van het cultureel erfgoed te stimuleren, en een netwerk van erfgoedorganisaties tot stand te brengen om de cultureel-erfgoedbeleving bij burgers te cultiveren. Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het besluit goed tot uitvoering van het Cultureel-erfgoeddecreet, voor wat betreft de subsidiëring van landelijke cultureel-erfgoedorganisaties en cultureel-erfgoedprojecten, de cultureel-erfgoedconvenants en de advisering.

Op voorstel van minister Bert Anciaux Het decreet over het Vlaams jeugd- en kinderrechtenbeleid geeft een opsomming van een aantal onverenigbaarheden met het lidmaatschap van de Vlaamse jeugdraad. Omdat noch de Vlaamse Regering, noch de Vlaamse Jeugdraad bevoegd zijn om bijkomende onverenigbaarheden toe te voegen, wordt de verkiezingsprocedure voor de Vlaamse Jeugdraad aangepast aan het decreet.

Op voorstel van minister Bert Anciaux en minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de Uitleendienst Kampeermateriaal voor de Jeugd. Bedoeling is de uitleendienst door insourcing vanaf 1 januari 2009 binnen het IVA Sociaal Cultureel Werk voor Jeugd en Volwassenen te organiseren. De rechten van het personeel worden daarbij gegarandeerd. Ze worden ingeschaald in bevorderingsgraden. Voor de inkomsten van de uitleendienst zal een dienst met afzonderlijk beheer worden opgericht. Ook de inspraak van de Jeugdsector wordt gegarandeerd. Over dit voorontwerp van decreet wordt nog onderhandeld met het bevoegde sectorcomité. Daarna wordt er advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering kent 600.000 euro subsidie toe aan de not-for-profit corporation 'Flanders House Inc' (Vlaams Huis New York) voor de loonkosten van het personeel, de werkings- en programmatiekosten.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois IPS-Vlaanderen is de Vlaamse afdeling van Inter Press Service, een internationaal netwerk van onafhankelijke persagentschappen die nieuws brengen uit en over de derde wereld. Het Wereldmediahuis wil in Vlaanderen informatie verstrekken over de globaliserende wereld om het maatschappelijke draagvlak van de mondiale beweging voor meer democratie, rechtvaardigheid en menselijkheid te verbreden, de kennis hierover te vergroten en het debat te stimuleren. Ze doet dit onder andere via Mo*magazine. Beide vzw's worden gesubsidieerd door de Vlaamse overheid, die nu hun verschillende initiatieven verder wil steunen en een beheersovereenkomst met deze actoren wil afsluiten. De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de beheersovereenkomst 2008-2012 tussen beide vzw's.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering keurt de personeelsplanning goed van het Vlaams Agentschap voor Internationale Samenwerking (VAIS). Het VAIS krijgt 200.000 euro extra krediet om op korte termijn gedeeltelijk uitvoering te kunnen geven aan het plan.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering kent een subsidie van 330.000 euro toe aan 11.11.11 vzw in Brussel als tegemoetkoming in de kosten voor het project "Helpdesk vierde pijler". Initiatieven van de vierde pijler zijn burgerinitiatieven die opgezet worden door bestaande actoren in onze maatschappij, zoals vriendengroepen, bedrijven, vakbonden, ziekenfondsen, scholen enz. die vanuit hun eigen werking solidair willen zijn met mensen in het Zuiden.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering keurt het Memorandum of Understanding regarding PROSAUDE II goed. PROSAUDE II is het gemeenschappelijk fonds voor financiering van de gezondheidssector in Mozambique.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering kent bijna 208.000 euro subsidie toe aan het opleidingsinstituut South African Wildlife College voor de bekostiging van het project 'Capacity Building in the Great Limpopo Transfrontier Park in Mozambique and South Africa'.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering beslist tot inhuring van een (deel van een) verdieping in een pand in de Stationsstraat in Oudenaarde ten behoeve van de Sociale Dienst van de Vlaamse Gemeenschap bij de jeugdrechtbank Oudenaarde.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering bepaalt het aantal frequentieblokken en kanalen, en de technische modaliteiten, die worden toegekend aan aanbieders van radio-omroepnetwerken en televisieomroepnetwerken. Ondertussen loopt de procedure voor de verzelfstandiging van het zenderpark van de VRT, waarbij partijen die hierin willen investeren duidelijkheid wensen over de digitale frequenties die tijdens de eerste oproep zullen worden vrijgegeven. Daarom hecht de Vlaamse Regering nu haar principiële goedkeuring aan het besluit over de pakketten van digitale frequenties die zullen vrijgegeven worden tijdens een eerste vergelijkende toets voor het verkrijgen van een vergunning voor het aanbieden van een radio- of televisieomroepnetwerk en de bijbehorende zendvergunningen. Over dit besluit wordt advies ingewonnen van de Sectorraad Media van de Raad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat de voorwaarden en de procedure vastlegt voor het verkrijgen van een vergunning voor het aanbieden van een radio- of televisieomroepnetwerk en de bijbehorende zendvergunningen. Het besluit vormt de basis voor het naar de markt brengen van de digitale frequenties. De toewijzing van digitale frequenties gebeurt op basis van een vergelijkende toets en op basis van een frequentieplan.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering kent een subsidie van 200.000 euro toe aan All for Peace Radio Station in Israël als tegemoetkoming in de werkingskosten van de All for Peace Radio, een onafhankelijk radionetwerk dat de dialoog tussen Israëli en Palestijnen wil promoten.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de uitbetaling van een bedrag van 9,6 miljoen euro voor het pensioenfonds van de VRT lastens het Vlaams Fonds voor de Lastendelging.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering keurt het Actieplan e-procurement, het e-procurementprogramma van de Vlaamse overheid en de financieringswijze goed. De bevoegde minister wordt gelast een samenwerkingsprotocol met de federale regering af te sluiten en de verdere implementatie van het plan op te volgen. Het actieplan omvat de elektronische behandeling van Vlaamse openbare aankoopdossiers.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering stelt een vertegenwoordiger van de Vlaamse Gemeenschap aan bij het Interministerieel Comité voor Telecommunicatie en Radio-omroep en Televisie.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering kent 1 miljoen euro subsidie toe aan het International Trade Centre in Zwitserland als tegemoetkoming in de kosten voor 'The ITC Supply Chain and Logistics Development Programme for Africa's SADC Region'. Doel is het versterken van de aanvoerketen en de logistieke diensten in acht landen van de Southern African Development Community (SADC). Afspraken rond de doelen, coördinatie, monitoring en uitbetalingsmodaliteiten van het programma staan in het Framework Agreement dat mee goedgekeurd wordt.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering duidt een extern selectiebureau aan voor de selectie van de afgevaardigd bestuurder van het GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois De Vlaamse Regering keurt principieel een voorontwerp van Mediadecreet goed. Het gaat om een actualisering van de bestaande gecoördineerde decreten. Het voorontwerp gaat nu voor advies naar de Raad van State. de Sectorraad Media van de Raad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media en de SERV. Het wordt ook ter consultatie voorgelegd aan het Interministerieel Comité voor Telecommunicatie en Radio-Omroep en Televisie.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois en minister Marino Keulen Na overleg met het betrokken Sectorcomité en na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief de toewijzing goed van de personeelsleden, de goederen, de rechten en verplichtingen van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur aan de Vlaamse Adviesraad voor Bestuurszaken. Concreet wordt er één personeelslid, Bram Opsomer, overgeheveld.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois en minister Steven Vanackere Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet goed dat instemt met het raamakkoord tussen de Belgische en de Franse regering in verband met de grensoverschrijdende samenwerking voor gezondheidszorg. Het decreet werd op 30 september 2005 in Moeskroen ondertekend en creëert een juridisch kader voor de organisatie van de zorg voor Franse patiënten die voor verzorging naar België komen en omgekeerd. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois en minister Patricia Ceysens De overeenkomst inzake handel, ontwikkeling en samenwerking tussen de Europese Gemeenschap en Zuid-Afrika trad in 2004 in werking. De voornaamste elementen van die overeenkomst zijn de instelling van een vrijhandelszone, de bevordering van de samenwerking op economisch en industrieel gebied, een regelmatige politieke dialoog en de verlening van financiële steun voor ontwikkelingsactiviteiten. De overeenkomst bepaalt een herziening uiterlijk 5 jaar na de inwerkingtreding. De Vlaamse Regering hecht nu haar goedkeuring aan de tekst van de overeenkomst tussen de Europese Gemeenschap en Zuid-Afrika, tot wijziging van de overeenkomst inzake handel, ontwikkeling en samenwerking.

Op voorstel van minister Marino Keulen Eind juni wijzigde de Vlaamse Regering principieel het besluit over het algemeen reglement op de boekhouding van de (centrale) besturen van de erkende erediensten. Het gaat om een aantal aanpassingen in verband met de termen 'overschot' en 'gecorrigeerd overschot'. Over dit wijzigingsbesluit werd bij hoogdringendheid advies ingewonnen bij de Raad van State. Die erkent het hoogdringend karakter van de aanvraag niet. Daarom wordt het nu opnieuw voor advies aan de Raad van State voorgelegd binnen de normale termijn.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit dat de bevoegde autoriteit aanwijst bedoeld in artikel 4 van de verordening van het Europees Parlement en de Raad over een Europese groepering voor territoriale samenwerking (EGTS). Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen De Vlaamse Regering beslist de aanstelling van Eduard Beck in de functie van commissaris bij de CVBA Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting te Vilvoorde te beëindigen.

Op voorstel van minister Marino Keulen Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een besluit met de procedure voor de planning, de vaststelling en de goedkeuring van de uitvoeringsprogramma's in het kader van de planmatige realisatie van sociale woonprojecten. Het besluit regelt ook de financiering van verrichtingen in het kader van sociale woonprojecten. Voortaan zal de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen voor alle initiatiefnemers als aanmeldingspunt fungeren. Hierbij wordt een elektronisch aanmeldingdocument gebruikt.

Op voorstel van minister Marino Keulen In het kader van de uitvoering van het gemeentedecreet en de OCMW-wet, hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit over de bijdragen van de besturen in de uitgaven die verbonden zijn aan de gewestelijk ontvangers. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Marino Keulen Na advies van de Raad van State en de Vlaamse Woonraad hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit dat de specifieke regels voor het toezicht op de sociale woonactoren bepaalt. Het besluit geeft uitvoering aan enkele artikels uit de Vlaams Wooncode. Het verduidelijkt de procedure voor het uitoefenen van toezicht en bevat een juridische basis om normen vast te stellen voor het beheer binnen een sociale huisvestingsmaatschappij, de onroerende of financiële transacties en de boekhoudkundige verrichtingen.

Op voorstel van minister Marino Keulen en minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering beslist tot toekenning van subsidies aan sociale verhuurkantoren voor het uitvoeren van energiebesparende investeringen in woongebouwen. Voor deze subsidieregeling wordt binnen de middelen van het Energiefonds 10 miljoen euro gereserveerd. Het subsidiebesluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de SERV en de MiNa-raad.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering kent een subsidie van 590.000 euro toe aan de vzw Samenwerkingsverband Netgebonden Pedagogische Begeleidingsdiensten voor de tweedelijnsondersteuning verkeers- en mobiliteitseducatie in het secundair onderwijs.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering kent projectsubsidies toe van 158.500 euro aan de vzw Eigen Thuis uit Grimbergen en van 221.700 euro aan vzw De Antwerpse rolkar uit Deurne, in het kader van de financiering van een systeem van aangepast vervoer voor personen met een beperkte mobiliteit.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt De Vlaamse Regering stemt in met het koninklijk besluit dat het koninklijk besluit over het rijbewijs, de vakbekwaamheid en de nascholing van bestuurders van voertuigen van de categorieën C, C+E, D, D+E, en subcategorieën C1, C1+E, D1 en D1+E wijzigt. Het koninklijk besluit stelt de organisatorische implementatie van een vrije markt voor de examenorganisatie gedurende één jaar uit tot 10 september 2009.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt en minister Hilde Crevits In het kader van de ontwikkeling van Dynamisch Verkeersbeheer in Vlaanderen (DVM) beslist de Vlaamse Regering de Vlaamse minister van Mobiliteit en de Vlaamse minister van Openbare Werken te gelasten het overleg met de bevoegde ministers van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verder te zetten om een voorstel van samenwerkingsprotocol voor de uitbouw van Dynamisch Verkeersbeheer in de omgeving van Brussel te kunnen voorleggen. Tevens gelast ze de ministers een investerings- en financieringsplan op te stellen voor de verdere uitbouw van drie operatorzalen en één verkeersinformatiecentrum voor Vlaanderen en ervoor te zorgen dat deze in samenwerking met De Lijn, de federale en lokale politie en andere actoren wordt gerealiseerd. De Vlaamse Regering geeft de Vlaamse minister van Openbare Werken ook de opdracht tot het opstellen van een investerings- en financieringsplan voor de realisatie van prioritaire wegkantsystemen en beslist de opdracht over 'ontwikkeling ondersteunend computersysteem TCC Gent en integratie met TCC Antwerpen en TIC Vlaanderen' te gunnen.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van woonzorgdecreet. In dit decreet worden bestaande en nieuwe vormen in de thuiszorg, de thuiszorgondersteunende en -aanvullende zorg en de residentiële ouderenzorg gecombineerd. Het decreet draait rond drie prioritaire doelstellingen: het bieden van zorg op maat van de gebruiker en het creëren van een kwaliteitsvol zorgcontinuüm door het correct en individueel aangepast inzetten van zelfzorg, mantelzorg en professionele zorg; de regelgeving voor zorg, wonen en welzijn actualiseren en beter op mekaar afstemmen, met als doel de samenwerking tussen thuiszorg, residentiële zorg en thuiszorgondersteunende zorg te vergemakkelijken en aan te moedigen; en het verhogen van de kwaliteit van wonen en zorg door passend in te spelen op de individuele fysieke en psychische noden van de zorgvrager, met voldoende aandacht voor sociale inclusie en het welbehagen van de zorgbehoevende. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies ingediend bij de SERV en bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere Aan het hebben en opvoeden van kinderen zijn kosten verbonden. In verschillende (inter-)nationale studies werden deze kosten becijferd en komt men tot een gemiddelde kinderkost van ruim 20% van het gezinsinkomen. Hierdoor ontstaan verschillen in koopkracht tussen gezinnen met en zonder kinderen. De overheid komt hierin tussen, maar die overheidspremies houden soms niet voldoende rekening met de reële kinderkost. Daarom geeft de Vlaamse Regering haar studiedienst de opdracht te onderzoeken wat voor de verschillende beleidsmaatregelen de (budgettaire) impact is van een uniforme gezinsmodulatie. Deze modulatie brengt de werkelijke kost van kinderen beter in rekening bij het in aanmerking komen voor premies, tegemoetkomingen en andere voordelen. Een tweede studie is gericht op hoe de uniforme gezinsmodulatie kan worden gehanteerd voor nieuw-samengestelde gezinnen.

Op voorstel van minister Steven Vanackere Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief haar besluit goed dat de algemene leiding, de werking, het beheer en de vertegenwoordiging van het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) regelt. Dit nieuwe besluit was nodig nadat het VIPA op 1 januari 2007 werd omgevormd tot een intern verzelfstandigd agentschap met rechtspersoonlijkheid. Hierdoor werden enkele bepalingen uit het oude besluit dat de werking van het VIPA regelde, buiten werking gesteld. Ook door nieuwe ontwikkelingen in de VIPA-regelgeving drong een nieuw besluit zich op.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering beslist tot verdeling van een provisioneel krediet. Het gaat om een verdeling van middelen van de Nationale Loterij, vanuit de GOK-buffer en vanuit de beleidsmarge.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering beslist tot verdeling van een provisioneel krediet ter uitvoering van het Vlaams Intersectoraal Akkoord Social Profit.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering beslist tot verdeling van het provisioneel krediet ter financiering van uitgaven in het kader van het ICT-investeringsplan voor de welzijns- en gezondheidssector.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering neemt een aantal beslissingen met betrekking tot het beheer van de financiële reserves van het Vlaams Zorgfonds. Het gaat onder meer om de aanstelling van een nieuwe aandelenbeheerder, de oprichting van een institutionele bevek, een wijziging in de bestaande aandelenportefeuille, het opnieuw toestaan van beleggingen in bedrijfsobligaties en bij de vastgoedbeleggingen ook beleggingen in sociale en economische infrastructuur toe te staan.

Op voorstel van minister Steven Vanackere In het kader van een flankerend beleid met het oog op maximaal milieubewuste verplaatsingen en een meer rationeel brandstofverbruik wijzigt de Vlaamse Regering haar erkennings- en subsidiebesluit van verenigingen en welzijnsvoorzieningen in de thuiszorg. Door de wijziging worden de diensten voor gezinszorg financieel ondersteund voor de realisatie van een duurzaam mobiliteitsbeleid waarbij gestreefd wordt naar een permanente aandacht voor minimale verplaatsingsafstanden en
-tijd, en voor een sensibiliserend beleid voor een adequaat gebruik van verplaatsingsmiddelen.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit tot vaststelling van de toekenningsvoorwaarden voor een persoonlijk-assistentiebudget (PAB) aan personen met een handicap. Het gaat om de verruiming van de progammatie tot
1.900, een beter toezicht op de besteding van de budgetten, de invoering van een spoedprocedure voor kinderen en jongeren met een sneldegeneratieve aandoening, de mogelijkheid tot beperking van de budgethoogte, de verbetering en versoepeling van de administratieve afhandeling en de soepelere combinatiemogelijkheid kortverblijf.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering wijzigt het besluit dat de financiële bijdrage vaststelt van de gehandicapten, geplaatst ten laste van het Fonds voor medische, sociale en pedagogische zorg voor gehandicapten. De wijziging voert een aantal bepalingen in voor het geval het om personen/gezinnen gaat die niet over voldoende financiële draagkracht beschikken. Zo kan een bijdrage niet ten laste worden gelegd van de voorziening als deze kan aantonen dat de inning niet volledig mogelijk was. Het nieuwe besluit maakt ook uitzonderingen op de bijdrageberekening mogelijk voor gehuwden, wettelijk samenwonenden en personen met gezinslast.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de wijze van vereffening van de toelagen per dag toegekend voor het onderhoud en de behandeling van gehandicapten, geplaatst ten laste van het Fonds voor medische, sociale en pedagogische zorg voor gehandicapten. In de huidige regelgeving is een termijn van 30 maanden voorzien voor de definitieve vereffening van de dagprijsdossiers. In het raam van een beter bestuurlijk beleid wordt er voor gekozen de middelen zodanig te begroten dat een definitieve afrekening binnen een termijn van uiterlijk 24 maanden mogelijk wordt.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering wijzigt het subsidie- en erkenningsbesluit voor de centra voor ontwikkelingsstoornissen. Deze centra zijn erkend om voorafgaand aan de formele hulpvraag, een gespecialiseerd multidisciplinair diagnostisch onderzoek te verrichten. Gezien de capaciteitsproblemen bij de centra komen personen met een handicap reeds op een wachtlijst te staan nog voor hun aanvraag tot inschrijving en effectieve zorgvraag door het Vlaams Fonds Agentschap voor Personen met een Handicap kunnen behandeld worden. Nu wordt een deel van de toegekende middelen gebruikt voor een verhoging van de programmatienorm en een ander deel voor de verhoging van de subsidie. Verder wordt het principe ingevoerd dat de vergoeding per capaciteitseenheid jaarlijks zal worden aangepast met een anciënniteitsparameter. Tot slot wordt overgeschakeld naar een formule waarbij het subsidiebedrag in de tweede maand na een indexsprong wordt aangepast.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering keurt principieel een uitvoeringsbesluit goed bij het decreet over de organisatie van opvoedingsondersteuning. Het regelt onder meer de organisatie en de opdrachten van het lokaal beleid in verband met opvoedingsondersteuning, de taken van de Vlaamse coördinatoren opvoedingsondersteuning en de organisatie en de werking van het Vlaams Expertisecentrum voor Opvoedingsondersteuning. Het uitvoeringsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering wijzigt het besluit met de voorwaarden voor erkenning en subsidiëring van initiatieven voor buitenschoolse opvang. Het besluit met de algemene voorwaarden voor buitenschoolse opvang wordt opgeheven. De regelgeving wordt geactualiseerd, geharmoniseerd en vereenvoudigd in het kader van de evoluties in de maatschappij en in het kinderopvanglandschap. De aanpassingen betreffen onder meer het lokaal beleid kinderopvang en het kwaliteitscharter buitenschoolse kinderopvang, de opname van een aantal verplichtingen rond veiligheid, de vereenvoudiging van de bepaling over het noodzakelijk zijn van een bepaalde rechtsvorm voor het organiserend bestuur, het initiatiefniveau wordt grond voor erkenning en subsidiëring, een versoepeling op het vlak van bezettingspercentage en bijkomende middelen voor verdere informatisering.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering wijzigt het besluit tot bepaling van de voorwaarden en de procedureregels voor de erkenning en subsidiëring van de consultatiebureaus voor het jonge kind. De wijziging probeert het tekort aan artsen voor de georganiseerde preventie op te vangen en tegemoet te komen aan de stijgende kosten voor een kwaliteitsvolle uitbating van de consultatiebureaus. Concreet worden er stagiair-artsen opgeleid door mentor-artsen, wordt de subsidie voor artsen verhoogd, komt er een financiële compensatie voor avondzittingen, zijn er bijkomende subsidies voor kwaliteitsvol medisch beheer, voor de functioneringskosten en voor de professionele omkadering van de consultatiebureaus.

Op voorstel van minister Steven Vanackere In het kader van het Globaal Plan Jeugdzorg kent de Vlaamse Regering voor 2008 bijna 1, 14 miljoen euro subsidie toe aan het project STOP4-7. STOP4-7 staat voor Samen Sterker Terug op Pad en is een sterk wetenschappelijk onderbouwd programma dat zich richt op kinderen tussen 4 en 7 jaar met antisociale gedragsproblemen.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering kent 211.000 euro subsidie toe aan het Centrum voor Relatievorming en Zwangerschapsproblemen in Leuven voor hun werking rond de thema's prenatale diagnostiek, ongewenste zwangerschap en (post)abortusproblematiek gedurende de periode juli 2008 - juni 2009.

Op voorstel van minister Steven Vanackere Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het besluit over de toediening van preventieve vaccinaties en inentingen aan minderjarigen, geplaatst in het kader van de bijzondere jeugdbijstand. Dit nieuwe besluit vervangt het vorige besluit van 16 september 1992. Het nieuwe besluit verwijst naar het basisvaccinatieschema van Vlaanderen en verplicht de artsen om toegediende vaccinaties te registreren in Vaccinnet. Op deze manier is het mogelijk een overzicht te houden van de reeds toegediende vaccinaties, wat voor de minderjarigen van de doelgroep vaak moeilijk was.

Op voorstel van minister Steven Vanackere De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit dat het decreet van 13 juli 2007 uitvoert. Dat decreet wijzigt decreten over voorzieningen voor bejaarden en het decreet over de erkenning en subsidiëring van verenigingen en welzijnsvoorzieningen in de thuiszorg. De wijzigingen in het decreet gaan vooral over de versoepeling van de mogelijkheid om kortverblijf aan te bieden. Het decreet positioneert de centra voor kortverblijf ook in het ouderendecreet in plaats van in het thuiszorgdecreet zoals voordien. Over dit besluit wordt advies gevraagd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de MiNa-raad en de SERV keurt de Vlaamse Regering de ontwerpen van milieubeleidsovereenkomst Persdrukwerk en Reclamedrukwerk goed. Bedoeling is de aanvaardingsplicht voor drukwerkafvalstoffen van persdrukwerk en reclamedrukwerk uit te voeren, conform VLAREA en het Afvalstoffendecreet.

Op voorstel van minister Hilde Crevits In het kader van de EG-richtlijn over de energieprestatie van gebouwen dienen de lidstaten het energieprestatiecertificaat in te voeren bij de bouw, verkoop en verhuur van gebouwen groter dan 1000m² waarin overheidsdiensten en instellingen gevestigd zijn, die aan een groot aantal personen diensten verstrekken en vaak door het publiek bezocht worden. De Vlaamse Regering hecht daarom haar principiële goedkeuring aan het besluit over de invoering van een energieprestatiecertificaat niet-residentiële gebouwen bij verkoop en verhuur. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de SERV en de MiNa-raad.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering kent principieel een investeringssubsidie toe van 20% voor de plaatsing van micro-warmtekrachtinstallaties en warmtepompen door niet-commerciële instellingen en publiekrechtelijke rechtspersonen. Het gaat om gebouwen met een relatief grote, regelmatige warmtevraag (sporthallen, zwembaden, sociale woningbouw, onderwijsinstellingen en verzorgingsinstellingen) met een publieke functie. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de SERV en de MiNa-raad.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na onderhandelingen met het bevoegde sectorcomité en na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief de agentschapsspecifieke regeling goed van het personeelsstatuut van de Vlaamse Landmaatschappij.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering besliste op 10 december 2004 een gestructureerde aanpak uit te werken voor de herontwikkeling van de internationale luchthaven van Zaventem en de bredere regio errond. Uit studies bleek dat de mobiliteit het meest prioritair baat zou hebben bij het verbeteren van de R0 rond Zaventem. De Vlaamse Regering gelast de minister van Openbare Werken met de opmaak van een afzonderlijk planMER voor de R0 Zone Zaventem, waarbij de principes en oplossingsrichtingen van de voorstellen over de reeds gekende knelpunten als richtinggevend worden meegenomen. De ambtelijke technische werkgroep in het kader van START wordt aangevuld met een budget controller.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering kent 400.000 euro subsidie toe aan het projectbureau Nationaal Park Hoge Kempen om de continuïteit van de uitvoering te verzekeren. Ze belast de bevoegde minister met de uitvoering van de overeenkomst tussen het Agentschap voor Natuur en Bos en vzw Regionaal Landschap Kempen en Maasland.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over regels rond tuinbouw in uitvoering van het decreet over de bescherming van water tegen verontreiniging door nitraten uit agrarische bronnen (mestdecreet). Het gaat onder meer over afwijkingen op de regels van de uitrijperiode, de toelating van kunstmest op overkapte landbouwgrond, mestgebruik in de fruitteelt en de specifieke teelten die in aanmerking komen voor verhoogde bemesting. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Voor éénzelfde project moeten op dit moment twee onderscheiden vergunningsaanvragen worden ingediend voor de milieu- en stedenbouwkundige aspecten. Om beide procedures beter op elkaar af te stemmen wordt een uniek loket gecreëerd, zodat een samengevoegde aanvraag mogelijk wordt voor zover er een effectieve inhoudelijke band is tussen beide vergunningen en het vergunningen betreft die in eerste administratieve aanleg worden afgeleverd door het college van burgemeester en schepenen. Na advies van de SERV, de MiNa-raad, de Strategische Adviesraad Ruimtelijke Ordening - Onroerend Erfgoed (SARO), en de Vereniging Voor Steden en Gemeenten (VVSG) en de Vereniging van Vlaamse Provincies (VVP) keurt de Vlaamse Regering het voorontwerp van decreet principieel goed dat het decreet over de milieuvergunning en het decreet met de eisen en handhavingsmaatregelen op het vlak van energieprestaties en binnenklimaat in gebouwen wijzigt. Over dit voorontwerp wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met het koninklijk besluit tot bepaling van de minimale verzekeringsdekking voor aansprakelijkheid ten aanzien van passagiers, en dit voor niet-commerciële diensten van een luchtvaartuig met een maximale startmassa van 2.700 kg of minder.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met een wijziging van het koninklijk besluit dat het luchtvervoer van gevaarlijke goederen regelt. Het bepaalt dat voortaan niet enkel de verslagen van ongevallen en incidenten met gevaarlijke goederen moeten worden opgesteld door de exploitanten, maar ook van de gevallen van niet of slecht aangegeven gevaarlijke goederen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het beoordelingsverslag 'Selectie kandidaten Kempense noord-zuidverbinding (NZK)' en aan het voorgestelde bestek voor het project 'Realisatie van de Kempense noord-zuidverbinding'.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt het ontwerp van akkoord goed voor de oprichting van een Intergouvernementele Commissie voor de samenwerking in het kader van de ontwikkeling van het project Seine-Schelde. De oprichting van de Commissie kadert in de voorbereiding van het geïntegreerd plan voor een Seine-Scheldeverbinding voor de binnenvaart. De Commissie zal een ontwerpakkoord opstellen over de algemene kenmerken van het project, modaliteiten voor realisatie en financiering en exploitatievoorwaarden.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de verdeling van een provisioneel krediet ten belope van 10,6 miljoen euro. Het krediet wordt onder meer verdeeld over het VIF, het MiNa-fonds en subsidies voor bos- en groendomeinen.

Op voorstel van minister Hilde Crevits Na advies van de SERV en de MINA-raad keurt de Vlaamse Regering de aanpassing van de VLAREM-reglementering opnieuw principieel goed. Het gaat om een actualisering van de bestaande reglementering in het licht van de technologische evolutie. Er is ook heel veel aandacht besteed aan het verder vereenvoudigen van de bestaande administratieve procedures. Het wijzigingsbesluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering stemt in met de uitbetaling van 24 miljoen euro aan subsidies voor gemeentelijke rioleringsprojecten en kleinschalige waterzuiveringsinstallaties.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering beslist tot overdracht en klassering van de waterloop bekend als Antitankgracht op het grondgebied van de gemeenten Stabroek, Kapellen, Brasschaat, Schoten, Brecht, Schilde en Ranst tot onbevaarbare waterloop van de eerste categorie.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering geeft haar principiële goedkeuring aan een uitvoeringsbesluit bij het milieuhandhavingsdecreet. Het besluit regelt onder meer de aanduiding van toezichthouders en hun bevoegdheden en de concretisering van de oprichting van de Vlaamse Hoge Raad voor de Milieuhandhaving en het Milieuhandhavingscollege. Het besluit gaat nu voor advies naar de MiNa-raad en de SERV. Het besluit zal ook overlegd worden met de VVSG.

Op voorstel van minister Hilde Crevits De Vlaamse Regering keurt principieel een besluit goed over de mestverwerking. Het besluit is een uitvoeringsbesluit van het nieuwe Mestdecreet, dat de verdere uitwerking van de mestverwerkingsplicht regelt, de uitreiking, de verhandeling, het gebruik en de annulering van de mestverwerkingscertificaten, en de verschillende manieren waarop landbouwers kunnen voldoen aan hun mestverwerkingsplicht. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering voorziet in een extra tijdelijke financiering van de Proeftuin I-City voor 2008-2010. De globale doelstelling van de vzw i-City is een onderzoeksfacilitator te zijn waarbinnen draadloze (breedband) ICT-toepassingen en projecten, toegespitst op stedelijk gebruik, kunnen worden uitgetest. Hiertoe wordt een proeftuin gebouwd in de steden Hasselt en Leuven, waar enerzijds een draadloze stedelijke infrastructuur wordt gerealiseerd en waar anderzijds testgebruikers op dagelijkse basis de applicaties uittesten en evalueren. Na het zomerreces volgt een definitieve beslissing over de toekomst van het project.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het ontwerpaddendum 1 aan de overeenkomst tussen de Vlaamse overheid, Roger Van Overstraeten (RVO) Society en het Interuniversitair Micro-Electronica Centrum (IMEC). De RVO-Society werkt educatieve en maatschappelijke projecten uit om wetenschap en technologie dichter bij de jongeren te brengen. Om de activiteiten uit te breiden was een addendum aan de overeenkomst nodig. De duur van de overeenkomst wordt hierbij verlengd tot 31 december 2011.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering keurt de overeenkomst goed tussen de Vlaamse overheid en de VRT, waarbij de VRT wordt ingeschakeld in het actieplan Wetenschapscommunicatie. De VRT zal hiervoor wetenschapspopulariserende programmareeksen rond een wetenschappelijk thema produceren, co-produceren of aankopen, gericht op het grote publiek. Het publiek zal niet enkel via televisie, maar cross-mediaal worden benaderd.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan het ontwerpaddendum 14 bij de Beheersovereenkomst 2002-2007 met het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek (FWO)-Vlaanderen. De huidige beheersovereenkomst met het FWO loopt op 30 september 2008 af. Een voorontwerp van decreet is in de maak dat de BBB-omvorming afrondt voor het beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie. Van zodra het decreet van kracht is, wordt een nieuwe samenwerkingsovereenkomst tussen het FWO-Vlaanderen en de Vlaamse Regering opgemaakt. In tussentijd wordt de huidige beheersovereenkomst via addendum 14 verlengd tot 30 september 2009.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens Na advies van de raad van bestuur van het IWT en van de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid wijzigt de Vlaamse Regering opnieuw principieel de Vlaamse reglementaire besluiten met betrekking tot de steunverlening van het Vlaams Instituut voor de Bevordering van het Wetenschappelijk Technologisch Onderzoek in de Industrie (IWT), om deze in overeenstemming te brengen met de Europese Kaderregeling op het gebied van onderzoek en ontwikkeling. De gewijzigde besluiten worden voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering lanceerde in december 2000 het Programma tot stimulering van technologische innovatie bij kmo's, onder beheer van het IWT. Hiermee wou de Vlaamse Regering traditionele kmo's en startende bedrijven een laagdrempelig programma aanbieden om innovatie aan te moedigen en te ondersteunen. Na zeven jaar succesvolle werking is het programma toe aan een optimalisatie en vereenvoudiging. De bijsturing moet bijdragen tot een meer eenvoudige en transparante communicatie van de aangeboden steunvormen en
-modaliteiten. De Vlaamse Regering hecht nu haar goedkeuring aan de vereenvoudiging en bijsturing van het Programma tot stimulering van technologische innovatie bij kmo's.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering kent 'ad hoc' opleidingssteun toe aan volgende bedrijven: Bekaert nv in Aalter (810.000 euro), Ford-Werke GmbH Fabrieken in Genk (778.000 euro), Indaver nv in Mechelen (881.000 euro), Ineos nv in Zwijndrecht (bijna 936.000 euro), nv Janssen Pharmaceutica in Beerse (bijna 1 miljoen euro), nv J.S.T. Belgium in Kampenhout (896.000 euro), Kinepolis Group nv in Brussel (653.000 euro), Keuhne + Nagel Logistics nv in Geel (bijna 996.000 euro), Philips Innovative Applications nv in Turnhout (bijna 999.000 euro) en Volvo Cars nv in Gent (bijna 3,54 miljoen euro).

Op voorstel van minister Patricia Ceysens Met het besluit van 16 december 2005 voerde de Vlaamse Regering de ondernemerschapsportefeuille BEA in, het Budget voor Economisch Advies. De Vlaamse Regering stuurt nu, na evaluatie, de ondernemerschapsportefeuille op een aantal punten bij en keurt principieel het besluit goed dat steun toekent aan kmo's voor ondernemerschapsbevorderende diensten. Tegelijk keurt ze het bestek voor het beheer van de elektronische betalingen en het financieel beheer van de budgetten goed in het kader van de reglementering over de ondernemerschapsportefeuille. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de SERV.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit tot toekenning van steun aan ondernemingen voor ecologie-investeringen in het Vlaamse Gewest. Zo worden onder meer de steunpercentages en het maximum steunbedrag per aanvraag verhoogd. Over dit besluit wordt advies ingewonnen bij de SERV en de MiNa-Raad.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens Sinds juli 2005 is de Waarborgregeling voor kmo's operationeel. Naar aanleiding van een interne evaluatie van de Waarborgregeling en een reeks besprekingen met de deelnemende financiële instellingen wordt de wettelijke basis van de Waarborgregeling op een aantal punten bijgestuurd. Zo wordt onder meer de Waarborgregeling opengetrokken naar operationele en onroerende leasing, wordt de mogelijkheid voorzien om de regeling in de toekomst te differentiëren naar specifieke doelgroepen, en wordt de wijze waarop het beschikbare budget verdeeld wordt onder de waarborghouders aangepast. De Vlaamse Regering hecht daarom haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van wijzigingsdecreet over de waarborgregeling voor kmo's. Het voorontwerp van decreet wordt nu voor advies voorgelegd aan de SERV, daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens In mei 2007 keurde de Vlaamse Regering het Doelstelling 2
-programma Vlaanderen 2007-2013 goed. Het programma wil onder andere de ruimtelijk-economische omgevingsfactoren bevorderen. In dit kader werd het project "Xpo als internationale poort - materiële component" goedgekeurd. Het project wil Kortrijk Xpo uitbouwen tot een internationale poort voor West-Vlaanderen en het Eurodistrict Lille-Kortrijk-Tournai. Voor de Europese subsidiëring is ook de Vlaamse cofinanciering nodig. De Vlaamse Regering hecht daarom haar goedkeuring aan de cofinanciering van het project door middel van een subsidie van 2 miljoen euro aan XOM nv.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke herverdeling van het provisioneel krediet met betrekking tot het economisch relancebeleid om 273.000 euro budget vrij te maken voor de samenwerking tussen het Vlaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen (Flanders Investment & Trade) en Kanaal Z voor de productie van het tv-programma 'Handelsroute', een programma over internationaal ondernemen. Het programma enthousiasmeert en gidst Vlaamse bedrijven om te exporteren naar en/of te investeren in 10 te bepalen landen.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering keurt het ontwerp van bijakte goed bij de beheersovereenkomst 2007-2010 van het Vlaaams Agentschap voor Internationaal Ondernemen. Het gaat om een aantal (technische) aanpassingen.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet over de organisatie en de financiering van het wetenschaps- en innovatiebeleid. Het gaat onder meer om de voltooiing van het hervormingsproject Beter Bestuurlijk Beleid voor de beleidsvelden wetenschap en innovatie; de decretale verankering van de relatie tussen de overheid en een aantal structurele partners in het wetenschaps- en innovatiebeleid; en het voorzien van een decretale grondslag voor enkele financieringsinstrumenten. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid en het Instituut voor de aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen. Daarna gaat het naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Patricia Ceysens Bij de lancering van het Milieu- en energietechnologie Innovatie Platform (MIP) gaf de Vlaamse Regering het IWT de opdracht voor een grondige studie als aanzet voor het uitwerken van operationele formules voor Innovatief Aanbesteden. Die opdracht resulteerde in een nota en een actieplan. De Vlaamse Regering hecht nu haar goedkeuring aan de modaliteiten voor de fase 1 van het actieplan Innovatief Aanbesteden (2008-2010) en aan de vastlegging van 435.000 euro voor de oprichting van een kenniscentrum Innovatief Aanbesteden in de schoot van het IWT.