Vlaamse Overheid

samenwerkingsakkoord rond duurzame ontwikkeling

Minister-president Peeters wil samenwerkingsakkoord rond duurzame ontwikkeling

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 18 juli 2008

Naar aanleiding van de bekrachtiging en afkondiging vandaag 18 juli 2008 van het decreet ter bevordering van de duurzame ontwikkeling, beschikt Vlaanderen nu, net zoals de federale overheid, over een wettelijke basis dat continuïteit in het beleid duurzame ontwikkeling garandeert.

Dit decreet vormt voor minister-president Kris PEETERS de aanleiding om nu een volgende stap te zetten in de uitbouw van een Vlaams beleid duurzame ontwikkeling. Hij wenst ten gepaste tijde met de federale regering en met de gewest- en gemeenschapsregeringen besprekingen aan te gaan over een samenwerkingsovereenkomst in het kader van duurzame ontwikkeling.

De samenwerking met de federale overheid, gewesten en gemeenschappen rond duurzame ontwikkeling is tot op heden te veel gebaseerd op vrijwilligheid, en werd tot nu toe steeds op initiatief van de federale staatssecretaris bevoegd voor duurzame ontwikkeling georganiseerd. In dit verband bijvoorbeeld werden besprekingen gevoerd over een kadertekst voor een nationale strategie duurzame ontwikkeling, in uitvoering van de VN-top van Johannesburg. Er werd een Interministeriële Conferentie duurzame ontwikkeling in het leven geroepen om de kadertekst formeel goed te keuren. Doch alles werd georganiseerd zonder dat daarvoor een formele basis was.

Er zouden besprekingen moeten gevoerd worden rond de verdere invulling van deze nationale strategie, want goede samenwerking, bijvoorbeeld door de inzet van federale fiscale instrumenten ter ondersteuning van het Vlaams beleid duurzame ontwikkeling, is belangrijk willen we allen samen stappen zetten in een goede, duurzame richting. Minister-president Peeters heeft alvast een studie besteld bij het Vlaams wetenschappelijk steunpunt duurzame ontwikkeling om zich op de komende besprekingen voor te bereiden.

Over het principe van het sluiten van een samenwerkingsovereenkomst inzake duurzame ontwikkeling werd overigens reeds een akkoord bereikt tussen de federale regerering, de gemeenschaps- en gewestregeringen in 2006, naar aanleiding van de ondertekening van de kadertekst voor de nationale strategie duurzame ontwikkeling.

"Nu Vlaanderen een decretale basis heeft voor een beleid inzake duurzame ontwikkeling, is het logisch dat één en ander wordt geformaliseerd. Duurzame ontwikkeling is een gemengde bevoegdheid waarvoor zowel de federale overheid, de gemeenschappen en de gewesten een deel van de bevoegdheid hebben. Het is dan ook logisch dat de regionale overheden de gelegenheid krijgen om meer aanwezig te zijn in internationale fora, en namens België het woord te kunnen nemen over duurzame ontwikkeling. Bovendien zouden er best goede afspraken komen over de structurering en werkwijze van intern Belgische besprekingen over duurzame ontwikkeling", aldus de minister-president.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Luc De Seranno, woordvoerder van minister-president Peeters Tel: 02 552 60 12
GSM: 0477 38 23 37
Email: persdienst.peeters@vlaanderen.be