Vlaamse Overheid

gebied Mechelen af

Vlaamse Regering bakent regionaalstedelijk gebied Mechelen af

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 18 juli 2008

Meer ruimte om te wonen (+ 997 woningen), werken (+ 180 ha bedrijventerreinen) en ontspannen (+ 63 ha open ruimte)

Na advies van de Raad van State heeft de Vlaamse Regering, op voorstel van Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening Dirk VAN MECHELEN, vandaag het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) voor de afbakening van het regionaalstedelijk gebied Mechelen definitief goedgekeurd. Op 13 juni jl. gaf de Vlaamse Regering al haar akkoord voor de principiële vaststelling. Met het plan worden de contouren vastgelegd waarbinnen Mechelen zich de komende jaren kan ontwikkelen. Daarbij wordt vooral aandacht besteed aan een gezonde mix van wonen, werken en ontspannen. Het plan, dat veertien deelplannen omvat, stelt de stad Mechelen in staat om in de toekomst 180 ha bedrijvenzone te ontwikkelen en bijna nieuwe 1.000 woonkavels te creëren. Bijkomend werd ook nog eens 63,4 ha extra open ruimte vastgelegd.

Wonen in Mechelen

Het ruimtelijk uitvoeringsplan creëert de mogelijkheid om de volgende jaren bijna 1.000 nieuwe woningen te bouwen. Bovenop de bestaande 79 ha wordt nog eens 41 ha extra ruimte voorzien om te wonen. Hiervoor worden woonuitbreidingsgebieden en andere bestemmingen van het gewestplan omgezet in woongebied. De belangrijkste sites die hiervoor in beeld komen zijn Stuivenberg, gelegen tussen het kanaal en het Vrijbroekpark, en Maenhoevevelden, gelegen nabij de R6 in Sint-Katelijne-Waver.

Duizenden nieuwe jobs

Mechelen is een populaire vestigingslocatie voor kantoren en bedrijven. Daarom wordt in het uitvoeringsplan heel wat nieuwe ruimte voorzien voor extra economische ontwikkeling. Naast de reconversie en uitbreiding van bestaande bedrijventerreinen komen er onder meer nieuwe gemengde regionale bedrijventerreinen ter hoogte van Technopolis, het knooppunt van de E19 met de R6 en langsheen de E19.

Binnen het vastgelegde ruimtelijk uitvoeringsplan wordt daarenboven uitgebreid aandacht besteed aan de reconversie van het Arsenaal. Het planologisch kader dat werd uitgetekend voor deze site van maar liefst 75 ha, creëert de mogelijkheid om naast het behoud van de NMBS-werkplaatsen ook nieuwe bedrijven toe te laten op deze locatie. Daarenboven wordt in dit deelplan ook de basis gelegd voor de verdere ontwikkeling van de stationsbuurt met onder meer de aanleg van een stedelijke groene boulevard, een nieuw stationsplein en fiets- en voetpaden. Ook andere functies als kantoren en kleinhandel kunnen worden ingepast.

De afbakening van het stedelijk gebied Mechelen strekt zich uit tot in Katelijne Waver. En dat is goed nieuws voor de Mechelse Veiling en de bijhorende bedrijven. Met het goedgekeurde ruimtelijk uitvoeringsplan wordt immers een gebied van bijna 50 ha bestemd als zone voor agro-industrie en serreteelt. Met de invoering deze nieuwe zone geven we in eerste instantie de bestaande tuinders en landbouwers rechtszekerheid. Daarenboven voorzien we ruimte voor zowel uitbreiding van hun bedrijven als ontwikkelingsmogelijkheden voor nieuwe bedrijven.

Tot slot wordt ook een kleinere kleinhandelszone in het zuiden van Mechelen ingetekend. Daarmee wordt aan de Brico en de Carrefour in Zemst een oplossing aangereikt voor de moeilijkheden die ze ondervinden om uit te breiden.

"In totaal wordt bij de afbakening van het stedelijk gebied Mechelen zo maar liefst 180 hectaren bedrijventerrein bestemd en herbestemd. De ontwikkeling ervan kan vele duizenden jobs creëren. Dat is niet enkel goed nieuws voor de Dijlestad, maar komt de werkgelegenheid in de hele regio rond Mechelen ten goede", stelt Dirk Van Mechelen.

Ruim 63 hectaren Open ruimte

Bij de stedelijke afbakening werd ook bijzonder veel aandacht gegeven aan het vrijwaren van de open ruimte in het stedelijk weefsel. In totaal omvat de afbakening het vastleggen van 63,4 ha open ruimtes die aan de maneblussers de kans bieden om tussen het groen hun vrijetijd door te brengen. Onder meer de groene longen langsheen de Dijlevallei en de Vrouwvlietvallei krijgen zekerheid voor de toekomst. Bovendien komen er twee nieuwe stadsbossen bij. Zo wordt het militair domein definitief herbestemd naar bosgebied. Hier kan een groot stadsbos ontwikkeld worden dat zich uitstrekt tot Sint-Katelijne-Waver. Ook op de site Stuivenberg komt er een stadsbos, aansluitend bij een nieuwe woonwijk. Bij het vastleggen van de open ruimten werd ook bijzondere aandacht geschonken aan het vrijwaren van alle aanwezige recreatieve activiteiten. Zo krijgen onder meer de twee grootste scoutsverenigingen rechtszekerheid.

Inspraak

In uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen bakent de Vlaamse Regering dertien stedelijke gebieden af. Aan het ontwerp van ruimtelijk uitvoeringsplan voor de afbakening van Mechelen, het 6^de in zijn soort, ging een lange procedure vooraf. Begin 1998 zijn de afdeling Ruimtelijke Planning van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap met de studiebureaus Studiegroep Omgeving en Cibe begonnen aan een grondige analyse van de potenties van de Mechelse regio. Dit gebeurde in nauw overleg met de provincie Antwerpen, tal van administraties en belangengroepen en de gemeenten Mechelen, Sint-Katelijne-Waver, Zemst en Bonheiden.

Nadat het ontwerp midden vorig jaar voorlopig vastgesteld door de Vlaamse Regering, volgde een openbaar onderzoek van twee maanden waarin tal van adviesorganen maar ook gewone burgers inspraak kregen.

Vandaag sluit de Vlaamse Regering het planningsproces van 10 jaar definitief af.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen Tel: 02 552 67 00
GSM: 0495 23 16 90
Email: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be