Vlaamse Overheid

uitvoeringsplan `Vallei van de Herk en Mombeek van Alken tot Herk-de-Stad': 268 ha natuur- en reservaatgebied

Voorlopige vaststelling ruimtelijk uitvoeringsplan `Vallei van de Herk en Mombeek van Alken tot Herk-de-Stad': 268 ha natuur- en reservaatgebied

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 18 juli 2008

Verdere uitvoering afbakening natuurlijke en agrarische structuur Haspengouw-Voeren

In uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) worden naast de afbakening van 13 stedelijke gebieden, ook 13 gebieden agrarische en natuurlijke structuur afgebakend. Dit om de voorziene taakstellingen landbouw, natuur, bos en groengebieden in te vullen. Vandaag heeft de Vlaamse Regering op voorstel van de Vlaamse minister van Ruimtelijke Ordening, Dirk VAN MECHELEN, het gewestelijk uitvoeringsplan (GRUP) `Vallei van de Herk en Mombeek van Alken tot Herk-de-Stad' voorlopig vastgesteld.

Dit GRUP past binnen de afbakening van de agrarische en natuurlijke structuur Haspengouw-Voeren, waarbinnen de regering op 2 december 2005 de herbevestiging van ca. 41.000 ha voornamelijk landbouwgebied heeft goedgekeurd. Er werd toen ook beslist om een actieprogramma uit te voeren. Dit werd intussen vorm gegeven middels de reeds definitief vastgestelde gewestelijke uitvoeringsplannen, de zogenaamde groen/gele RUP's:

1. Schelfheide,

2. Vallei van de Winterbeek Sint-Huibrechts-Hern, Schalkhoven en Romershoven,

3. Jongenbos en vallei van de Mombeek van Wintershoven tot Wimmertingen

Het plangebied waarop het vandaag voorlopig vastgestelde GRUP van toepassing is, strekt zich uit in de vallei van de Mombeek en de Herk van Alken tot Herk-De-Stad, in `Vochtig Haspengouw'. Dit gebied bestaat uit brede plateau-ruggen, doorsneden door rivieren en beken zoals de Demer, de Mombeek en de Herk. Het is een kleinschalig valleilandschap met voornamelijk graslanden op de hellingen, valleigebieden met moerassen, brongebieden, oude loofbossen met kasteelparken, hoogstamboomgaarden (`Katarakt-gebied') en holle wegen. De valleien zijn overstromingsgevoelig. De flanken van de valleien zijn ingenomen door de landbouw met overwegend kleinschalige en gemengde landbouwbedrijven.

Binnen het gebied van het RUP liggen ook belangrijke kasteelparken en `vierkanthoeves' die op de lijst van beschermde monumenten staan. Deze domeinen worden aangeduid als `gemengd openruimtegebied met cultuurhistorische waarde'. De voorschriften van deze bestemming laat verschillende soorten grondgebruik toe, afhankelijk van de lokale situatie. Ze worden echter ruimtelijk ingepast is het geheel van de bestemmingen van de vallei van de Mombeek en Herk. Voorbeelden zijn de Zwartewinning Hoeve, kasteeldomein Gasterbos, de Nieuwe Molen, het kasteel Wideux, Monnikshof e.a.

Het vandaag voorlopig vastgestelde RUP levert een belangrijke bijdrage aan het bestemmen van natuur in deze valleigebieden in Haspengouw. Liefst 268 ha natuur en reservaat worden definitief veiliggesteld.

Vandaag kunnen we al stellen dat er samen met de hierboven geciteerde RUP's in de regio Haspengouw-Voeren maar liefst 477 ha natuur- en reservaatgebied en 239 ha bosgebeid bijkomt. Dit zal in de toekomst nog verder aangevuld worden wanneer nog drie andere RUP's verder vorm krijgen. Het overleg hiervoor is volop lopende.

Zo levert de afbakening van de regio Haspengouw - Voeren als één van de dertien buitengebieden een belangrijke bijdrage tot de realisatie van 38.000 ha natuur- en reservaatgebied en van 10.000 ha bosgebied, zoals voorzien door het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen Tel: 02 552 67 00
GSM: 0495 23 16 90
Email: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be