Vlaamse Overheid

Vlaanderen

Bijkomende ruimte voor golfsport in Vlaanderen

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 18 juli 2008

Vlaamse Regering biedt ruimtelijke oplossing voor 18 hole-golfterreinen in Keerbergen, Beringen, Schilde, Knokke-Heist en Sint-Gillis-Waas

Op voorstel van de Vlaamse ministers Dirk VAN MECHELEN en Bert ANCIAUX, respectievelijk bevoegd voor Ruimtelijke Ordening en Sport, heeft de Vlaamse Regering vandaag het licht op groen gezet voor de realisatie van bijkomende golfinfrastructuur in elk van de vijf Vlaamse provincies. In het kader van het tweede Vlaams Golfmemorandum bereidde de technische werkgroep de dossiers voor van drie nieuwe 18 holes-terreinen in Schilde, Sint-Gillis-Waas en Knokke-Heist. Hiernaast krijgen de bestaande golfterreinen in Beringen (Millennium Golf) en Keerbergen (Golf Club), na advies van de Raad van State, nu permanente rechtszekerheid via twee gewestelijk ruimtelijke uitvoeringsplannen (GRUP).

De golfsport kent, in navolging van het tennis, sinds de jaren '90 een echte boom. De democratisering van deze sporttak en de groeiende groep beoefenaars vragen echter ook voldoende ruimte. Bovendien kampen sommige golfterreinen met stedenbouwkundige onzekerheden.

Met het Golfmemorandum uit 2003 wil de Vlaamse Regering meer rechtszekerheid bieden en de aanleg van nieuwe golfterreinen mogelijk maken. In het document werd een bevoegdheidsverdeling uitgewerkt tussen het Vlaamse Gewest, de provincie en de gemeenten. Daarbij zouden alle golfterreinen van type III, met meer dan negen holes of met een oppervlakte van meer dan 40 hectare, worden afgebakend en beoordeeld op Vlaams niveau.

De 18 holes-terreinen in Schilde, Sint-Gillis-Waas en Knokke-Heist zijn drie van de nieuwe terreinen die, conform het tweede Golfmemorandum van de Vlaamse Regering van 20 juli 2006, hiervoor in aanmerking komen. Voorwaarde is wel dat de golfclubs hun multifunctionele terreinen openstellen voor een breed publiek (`Open Golf'), o.a. door democratische prijzen te hanteren, en dat ook wandelaars, fietsers, vissers en andere recreanten kunnen genieten van de open en natuurrijke omgeving (`Eco-golf').

Schilde Open Golf

Wat dat laatste betreft, fungeert het geplande nieuwe golfterrein in Schilde zowat als voorbeeldproject. Het dossier bestaat uit de inplanting van 18 holes tussen de Bethaniënlei, camping Schildestrand en de beboste omgeving Ringven (65ha). In het noordelijke gedeelte aansluitend bij de Bethaniënlei wordt een golfschool (driving range), een clubhuis met parking, een loods en 6 holes voorzien. In het zuidelijke gedeelte komen 12 holes, waarbij de inplanting optimaal afgestemd wordt op de landschappelijke kwaliteit en natuurwaarde van deze omgeving. Het noordelijke en zuidelijke gedeelte worden met elkaar verbonden door de Torfheidedreef, die publiek toegankelijk wordt.

Het nieuwe project in Schilde beantwoordt ten volle aan de principes van `eco-golf', met bijzondere aandacht voor de ecologie en het bestaande landschap. De toekomstige `open' golfclub wil ook voor iedereen de deuren openstellen, met veel aandacht voor beginnende en jonge spelers. Speciaal hiervoor worden aangepaste tarieven naar jongeren en buurtbewoners toe gehanteerd. Door de aanleg van wandel-, fiets- en ruiterpaden wordt een uiterst toegankelijk golfterrein gecreëerd dat een meerwaarde vormt voor buurtbewoners en recreanten.

Golf Sint-Gillis-Waas

Het golfproject Sint-Gillis-Waas bestaat eveneens uit de inplanting van een nieuw terrein van 18 holes. De beoogde terreinen situeren zich ten noorden van de woonkern Sint-Gillis. Ze sluiten aan bij de bedrijvenzone Kluizemolen, tussen de Kattestraat en de Reepstraat. Het gaat grotendeels om gronden van een voormalige steenbakkerij. De vroegere ontginningsputten zijn deels opgevuld en deels in gebruik door Arcelor-Mittal als vergunde stortplaats. Ook het gemeentelijk containerpark bevindt zich op deze site.

Het golfterrein wordt gefaseerd ontwikkeld. In eerste instantie komt er een golfschool en een 9 holes-terrein (par 36) op een aantal percelen ter grootte van 29 ha. In een tweede fase worden de terreinen van Arcelor-Mittal ingenomen voor 9 bijkomende holes. Op die manier wordt er op termijn een 18-holes (par 71) gerealiseerd met een totale oppervlakte van 50 ha.

De inrichting als golfterrein vormt een opportuniteit om het ontginningsgebied en voormalige stortterrein te saneren en te herbestemmen. Door het clubgebouw tevens in te richten in een gebouw van de vroegere steenbakkerij, wordt dit industriële erfgoed opgewaardeerd. Naast een differentiëring van de tarieven, voorziet het multifunctionele project ook een petanquebaan, wandel- en joggingpaden, enz.

Tweede golfinfrastructuur Knokke-Heist

Het dossier voor een tweede golfterrein in Knokke-Heist omvat in totaal 27 (of 3 x 9) holes. Het maakt deel uit van een ruimer project voor de ontwikkeling van het gebied ten zuiden van de spoorlijn Knokke-Blankenberge en ten westen van de Natiënlaan als een randstedelijk groengebied. Het bestuur van Knokke-Heist ziet de realisatie van zijn project als een versterking van de toeristisch recreatieve infrastructuur van de badstad, en specifiek als een versterking van het hotel- en congresaanbod.

Het voorgestelde golfterrein omvat naast 27 holes ook een golf- of oefenschool en de integratie van niet-lawaaierige sporten: wandel-, fiets-, mountainbike- en paardenroutes. Door de drie afzonderlijke terreinen ontstaan er grotere combinatiemogelijkheden voor de golfspelers. De totale oppervlakte van het golfterrein bedraagt ruim
100 hectare.

Naast de golfinfrastructuur omvat het masterplan van de gemeente Knokke-Heist (`Randstedelijk stadslandschap West') ook nog woningen en een gemeentelijk zwembad, een nieuwe ziekenhuiscampus, een hotel ter hoogte van de Isabellavaart en de Natiënlaan, een manege, een helihaven en een stadsrand-/speelbos tussen het complex Laguna en de Put van Decloedt.

Regularisatie golfterreinen Keerbergen en Beringen

Naast het principiële akkoord voor drie nieuwe golfterreinen, keurde de Vlaamse Regering ook het Gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) `Keerbergen Golf Club' en het GRUP Millenniumgolf Beringen' goed. Op voorstel van minister Van Mechelen worden beide bestaande terreinen, conform het eerste Golfmemorandum, definitief en in totaliteit herbestemd naar golfzone en wordt er definitief rechtszekerheid geboden.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen Tel: 02 552 67 00
GSM: 0495 23 16 90
Email: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

Tineke Sonck
Tel: 02 552 69 16
GSM: 0473 96 73 51
Email: persdienst.anciaux@vlaanderen.be