Vlaamse Overheid

verkeersveiligheid

Uitbouw Verkeerscentrum Gent verhoogt verkeersveiligheid

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 18 juli 2008

Op voorstel van Vlaams minister van Mobiliteit VAN BREMPT en Vlaams minister van Openbare Werken Hilde CREVITS besliste de Vlaamse Regering om het Verkeerscentrum in Gent uit te bouwen. In gefaseerde uitbouw van het Dynamische Verkeersmanagement in Vlaanderen werd in eerste instantie het centrale verkeerscentrum in Antwerpen opgestart. In de regio Gent werd geïnvesteerd in de monitoring van het verkeer van en naar de kust.

De blauwdruk van Dynamische Verkeersmanagement in Vlaanderen voorziet in de realisatie van drie verkeerscontrolecentra en één verkeersinformatiecentrum. Het regionaal verkeerscentrum te Antwerpen is nu 24/24 en 7/7 operationeel. Vanaf dezelfde locatie te Antwerpen werd tevens het verkeersinformatiecentrum voor Vlaanderen opgezet (TIC Vlaanderen). Vanuit dit TIC Vlaanderen wordt ondermeer radioberichtgeving en mailservice verzorgd. In overleg met MobIris, het verkeerscentrum van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, wordt nagegaan hoe in een volgende fase een gecoördineerd dynamisch verkeersbeheer in de Brusselse agglomeratie kan worden bewerkstelligd. Omdat de regio Gent een belangrijk knooppunt is in het Vlaamse hoofdwegennet en geconfronteerd wordt met een veelheid aan doorstromingsproblemen en incidenten, is het aangewezen om het regionaal verkeerscentrum Gent uit te bouwen.

Wat is er nodig?

Om het Verkeerscentrum te Gent te operationaliseren moet er de komende jaren geïnvesteerd worden in:

1. het uitbouwen van telematicasystemen langsheen de wegen: hier wordt voornamelijk gedacht aan telposten, camerabewaking en variabele signalisatieborden;

2. het inrichten van een operatorzaal en het aanwerven van personeel;
3. het implementeren van een computersysteem voor het valideren van verkeersdata, het doorrekenen van verkeersprognosemodellen, het voorstellen van te ondernemen acties, het over een lange periode stockeren van data, ...

4. het implementeren van een computersysteem voor het aanmaken van verkeersinformatie voor eindgebruikers en service-providers.

Voor het computersysteem kan gebruik gemaakt worden van de in Antwerpen reeds ontwikkelde systemen, die voor een gebruik in Gent herschaald moeten worden. De uitbouw van dit computersysteem wordt uitgevoerd door de firma NV Amec Spie. Het herschalen van het computersysteem te Antwerpen en de integratie ervan in het verkeerscentrum te Gent kost bijna 932.000 euro.

Wat is een Dynamisch Verkeersbeheer in Vlaanderen?

Een Dynamisch Verkeersbeheer in Vlaanderen (DVM) is een geheel van concrete organisatiemethodes en instrumenten die ervoor zorgen dat de bestaande capaciteit van de weginfrastructuur beter benut en verkeersveiligheid verhoogd wordt. Dit is mogelijk door:
1. het verstandig `geleiden' van de verkeersstromen op de weg door snelheidsharmonisatie;

2. het vermijden van ongevallen d.m.v. preventief en lokaal beveiligen van files;

3. het tijdig waarschuwen van de weggebruiker voor hindernissen via verkeersinformatie;

4. het aanreiken van alternatieven (dynamisch routeadvies);
5. het reduceren van het aantal geplande hindernissen door het afstemmen van werkzaamheden;

6. en het snel vrijmaken van de weg na incidenten (zgn. "incident management").

Minister Van Brempt en minister Hilde Crevits besluiten: "Een Dynamisch Verkeersbeheer in Vlaanderen maakt integraal deel uit van het pakket maatregelen in het Mobiliteitsplan Vlaanderen, tevens opgenomen in het regeerakkoord. Deze maatregelen, waaronder de uitbouw van het Verkeerscentrum in Gent, stellen de Vlaamse overheid in staat om de globale doelstellingen m.b.t. bereikbaarheid, het verhogen van de verkeersveiligheid en verkeersleefbaarheid, en het terugdringen van milieuschade effectief te realiseren. Het Verkeerscentrum in Gent zal specifiek de situatie in de Gentse regio, met ook veel internationaal (vracht)verkeer, kunnen monitoren en zo snel op de bal kunnen spelen op wijzigende verkeersomstandigheden. De bestuurder kan zo tijdig geïnformeerd worden, waardoor de verkeersveiligheid en het comfort voor de gebruikers toeneemt."

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Sara Vercauteren, woordvoerster van minister Van Brempt Tel: 02 552 63 00
GSM: 0495 21 56 69
Email: persdienst.vanbrempt@vlaanderen.be

Cybelle-Royce Buyck, woordvoerster van minister Hilde Crevits Tel: 02 552 66 44
GSM: 0486 14 12 72
Email: persdienst.crevits@vlaanderen.be