Vlaamse Overheid

verhoogd

Ecologiepremies voor ondernemingen worden verhoogd

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 18 juli 2008

Nieuwe jobs door investeringen in energie en innovatie

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Patricia CEYSENS heeft de Vlaamse Regering vandaag een voorontwerp van besluit goedgekeurd waardoor de bestaande ecologiepremies worden verhoogd. Bedrijven en ondernemingen die op een ecologische wijze investeren kunnen binnenkort rekenen op een hogere premie van de Vlaamse overheid.

Deze verhoging van de ecologiepremie is ingegeven door de stijgende energieprijzen die de economische groei op een voelbare manier beginnen te beïnvloeden. "De competitiviteit van onze bedrijven staat onder druk door de hoge olieprijzen en de fossiele afhankelijkheid van onze economie', aldus de minister. "Het moet daarom onze ambitie zijn bedrijven en ondernemingen te helpen in de economische overgang naar minder fossiele afhankelijkheid".

Daarom voelen bedrijven ook meer en meer de noodzaak aan om hun energiefactuur te laten dalen door op een milieuvriendelijke wijze te gaan investeren en zo hun winsten veilig te stellen. Het ecologisch aspect van het ondernemen is dan ook niet langer een kost maar een must geworden.

Voor Vlaanderen is deze aanpak tevens nodig omdat het geen eigen energiebronnen heeft en dus maximaal afhankelijk is van het buitenland. De ondersteuning levert verder een bijdrage in het zoeken naar nieuwe technologieën op het vlak van hernieuwbare energie wat de kost op termijn kan drukken. Sterke bedrijven in clean tech leveren ten slotte een positieve bijdrage tot de handelsbalans en zorgen voor nieuwe tewerkstelling .

Europees kader

De voorgestelde aanpassing van de premie kadert in de strategie van de Europese Unie om tegen 2020 een duurzaam en geïntegreerd Europees klimaat- en energiebeleid te bereiken. De uitstoot van broeikasgassen moet tegen 2020 met minstens 20% dalen ten opzichte van 1990. Het is eveneens de bedoeling om 20% te besparen op het energiegebruik ten opzichte van de ramingen voor 2020 en om tegen 2020 20% van het totale energieverbruik uit hernieuwbare energie te halen.

Concreet stelt minister Ceysens aan de Vlaamse Regering voor om de subsidiepercentages van 20% naar 40% te verhogen voor kmo's en van 10% naar 20% voor grote ondernemingen. Tevens wordt het subsidieplafond verhoogd van 1,5 miljoen naar 1,75 miljoen euro.

De ecologiepremie wordt toegekend op basis van een call-systeem (oproeping). Jaarlijks kunnen ondernemingen met hun investeringsproject, met een of meerdere technologieën intekenen op een call. De projecten worden gekozen op basis van socio-economische en duurzaamheidscriteria via een doorzichtige procedure binnen de vier maanden na de intekening.

Groter budget : van 75 miljoen Euro naar 120 miljoen Euro per jaar.

Bij de eerste twee oproepen, eind 2007 en begin 2008, werd telkens een budget-enveloppe van 25 miljoen euro ter beschikking gesteld. Bij de eerste oproep (september-december 2007) werd aan 244 ondernemingen voor 24,989 miljoen euro aan ecologiepremies toegekend. In de tweede oproep (januari-april 2008) zal aan 253 ondernemingen voor 21,65 miljoen euro aan ecologiepremies worden uitgedeeld. Bij beide oproepen hadden de aanvragers een slaagkans van 100%. In de veronderstelling van een toename van de dossiers met 30% door de verhoging van de premie, kan nog altijd een slaagkans van 80% worden gegarandeerd. Dit is mede mogelijk omdat het budget van de groeipremie (ook een vorm van steun aan kleine en middelgrote bedrijven, maar met weinig succes) wordt geschrapt en bijgevoegd bij de ecologiepremie. Dit betekent dat het budget voor de ecologiepremie zal worden opgetrokken van 75 miljoen euro op jaarbasis naar 120 miljoen euro. Dit komt neer op 3 oproepen met telkens een budget van 40 miljoen euro.

Meer mogelijkheden

Concreet kan een onderneming een ecologiepremie aanvragen voor een investering die op een lijst voorkomt, samengesteld door het VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) en het Vlaams Energieagentschap. De Vlaamse Regering beslist nu om meer technologieën op de lijst te plaatsen.


123 voetbalvelden aan zonnepanelen

Uiteraard blijft het installeren van zonnepanelen de meest populaire vorm op het vlak van de schone technologie. In totaal investeren bedrijven voor goed 230 miljoen euro in pv-installaties. Dit stemt overeen met een jaarlijkse productie van 65 miljoen kWh of een jaarverbruik van bijna 20.000 gezinnen. Uitgedrukt in oppervlakte is dit gelijk aan 123 voetbalvelden.

Andere voorbeelden van technologieën zijn: het aanwenden van alternatieve waterbronnen (regen- of vijverwater) voor verdampingscondensors, waterkracht voor energie, windenergie, hergebruik van water, fotovoltaïsche omzetting van zonne-energie, de Euro V-motor voor zware voertuigen (motor waarvan de emissie lager ligt dan voor vrachtwagens die aan de huidige normen voldoen), het plaatsen van roetfilters op zware voertuigen, ...

"Met de nieuwe ecolgiepremie en de keuze voor milieuvriendelijke en hernieuwbare energie zullen de bedrijven en de kmo's in de nabije toekomst alvast beter gewapend zijn tegen de dure olie" aldus minister Patricia Ceysens.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Miguel Chevalier, woordvoerder van minister Ceysens Tel: 02 552 61 10
GSM: 0474 28 94 46
Email: persdienst.ceysens@vlaanderen.be