Vlaamse Overheid

Beter Bestuurlijk Beleid ingepast

Wetenschaps- en innovatiebeleid nu ook in Beter Bestuurlijk Beleid ingepast

Persmededeling van de Vlaamse Regering

vrijdag 18 juli 2008

Op voorstel van Vlaams minister van Economie Patricia CEYSENS heeft de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring gehecht aan het voorontwerp van decreet over de organisatie en financiering van het wetenschaps- en innovatiebeleid.

Sinds Vlaanderen, in uitvoering van de staatshervorming van 1988, grotendeels zelf verantwoordelijk is voor wetenschap en innovatie, werd stapsgewijs een eigen beleid uitgebouwd. Tijdens de vorige legislatuur werd met het initiatief `Beter Bestuurlijk Beleid' (BBB) een vernieuwingsproject opgezet om de Vlaamse Overheid efficiënter en slagvaardiger te maken. Op 1 juli 2006 werd het nieuwe beleidsdomein gedeeltelijk in werking gesteld. Naast het departement Economie, Wetenschap en Innovatie gingen ook het agentschap Economie en het Vlaams agentschap Ondernemen (VLAO) van start.

In het voorontwerp van decreet worden het Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek-Vlaanderen (FWO) en het IWT (Instituut voor de aanmoediging van innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen). nu ingepast in de BBB-filosofie. Deze worden omgevormd tot extern verzelfstandigde agentschappen.

Daarnaast komen er voor het beleidsdomein Economie, Wetenschap en Innovatie strategische adviesraden. De Strategische adviesraad Wetenschap en Innovatie zal advies verlenen voor wetenschap en innovatie. Een belangrijke vernieuwing is de oprichting van een internationale reflectiekamer binnen deze Strategische adviesraad. Deze reflectiekamer bestaat uit internationale deskundigen en zal jaarlijks advies geven over het gevoerde beleid, dit vanuit een internationale invalshoek.

Tevens geeft het decreet een grondslag aan de financiering vanuit de Vlaamse begroting van de strategische onderzoekscentra (IMEC, VITO, VIB, IBBT).

Het decreet regelt ook de rechtsgrond voor de structurele subsidiëring van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten en voor de vzw's waaraan de Vlaamse Overheid participeert (Flanders Technology Internationa) en Flanders, District of Creativity).

Ook geeft het decreet een basis aan enkele recent ingestelde financieringsinstrumenten en subsidiëringen zoals het Industrieel Onderzoeksfonds en de instellingen voor postinitieel onderwijs.

Dit voorontwerp wordt nu voorgelegd aan de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid en aan het IWT. Ook wordt het advies van de Raad van State ingewonnen.

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Miguel Chevalier, woordvoerder van minister Ceysens Tel: 02 552 61 10
GSM: 0474 28 94 46
Email: persdienst.ceysens@vlaanderen.be