Vlaamse Overheid

van verspreiding van legionellabacterie

Nieuwe preventieve maatregel ter voorkoming van verspreiding van legionellabacterie

Steven Vanackere Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin

vrijdag 18 juli 2008

Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Steven Vanackere, keurde in het kader van het Legionellabesluit (9 februari
2007) de eerste alternatieve beheersmaatregel goed die kan toegepast worden om de groei van de legionellabacterie tegen te gaan. Deze eerste beheersmaatregel is een systeem op basis van elektrolyse en kan vanaf augustus in de plaats van temperatuursbeheersing onder strikte voorwaarden ingeschakeld worden.

De legionairsziekte of de veteranenziekte is een ernstige vorm van longontsteking die men kan oplopen door inademing van kleine zwevende waterdruppeltjes waarin legionellabacteriën aanwezig zijn. Onder de
20° C overleeft legionella, maar is er geen vermenigvuldiging. Groei ontstaat tussen 20°C en 50°C. Tussen 50°C en 70°C sterft de legionellabacterie af. Temperatuur is dus een belangrijk gegeven in de legionellapreventie.

Via het Legionellabesluit van 9 februari 2007 nam de overheid een aantal maatregelen om de ziekte te voorkomen. Exploitanten van publiek toegankelijke gebouwen zijn verplicht om het risico op groei van de legionellabacteriën in watersystemen te beperken. Hij moet daarvoor eerst een inschatting maken van het risico. Na de risicoanalyse wordt bepaald welke beheersmaatregelen er moeten genomen worden. Temperatuursbeheersing was daar tot nu toe standaard een verplicht onderdeel van. Het nieuwe systeem op basis van elektrolyse wordt vanaf nu ook ingeschakeld als beheersmaatregel.

Meer informatie over het goedgekeurde systeem en de opgelegde randvoorwaarden is terug te vinden op de website van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid.

www.zorg-en-gezondheid.be/legionella.aspx

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Harry Vanbuel
Tel: 02 552 64 89
GSM: 0475 89 49 25
Email: persdienst.vanackere@vlaanderen.be