FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten wil een sociaal keurmerk voor de agrarische sector

Er moet een sociaal keurmerk komen voor bedrijven in de agrarische sector. Alleen bedrijven met het keurmerk komen in aanmerking voor subsidie van de overheid. Het keurmerk moet ook op de producten van de bedrijven komen, zodat consumenten bewust kunnen kiezen.

Het keurmerk is onderdeel van een deltaplan dat FNV Bondgenoten heeft opgesteld om de positie van werknemers in de agrofoodsector te verbeteren.

FNV Bondgenoten doet het voorstel voor een deltaplan in een brief aan minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit naar aanleiding van het SER-advies Waarden Van Landbouw. Daarin is te weinig aandacht voor de positie van werknemers. De bond voorziet een crisis in de agrofoodsector als de overheid niet ingrijpt, omdat bijvoorbeeld het aantal vaste banen in de sector afneemt en de arbeidsvoorwaarden achterblijven bij andere sectoren. Daarom gaan steeds minder mensen werken in de agrarische sector. De bond wil graag op korte termijn met de minister overleggen over de problemen.

Om de problemen het hoofd te bieden wil FNV Bondgenoten dat er een sociaal keurmerk voor de sector komt. Bedrijven die de cao naleven, geen gebruik maken van illegale arbeid, een goed arbobeleid hebben en alleen met erkende uitzendbureaus werken kunnen dat keurmerk krijgen. Alleen bedrijven met het keurmerk kunnen aanspraak maken op subsidie van de overheid. Het keurmerk moet ook op producten van de bedrijven komen, zodat consumenten bewust kunnen kiezen.
De bond wil daarnaast dat er scherper gecontroleerd wordt op malafide verhuur van woningen aan buitenlandse werknemers. Uitzendbureaus moet worden verplicht het zogenaamde NEN- certificaat te halen. En er moeten maatregelen komen om de naleving van cao's te verbeteren en om er voor te zorgen dat meer jongeren een agrarische opleiding gaan volgen.

In de agrarische sector werkt zo'n 6% van de Nederlandse beroepsbevolking. Dat komt neer op 648.000 arbeidsplaatsen.

Hieronder kunt u de brief aan minister Verburg downloaden.

Bijlagen :


1028 brf aan Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.pdf

---