Rechtbank Rotterdam


Digitaal procederen bij de bestuursrechter

Afgelopen week verschenen er in de media berichten dat het vanaf nu mogelijk is om beroepsschriften per e-mail naar de bestuursrechter te sturen. Deze berichten zijn niet geheel juist. Op dit moment moeten stukken schriftelijk en ondertekend bij de bestuursrechter worden ingediend. Na een wetswijziging, die het kabinet heeft voorgesteld, kunnen beroepschriften per e-mail worden ingediend. De verwachting is dat het digitaal procederen bij de bestuursrechter pas in 2009 in werking zal treden.

In de wet staat dat stukken schriftelijk en ondertekend bij de bestuursrechter moeten worden ingediend. Het is nu (nog) onmogelijk om per e-mail beroepschriften in te dienen. Daarvoor moet de wet eerst gewijzigd worden. Op vrijdag 11 juli jl. heeft het kabinet besloten om de wet op dit punt te veranderen.

Het kabinet stuurt hiertoe een wetsvoorstel naar de Raad van State. De Raad van State adviseert over dit wetsvoorstel. Daarna vindt behandeling in de Tweede en Eerste kamer plaats. De gewijzigde wet zal waarschijnlijk in 2009 in werking treden.

De sector bestuursrecht van de rechtbank Rotterdam doet op dit moment een proef met het digitaal aanleveren van processtukken door partijen. In deze proef gaat het om een beperkt deel van de zaken, namelijk alleen de Telecom- en Mededingingszaken. Het streven is erop gericht om eind 2008 binnen deze proef een tiental van deze zaken digitaal te behandelen. Ook na de wetswijziging zal het bij de rechtbank Rotterdam uitsluitend mogelijk zijn digitaal te procederen in Telecom- en Mededingingszaken.

http://www.regering.nl/Actueel/Persberichten_ministerraad/2008/juli/11 /Digitaal_procederen_bij_bestuursrechter_wordt_mogelijk).

Bron: Rechtbank Rotterdam Datum actualiteit: 18 juli 2008 Naar boven