Gemeente Barneveld


Proef inzameling kunststof afval geslaagd!

De proef met de huis aan huis inzameling van kunststof is geslaagd te noemen. Bij 7300 huishoudens in Zwartebroek, Terschuur, Voorthuizen, Garderen en de wijken De Vaarst en Norschoten in Barneveld is de laatste weken kunststof afval gescheiden opgehaald. In week 30, van 21 tot en met 25 juli, wordt voorlopig voor de laatste keer kunststof ingezameld. Nu wordt er hard gewerkt aan een plan om de kunststofinzameling voor de hele gemeente Barneveld op te zetten. De enquête die is gestuurd naar de deelnemers aan de proef geeft aan dat de inwoners een daadwerkelijke invoering van het gescheiden inzamelen van kunststof een goede zaak vinden.

In februari dit jaar is gestart met het huis aan huis ophalen van kunststofafval. Dit gebeurde in Zwartebroek, Terschuur, Voorthuizen, Garderen en de wijken De Vaarst en Norschoten in Barneveld. In totaal konden 7.300 huishoudens mee doen aan de proef. Het kunststofafval werd met speciale afvalzakken ingezameld. Om de week werden de zakken huis aan huis opgehaald door de vuilniswagen. In totaal zijn er 12 inzamelrondes geweest. Gedurende die periode zijn er verschillende sorteeranalyses gehouden om te kijken wat de samenstelling van het kunststof afval is. Ook de inhoud van de grijze minicontainers zijn onderzocht. Voor aanvang van de proef is gekeken hoeveel kunststof afval er in de grijze minicontainer zat. Om een vergelijking van de hoeveelheid te maken is ook tijdens de proef de hoeveelheid kunststof in de grijze container onderzocht. Verder zijn er gegevens verzameld over de kosten van de inzameling.

Enquête
De enquête die is meegestuurd met de laatste zending afvalzakken, was voor veel mensen de moeite waard om in te vullen. Bijna de helft van de deelnemers heeft de enquête ingevuld en teruggestuurd.

Van alle respondenten geeft 80% aan een daadwerkelijke invoering van de kunststofinzameling in de hele gemeente Barneveld te willen. Verder geeft 67% aan de proefmethode, speciale afvalzakken huis aan huis om de week ophalen, de meest geschikte inzamelmethode te vinden.

Hoe nu verder
Met de proef maakt de gemeente Barneveld deel uit van groep gemeenten (33) die de afgelopen periode allemaal een proef gedaan hebben met de kunststofinzameling. De verpakkingsindustrie, verenigd in Nedvang, heeft de proef bekostigd. In september worden de resultaten van al die proeven verwacht, vervolgens kan er een systeem voor de hele gemeente ingevoerd worden. De verwachting is dan ook dat eind dit jaar voorstellen zullen worden gedaan voor de gescheiden kunststofinzameling voor de hele gemeente Barneveld. Mutatiedatum 18/07/2008