Gemeente Baarn

Baarnse delegatie bezoekt partnergemeente


Op 3 juli jl. is burgemeester De Groot samen met twee raadsleden, twee ambtenaren en het bestuur van de Stichting Baarn-Kláterec nad Ohrí afgereisd naar Kláterec nad Ohrí. Ze brachten een officieel bezoek aan deze Tsjechische stad, waarmee de gemeente Baarn een samenwerkingsovereenkomst heeft. September vorig jaar hebben beide gemeenten een vernieuwd convenant ondertekend, waarmee de vriendschapsbanden tussen Baarn en Kláterec nad Ohrí opnieuw zijn bevestigd en aangehaald. Tijdens het meerdaagse werkbezoek is de samenwerking verder besproken.

Comités
Het Baarnse comité en het Tsjechische comité blijven in de ogen van beide gemeenten een belangrijke rol vervullen, vooral bij het starten en uitwerken van samenwerkingsprojecten. De gemeenten zullen vooral ondersteuning bieden. Beide comités hebben maar een minimale steun nodig van de overheid, maar die steun is wel erg belangrijk.

Ontvangst
De gemeente Baarn is in Tsjechië ontvangen op een bijzonder vriendelijke en gastvrije wijze. Het was een leuke (hernieuwde) kennismaking met oude bekenden en een nieuw gemeentebestuur. Voor burgemeester J. de Groot was het een eerste kennismaking met de Tsjechische burgemeester. Er zijn opbouwende gesprekken gevoerd en afspraken gemaakt. Tijdens de gesprekken bleek dat het beeld dat Kláterec nad Ohrí van de samenwerking heeft, overeenkomt met dat van Baarn.

Overig programma
Na de vriendelijke ontvangst stond er nog veel op het programma voor de delegatie. Naast gesprekken over de samenwerking heeft het gezelschap het nieuwe bedrijfsterrein van Kláterec nad Ohrí bezocht. Daarnaast is er een bezoek gebracht aan de porseleinfabriek en het historische kasteel. Ook zijn er diverse klassieke concerten bijgewoond. De Tsjechische gemeenteraad was bijna voltallig aanwezig. Tot slot bracht het gezelschap op zondagdagochtend nog een bezoek aan Kadanj, waar een 16e eeuwse kerk ligt, een Franciscaner klooster en een museum met mineralen en edelstenen uit het omliggende gebergte. Burgemeester De Groot besloot met de woorden: Het was een nuttig en geslaagd bezoek met een hartelijke en warme ontvangst. We hebben genoten van de Tsjechische gastvrijheid!.