Leefbaar Rotterdam



vrijdag, juli 18, 2008

Laatste vergadering voor het reces

Donderdag werd de voorlopig laatste vergadering van de gemeenteraad gehouden. Een groot deel van de vergadering ging over wat de gemeente voor u gaat doen in 2009. De collegevoorstellen waren weinig opzienbarend. Leefbaar Rotterdam heeft als grootste oppositiepartij verschillende voorstellen voor verbetering gedaan. Hieronder de belangrijkste voorstellen.

Anton Molenaar heeft de historische gevels in de Van Oldebarneveltstraat voor sloop behoed. De reactie van de wethouder kon een meerderheid van de raad niet gerust stellen. Een voorstel tot bescherming van de historische gevels werd unaniem aangenomen.

De Turkse Fethullah Gülen beweging wordt, dankzij een voorstel van Anita Fähmel, nader onderzocht. De affaire kwam weer in het nieuws na een uitzending van Nova op vrijdag 4 juli.

In mei van dit jaar moest de KamaSutrabeurs op het laatste moment verhuizen van Rotterdam naar Utrecht vanwege verscherpte regels voor erotische beurzen. Een voorstel van Leefbaar Rotterdam en PvdA, die erotisch getinte beurzen en feesten weer mogelijk maakt, werd door Marianne van den Anker ingebracht. Het voorstel werd met een grote meerderheid aangenomen.

De aanhoudende onduidelijkheid over de inzet van de zogenaamde Vogelaargelden is door Leefbaar herhaaldelijk aangekaart. De reactie van verantwoordelijk wethouder Schrijer (PvdA), nam de onduidelijkheid niet weg. De wethouder wil nog steeds geen openheid van zaken geven. Een verzoek van Marco Pastors aan de wethouder om openheid van zaken te geven, kon op de steun van de voltallige oppositie rekenen. Helaas sloot de coalitie de gelederen en werd het verzoek afgewezen.

In de Kaderbrief worden de grote lijnen voor de begroting van 2009 vastgelegd. De gemeenteraad kon vandaag aangeven waar het stadsbestuur volgend jaar op moet letten. Leefbaar had diverse voorstellen om het beleid voor 2009 aan te scherpen. Marco Pastors heeft onder andere voorgesteld om gelden die in 2007 niet binnen het programma Sociaal besteed waren, uit te geven aan Veiligheid. Dit voorstel werd niet overgenomen. Fractieleider Ronald Sørensen diende een voorstel in om de Laurenskerk financieel te ondersteunen. Het voorstel werd evenmin aangenomen, maar de wethouder deed wel de toezegging de Laurenskerk te ondersteunen en te bekijken of subsidiëring mogelijk was.

Het onduidelijke beleid, de afwezigheid van integratiebeleid, het niet overnemen van verbetervoorstellen en tot besluit de gebrekkige uitleg van het college, leidde ertoe dat Leefbaar Rotterdam tegen de Kaderbrief stemde.