ProRail

Persbericht

18-07-2008

ProRail gunt spoortunnel Delft aan Combinatie CrommeLijn VOF

Vandaag heeft ProRail de bouw van de spoortunnel Delft gegund aan de Combinatie CrommeLijn VOF (CCL). De opdracht aan CCL bestaat uit de bouw van een spoortunnel van 2,3 kilometer, een ondergronds station, een parkeergarage langs de Spoorsingel, het bouwrijp maken van het gehele plangebied en voor de uitvoering van een groot deel van het Masterplan. De kosten bedragen 355 miljoen euro.

Tunnel

CrommeLijn bouwt voor ProRail een spoortunnel, bestaande uit twee tunnelbuizen. De spoortunnel vervangt het bestaande tweesporige treinviaduct door Delft. De tunnelbuizen bieden elk afzonderlijk ruimte voor de aanleg van twee sporen. Om het spoorviaduct te vervangen wordt één van de tunnelbuizen met twee sporen ingericht. Deze wordt operationeel in 2013, waarna het spoorviaduct kan worden afgebroken. De tweede tunnelbuis wordt in ruwbouw opgeleverd. In 2016 is de hele tunnel klaar. Zodra besluitvorming over viersporigheid heeft plaatsgevonden, kan die tweede tunnelbuis snel en met geringe overlast voor de stad worden ingericht.

Een logisch gevolg van de tunnel is dat het bestaande station wordt vervangen door een nieuw te bouwen ondergronds station. Boven het nieuwe station bouwt de gemeente Delft een nieuw stadskantoor van 50.000m2 oppervlak.

Ruim een week geleden is er tussen het Rijk en de lokale en regionale overheden overeenstemming bereikt over de bijdrage aan de spoortunnel en een gewijzigde risicoverdeling, waarbij het Rijk de verantwoordelijkheid over de bouw van de spoortunnel heeft teruggenomen van de gemeente. Hiermee is de gunning van de spoortunnel Delft mogelijk gemaakt. De voorbereidende werkzaamheden beginnen augustus 2008, de daadwerkelijke realisatie in de zomer van 2009.

Combinatie CrommeLijn VOF

CCL is een consortium dat bestaat uit de bedrijven: CFE NV, Haverkort Voormolen BV TBI Infra en Dura Vermeer Groep NV. CCL: âCrommeLijn is erg verheugd met de opdracht om dit Design & Construct project in een stedelijk gebied samen met ProRail te realiserenâ.