Gemeente Alkmaar

Onder embargo tot vrijdag 18 juli 23.30 uur

Uitreiking Penning van Verdienste aan de heer Peter Thoes

Burgemeeser P.M. Bruinooge reikt op vrijdag 18 juli om ca. 23.30 uur de Penning van Verdienste in zilver uit aan de heer Peter Thoes. De uitreiking vindt plaats bij aanvang van de première van Drebbel, de opera, met als ondertitel "Het volmaakte rood", op Overstad, hoek Noorderkade/Pettemerstraat (voormalig terrein van UNIL JONG-terrein).

De heer P.M. (Peter) Thoes begon zijn carrière als timmerman/opzichter maar al gauw zag hij in dat zijn ambities elders lagen en hij rondde in 1973 de Rietveld academie af als Ruimtelijk Ontwerper. Professioneel startte hij in 1983 Van Hoeken Thoes Architecten, in 2000 NoordWestZes-Architecten en recent Th-NL. Binnen deze organisaties stond hij garant voor vele Alkmaarse architectuurprojecten, waaronder het PCC gebouw, de herbestemming van de Watertoren en recent de herinrichting van de raadzaal in het stadhuis van Alkmaar.

De heer Thoes is enorm actief geweest in het culturele leven van Alkmaar. Hij stond aan de wieg van vele culturele instellingen in Alkmaar, die momenteel een belangrijk onderdeel zijn geworden van het culturele leven van Alkmaar. Zo was hij (mede)oprichter van Kunstnet, de Stichting Nachtwerk, Het Reservoir (Creatief Platform in de Watertoren), de stichting Tango Art en KunstEyssen (Centrum voor Hedendaagse Kunsten).

Culturele evenementen

Behalve organisatorisch toonde de heer Thoes zich ook zeer actief bij de productie van vele culturele evenementen zoals Triplos (theater op het water), Flush (nomadisch interactief theater, Lopend Zand, de experimentele opera Trijn (ter gelegenheid van 750 jaar stadsrechten), het Burgemeester Project (in samenwerking met kunstenares Ivon Spee) en natuurlijk de opera Drebbel, ter gelegenheid van het 375e sterftejaar van Cornelis Drebbel. Bijzonder daarbij is dat Peter Thoes niet alleen het artistiek leiderschap op zich nam, maar ook bereid was met hamer en schroevendraaier en inzet van veel vrije tijd deze producties mogelijk te maken.

De heer Thoes heeft bovendien een aantal boeken uitgegeven: "Triplos/Driedubbel/Triple" (3-delige poëziebundel), "Rusteloze Onderneming" (Kunst/Poëzie interactie met beeldend Kunstenaar Doris Groeneveld) en de naslagwerken van de projecten over Alkmaarse iconen als Trijn Rembrandts ("Trijn, een cort verhael") en Cornelis Drebbel ("Drebbel, het volmaakte rood"). Tot slot heeft hij ook een bijdrage geleverd aan adviesorganen en is nog steeds lid van de adviescommissie Grote Stedenbeleid Alkmaar 2030. Het culturele leven van Alkmaar zou er anders uitzien zonder Peter Thoes.

Oorkonde

Voor zijn inzet voor het culturele leven in Alkmaar ontvangt de heer P.M. Thoes de Penning van Verdienste in zilver uit handen van burgemeester P.M. Bruinooge. Op de oorkonde die bij de Penning van Verdienste hoort staat vermeld: "Als bewijs van waardering voor zijn bijzondere verdiensten voor het culturele leven in Alkmaar."

Voor meer informatie: Kees Kraakman, afdeling Communicatie,

tel. (072) 548 9009



Gemeente Alkmaar