Ingezonden persbericht

PERSBERICHT- Driebergen, 18 juli 2008

Scheppingsperiode 2008 in teken van klimaatverandering

Het Christelijk Ecologisch Netwerk (CEN) roept de kerken in Nederland op om tussen 1 september en 5 oktober speciaal aandacht te besteden aan de zorg voor de schepping. Het thema van deze 'Periode voor de Schepping' is: 'Dag schepping?!' - Zorgen voor Gods wereld in een tijd van klimaatverandering'.

CEN heeft voor dit thema gekozen omdat er vrijwel geen dag voorbij gaat zonder nieuws over dit onderwerp. Temperatuurrecords, smeltende gletsjers, verdwijnend poolijs en extreme weersomstandigheden wijzen erop dat traditionele weerpatronen drastisch aan het verschuiven zijn. Dit leidt onder andere tot ongerustheid en stijgende voedselprijzen, maar ook tot nieuwe scheppingsbewuste leefstijlen. Bekende christenen als dr. Arjan Plaisier, ds. Arie van der Veer en Ruud Lubbers zijn pleitbezorgers voor deze hernieuwde aandacht voor de schepping.

Themapakket en boek
Voor kerken en gemeenteleden die met het thema aan de slag willen, komen twee uitgaven beschikbaar. Het CEN brengt het themapakket 'Dag Schepping?!' uit, met onder meer een preekschets, bijbelstudiemateriaal, liturgiesuggesties, verwerkingsmateriaal voor kinderen en praktische tips. Het materiaal is ontwikkeld met het oog op gebruik in kerkdiensten van zowel evangelische als reformatorische kerken. Het pakket is te bestellen via de website van de Evangelische Alliantie: www.ea.nl.

De projectgroep Kerk & Milieu brengt in augustus het boek Levend Huis, eco-spiritualiteit en schepping uit. Daarin wordt het scheppingsverhaal gekoppeld aan een 'ecologische bijbellezing' en aan zeven milieuthema's: klimaat, water, ruimtelijke ordening, biodiversiteit, de verhouding tussen mens en dier, voedsel en de waarde van stilte. Het boek bevat interviews met zeven 'milieuprominenten', waaronder Jan Boersema, Lucas Reijnders, Marianne Thieme en Tineke Huizinga. Op de website van Kerk & Milieu staat materiaal voor vieringen en kerkdiensten rond de thema's van de zeven scheppingsdagen.

CEN
Het Christelijk Ecologisch Netwerk is een platform van 15 christelijke organisaties die zich sinds 1998 samen inzetten voor de zorg voor de schepping. CEN werkt bij het uitvoeren van haar missie nauw samen met de projectgroep Kerk & Milieu van de Raad van Kerken. Zo is het CEN betrokken bij de oproep met betrekking tot klimaatverandering die de projectgroep voorbereid.



Ingezonden persbericht