NIOD


Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie

18.7.2008
Uitbreiding website kamparchieven.nl

Informatie over de gevangenkampen Schoorl en Ommen is vanaf 15 juli online te raadplegen op de website www.kamparchieven.nl

Polizeiliches Durchgangslager Schoorl was het eerste gevangenkamp dat de Duitsers in Nederland in gebruik namen. Tot de eerste gevangenen die binnengebracht werden behoorden de bijna vierhonderd joodse mannen die op 22 en 23 februari 1941 waren opgepakt tijdens de razzia op het Jonas Daniël Meyerplein.

In het Arbeitseinsatzlager "Erika" in Ommen werden vanaf de zomer van 1942 gevangenen opgesloten die door Nederlandse rechtbanken veroordeeld waren wegens overtreding van de distributiewetten. Het kamp was maandenlang berucht door het meedogenloos optreden van de - doorgaans Nederlandse - bewakers.

De beschrijvingen van het archiefmateriaal over deze kampen dat bij het NIOD en bij het Regionaal Archief Alkmaar aanwezig is, zijn vanaf nu te vinden op de website kamparchieven.nl. De website is een digitale wegwijzer naar de archieven van de Duitse gevangenkampen in Nederland. In december 2005 ging de site van start met informatie over de kampen Amersfoort, Vught en Westerbork.