Nieuw-Vlaamse Alliantie


Franstaligen eindelijk aan zet voor laatste kans (18/07/08)

Wij hebben akte genomen van de Koninklijke beslissing en van de aanduiding van de drie bemiddelaars.

Positief is dat eindelijk de Franstaligen aan zet zijn, zodat ook zij eens hun verantwoordelijkheid moeten nemen in het doorbreken van deze impasse.

Toch kunnen we niet onder stoelen of banken steken dat we sceptisch staan ten opzichte van deze bemiddelingspoging. Als je immers de resolutie ziet die het Waals parlement deze week nog goedgekeurd heeft, waarin opnieuw de uitbreiding van Brussel geëist wordt, waarin men zich verzet tegen fiscale autonomie en waarin men opnieuw voor een federatie Wallo-Brux pleit, dit alles met de volle steun van de minister-president van de Franse Gemeenschap, Rudy Demotte, dan kun je niet anders dan ernstig blijven twijfelen over de bereidheid van de Franstaligen om dit debat fundamenteel aan te gaan.

Uiteraard willen wij open staan voor een mirakel. Als de Franstaligen ons eind juli kunnen overtuigen dat er harde garanties zijn voor de staatshervorming, des te beter. Wij onderschrijven de criteria die Luc Van Den Brande vandaag in De Standaard heeft opgesomd en ook wijzelf hebben nog wel een aantal voorwaarden, zoals onder meer het aanvaarden van de splitsing van BHV in de Kamer.

Als er tegen eind juli onvoldoende garanties blijken te zijn, dan is voor de N-VA na 13 maanden constructief onderhandelen de maat vol en kunnen wij deze meerderheid niet langer steunen.

Auteur:
Bart De Wever
Algemeen voorzitter N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be