Onafhankelijk onderzoek naar misstanden in gehandicapteninstelling

18/07/2008 22:11

SP

SP Kamerlid Renske Leijten eist een uitgebreid onderzoek naar mishandeling van gehandicapten naar aanleiding van een uitzending van Netwerk. Hierin stellen wetenschappers dat dit veel vaker voorkomt dan we weten. Leijten: "Wat je niet weet kun je ook niet bestrijden, en helaas is er totaal geen duidelijkheid over deze misstanden. Er moet dan ook uitgebreid onderzoek gedaan worden om inzicht te krijgen in de problematiek, zodat we er daarna korte metten mee kunnen maken." Navraag door Netwerk laat blijken dat hier inmiddels een Kamermeerderheid voor is.

Netwerk verhaalt in haar uitzending over een komende rechtszaak waar twee zorgmedewerkers verdacht worden van structurele mishandeling van een gehandicapte bewoner. Uit rondvraag van het programma en eigen onderzoek, blijkt dat er nauwelijks cijfers bekend zijn over de aard en omvang van mishandelingen in gehandicapteninstellingen. "Er is een probleem dat de politie niet goed weet hoe om te gaan met de aangiftes van gehandicapten. Het grote probleem is echter dat er in instellingen soms een doofpotcultuur heerst en dat medewerkers die mishandeling melden onder druk worden gezet om er niet over te spreken", aldus Leijten die ook in de uitzending reageerde.

De SP constateerde al eerder dat de werkdruk in instellingen voor gehandicapten erg hoog is, waardoor misbruik onder gehandicapten zelf ook steeds vaker lijkt voor te komen. Leijten: "Wanneer er één begeleider op een groep van 10 à 12 gehandicapten staat, is het onmogelijk om goed te kunnen handelen bij problemen. Ook dit vergroot de kans op misbruik en mishandeling."

Leijten pleit voor een onafhankelijk en uitgebreid onderzoek, waarbij ook de medewerkers uitgebreid worden bevraagd. Leijten: "Het is van cruciaal belang dat de medewerkers weten dat de meldingen vertrouwelijk zijn, enkel op deze manier krijgen we namelijk zicht op de aard en omvang van deze problematiek. Tot nu toe worden voorbeelden afgedaan als incidenten en dat moet verleden tijd zijn."

http://www.sp.nl