Ministerie van Defensie

18-07-2008 22:00

VIERDAAGSE VAN 2008 VOORAL NAT

Een enorme bui klettert naar beneden in hartje Nijmegen. Maar zelfs die weet de feestvreugde op de Via Gladiola niet te temperen. Voor de 34.962 wandelaars die de moeder der tochten uitliepen zit de 92ste Vierdaagse er op. Het publiek juicht de lopers binnen en juist dat warme onthaal heeft menigeen op de been gehouden. Een enkeling danst of springt nog, maar het merendeel loop wat ongemakkelijk, strompelt of wordt de finish bijna over gesleept.

Het is natuurlijk erg treurig, dat evenals vorig jaar, de intocht weer zo extreem nat is. In het kader van âgedeelde smart is halve smartâ schalt Lee Towers door de luidsprekers dat je nooit alleen loopt. Zeker eenderde van de wandelaars oogt als een gevuld boterhammenzakje na zich te hebben gehuld in plastic. Maar de regen deert niet meer op die allerlaatste meters. âYou never walk aloneâ, bléren velen mee. Aan een balkon hangt de tekst âI love uniformsâ. Die bewuste âIâ komt volledig aan haar of zijn trekken want met enige regelmaat passeren ook militaire detachementen uit binnen- en buitenland. Op de eretribune staan een aantal commandanten van de krijgsmachtdelen of vertegenwoordigers daarvan. Zij brengen, met de hand aan de pet, een groet uit naar elke voorbijkomende militair. Volgens mevrouw Jansen uit Nijmegen âheeft dat wel watâ.

Dit jaar schreven 43.450 mensen zich in voor de Vierdaagse, inclusief 1561 Nederlandse militairen. Van deze groep geüniformeerden zijn er 1386 gestart. Op de laatste dag is, bij aanvang van de af te leggen kilometers, hun aantal op de kop af met tweehonderd geslonken.