Red Bull Air Race World Series in 2008 terug naar Rotterdam

08/10/2007 10:27Red Bull Nederland BVNa drie jaar afwezigheid verwelkomt Rotterdam in 2008 opnieuw de Red Bull Air Race World Series. Op 19 en 20 juli volgend jaar zijn naar verwachting opnieuw honderdduizenden mensen langs de oevers van de Maas getuige van de prestaties van de tien beste race piloten ter wereld en hun spannende strijd om de punten in het Wereldkampioenschap Air Racen, de snelste en meest extreme motorsport in de lucht. Rotterdam leverde een felle concurrentiestrijd tegen 24 andere kandidaat steden om een van de tien felbegeerde data op de racekalender van 2008.

De negen andere locaties die naast Rotterdam op de kalender staan worden na afloop van de finale race van het seizoen op 4 november in Perth Australië bekend gemaakt. "Ik ben erg trots op de terugkeer van de Red Bull Air Race naar Rotterdam," aldus burgemeester I. Opstelten. "Het evenement heeft in drie jaar tijd een enorme groei doorgemaakt en ik vind het fantastisch voor onze stad om opnieuw gastheer te mogen zijn terwijl de hele wereld meekijkt."

De Air Race keert niet alleen vanwege de Erasmusbrug terug naar de Maasstad. Een aantal selectiecriteria speelde een rol bij de keuze voor Rotterdam. Het Red Bull Air Race management was vooral onder de indruk van het commitment van de stad en de overige betrokken partijen. Dit blijkt uit de medewerking die de evenementorganisatie krijgt op onderdelen variërend van politie-inzet tot afsluiting van de Maas. Verder zijn zaken als vlieg- en publieksveiligheid, logistieke haalbaarheid en uitstraling van de locatie van belang bij de keuze.

De groei van een nieuwe sport

In drie jaar tijd is de Red Bull Air Race enorm gegroeid. De visie van Red Bull oprichter en CEO Dietrich Mateschitz om een nieuwe sport te ontwikkelen is snel waarheid geworden. Niet alleen racen er nu 13 in plaats van 10 piloten mee, waaronder Nederlander Frank Versteegh en vinden er volop technische ontwikkelingen plaats om de vliegtuigen nog sneller en wendbaarder te maken, ook is de race uitgegroeid tot een tweedaags sportevenement met een kwalificatie op zaterdag en een race op zondag. Toeschouwers moeten, zoals ook gebruikelijk bij de Formule 1 en andere grootschalige sportevenementen, in 2008 toegangskaarten kopen om goed zicht te hebben op de race.

Op 12 juni 2005 was Nederland voor het eerst getuige van deze nieuwe sport. 700.000 toeschouwers zagen de tien Air Race piloten starten en finishen onder de Erasmusbrug. Het was een van de grootste eendaagse sportevenementen ooit in Nederland georganiseerd. De piloten vliegen een slalom parcours slechts enkele meters boven de grond en tussen opblaasbare poorten door, zogenaamde Air Gates. Tijdens hun race bereiken de piloten snelheden tot 400 km/u en krijgen ze krachten tot 10G (10 maal hun lichaamsgewicht) te verduren. Via een knock out systeem dat draait om het vliegen van de snelste tijd, wordt de uiteindelijke winnaar bepaald. De Red Bull Air Race gaat in 2008 zijn vierde seizoen in en is uitgegroeid tot een wereldwijd sportevenement dat, met nog één race te gaan, in 2007 al 7 miljoen live toeschouwers heeft getrokken en honderden miljoenen fans aan de tv weet te kluisteren.

De Red Bull Air Race World Series wordt uitgezonden op RTL 7. Zondag 14 oktober om 17u staat de race in San Diego USA op het programma en zondag 4 november om 17u de ontknoping van seizoen 2007 in Perth Australië.

Voor meer informatie: www.redbullairrace.com.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.

http://www.redbullairrace.com
Gemeente Rotterdam