NCRV

Het 3e testament

Holocaust als striponderwerp

Zaterdag 19 juli 2008

19.00 uur, Nederland 2

In NCRVâs Het 3e Testament kunnen mensen een bijdrage leveren aan de totstandkoming van een nieuw, Derde Testament via de website www.derdetestament.nl. In het tv-progamma wordt een aantal van die inzendingen geportretteerd.

Striptekenaar Eric Heuvel was verbijsterd toen hij las dat veel jongeren niets weten over de Tweede Wereldoorlog. Leefde Hitler nu voor of na Napoleon? Hij deed de Anne Frank Stichting het voorstel om een strip te maken over Nederland in de bezettingstijd. Het werd De Ontdekking, een strip die een groot succes werd op VMBO scholen en bij inburgeringprojecten voor nieuwkomers in Nederland. Inmiddels is er een vervolg: De zoektocht. Deze strip gaat over de Holocaust, de situatie in Duitsland en Polen en de concentratiekampen.

Daarnaast is er het verhaal van Bart Hogebrink. Op zijn 14e bedacht hij tijdens de biologieles de oplossing voor het hongerprobleem in de wereld: een insectenfabriek waar insectenkoekjes worden gebakken! En nu hij volwassen is lijkt die droom een stapje dichterbij. In Het 3e Testament laat Bart zien hoe je van een pondje meelwormen een voedzaam en smakelijk koekje kunt bakken.

Mammarosa is een initiatief van Lide van der Vegt. In 2000 werd er bij haar borstkanker geconstateerd. Nu, jaren na haar genezing gebruikt ze haar â reservetijd â zoals ze het noemt om voorlichting te geven over borstkanker aan migrantenvrouwen. Want door cultuurverschillen blijkt dat er veel onwetendheid is over die ziekte. Door vragen te beantwoorden en voorlichting te geven doorbreekt ze vele taboes die nog op de ziekte rusten.

Het 3e Testament laat zien hoe mensen anno 2008 bezig zijn met zingeving en geloof. Het programma heeft niet de pretentie een tweede Bijbel samen te stellen. Wel biedt Het 3e Testament een platform voor het toenemend aantal mensen dat inspiratie vindt in geloof en zingeving. In dit wekelijks reportageprogramma wordt een eigentijds vervolg op de bijbel 'geschreven' in de vorm van een verrassend initiatief, een opvallende visie of een rauwe aanklacht. De mooiste bijdrages uit de serie worden uiteindelijk gebundeld tot een echt Derde Testament.