Gemeente Medemblik

Zeeuws stoomtramrijtuig

Op zaterdag 19 juli zal het geheel uit teakhout vervaardigde stoomtramrijtuig 24 van de Stoomtram-Maatschappij Breskens-Maldeghem na een jarenlange restauratie weer gaan rijden bij de Museumstoomtram tussen Hoorn en Medemblik. De gehele zomer kan dagelijks worden gereisd op de pluche zittingen in de luxe eerste klasse afdeling en op de houten banken in de tweede klasse van rijtuig 24.

Kleedlokaal
Personenrijtuig 24 werd gebouwd in 1927 door de fabriek Allan in Rotterdam en ging de eerste en tweede klasse reizigers vervoeren op stoomtramlijnen, die in het westen van Zeeuws-Vlaanderen waren aangelegd vanuit onder andere Breskens, Cadzand en Sluis en Maldeghem, net over de grens in België. Toen de tram in 1949 werd opgeheven, werd het houten rijtuig verkocht als zomerhuisje naar Cadzand. Later werd het kleedlokaal voor een voetbalvereniging in Maldeghem.

In 1984 verwierf de Stichting Brabant Rail de wagenbak in eigendom en werd een begin gemaakt met de restauratie. In 1995 kon de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik de bak via een langdurige bruikleenovereenkomst verwerven. In de afgelopen zes jaar is het rijtuig in de eigen werkplaats van het museum in Hoorn geheel gerestaureerd. Dit alles werd mogelijk gemaakt door vele particuliere giften, bijdragen van de Stichting Beheer Museum en de Tramweg-Stichting en door de inzet van vele vrijwilligers. Het rijtuig is geregistreerd in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed en behoort tot de laatste voor Nederland gebouwde stoomtramrijtuigen. Ondanks dat werd het toch nog uitgerust met een ouderwetse kolenkachel en olieverlichting. Bij de restauratie zijn ook deze historische olielampen aan de hand van foto's en beschrijvingen zo oorspronkelijk mogelijk nagebouwd.

Meerijden op het pluche
Tot en met 10 augustus rijdt rijtuig 24 van de Stoomtram-Maatschappij Breskens-Maldeghem dagelijks mee in de stoomtram tussen Hoorn en Medemblik. In deze periode voert de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik het uitgebreide programma 'Spannendste Tijdreis in de Zomervakantie' uit. De echte, met kolen gestookte stoomtrams vertrekken om 11.00 uur en 13.30 uur uit Hoorn. Op dinsdag, woensdag en donderdag ook om 10.00 uur en 15.30 uur. Met de tram van 10.00 uur en van 13.30 uur kan worden meegereisd op de luxe pluche zittingen in de eerste klasse en de houten banken in de tweede klasse van rijtuig 24. Tijdens het zomerprogramma kan met een dagkaart bovendien een aansluitende tocht met een salonboot over het IJsselmeer van en naar Enkhuizen worden gemaakt en rijdt een historische autobus naar het Bakkerijmuseum en het Stoommachinemuseum in Medemblik.

Meer informatie over stoomtramrijtuig 24 en het zomerprogramma vindt u op www.museumstoomtram.nl of tel: 0229 - 21 48 62.