Technische Universiteit Eindhoven

Wave-experiment met 50.000 voetbalfans

Geplaatst: 10 juli, 2008

GertJan van Heijst, hoogleraar transportfysica aan de TU/e, doet zaterdag 19 juli een wel heel bijzonder experiment. Met zo'n 50.000 voetbalfans onderzoekt hij in Feyenoordstadion De Kuip of een menselijke 'wave' zich net zo gedraagt als een 'soliton', ofwel een 'enkelvoudige golf'.

Aanleiding is het feit dat de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW), waar Van Heijst lid van is, tweehonderd jaar bestaat. En voetbalclub Feyenoord viert die dag de de honderdste verjaardag.

Een soliton is een enkelvoudige golf die zich voortplant zonder van vorm te veranderen. Bij een frontale botsing met een andere soliton bewegen deze golven door elkaar heen en vervolgen ieder hun weg. Grote vraag is of twee menselijke 'golven' die op elkaar botsen ook gewoon doorgaan, of dat de golven uitdoven. En waar hangt dat dan van af?

Hoogleraar transportfysica Van Heijst zal de wave - in samenwerking met voetbalcommentator Koert Westerman - drie keer laten uitvoeren, op basis van telkens andere instructies voor het publiek. De bewegingen worden door camera's uit verschillende gezichtspunten voor onderzoeksanalyse vastgelegd.

De resultaten van het massa-experiment presenteert de Eindhovense hoogleraar op 3 oktober 2008 tijdens een seminar van de Virtual Knowledge Studio (VKS-KNAW) in Rotterdam. Los van de uitkomsten is de opzet in elk geval uniek: er is nog nooit een experiment gedaan waarbij zoveel mensen tegelijk betrokken waren.

De Feyenoord-jubileumdag start om 10.30 uur, het wave-experiment begint rond 13.15 uur. De toegang is gratis; bezoekers hoeven zich niet vooraf te melden.