Ingezonden persbericht


Persbericht

Klimaatfietstocht tegen kolencentrale E.ON

Op Zaterdag 19 juli organiseert GroenFront! een klimaat fietstocht tegen de in aanbouw zijnde kolencentrale van Duitse energiegigant E.ON op de Maasvlakte. De Fietstocht start in Rozenburg en gaat via Oost Voorne naar de bouwlokatie van E.ON op de Maasvlakte. Daar wordt voor de ingang van de bouwput een picknick gehouden en zijn er sprekers en muziek.

E.ON bouwt sinds begin dit jaar aan een ouderwetse kolencentrale. Rutger , GroenFront! activist " en dat is in deze tijd ongehoord. Het plan om in Rotterdam echt iets aan de klimaatcrisis te doen en flink minder CO2 uit te stoten wordt daarmee onhaalbaar. E.ON zegt te werken aan het afvangen en ondergronds opslaan van CO2, maar dat is een techniek die onbewezen is en waarvan velen twijfelen of het ooit op een economisch haalbare manier gaat functioneren" . Ook de luchtvervuilingsproblemen in de regio zullen onoplosbaar blijven zodra E.On zijn kolencentrale in bedrijf neemt.

De E.ON centrale moet stroom gaan leveren voor de zes grootste stroomverbruikers in Nederland, bedrijven als Corus, DSM en aluminiumsmelter Aldel. Ook het Frans-Belgische Elektrabel heeft plannen voor een kolencentrale op de Maasvlakte, op een lokatie slechts enkele kilometers verwijderd van de nieuwe E.On centrale.

E.ON bouwt aan 5 kolencentrales verspreidt over West Europa. Overal waar E.On bouwt stuit het op verzet van buurtgroepen en milieu activisten. Het bedrijf investeert in kolen omdat de aardgasprijs blijft stijgen en er een tekort aan aardgas aan het ontstaan is. In de meeste Europese landen daalt de gasproductie, de vraag naar aardgas stijgt nog steeds. Rutger: 'Kolen lijken dan een veilige en goedkope oplossing. De enige echte oplossing is natuurlijk een mix van duurzame energie en fors minder energie gebruiken. De aarde loopt tegen zijn grenzen aan, vroeg of laat zullen we ontdekken dat economische groei niet meer mogelijk is'.

De Klimaat Fietstocht.
Het programma voor Zaterdag 19 Juli:
11:30 vertrek uit Rozenburg (bij de pont)
12:30 vertrek 2e startpunt in Oostvoorne (Zeeweg, t.h.v. Hotel Wapen van Marion)
14:00 Picknick voor de poort van het bouwterrein van E.ON op de Maasvlakte. Met sprekers, muziek en eten.

De route
Omgevingskaart:
http://maps.google.nl/?ie=UTF8&ll=51.916704,4.251645&spn=0.00626,0.013261&t=h&z=16


* De fietsroute in detail
De fietsroute is in detail te bekijken op de onderstaande link: http://www.bikely.com/maps/bike-path/Klimaatfietstocht-19-07-08-heen-weg


---