KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen

19-7-2008

Van Schaardenburg nog steeds op koers voor Olympische nominatie

Zeiler Rutger van Schaardenburg (21) ligt na tien gezeilde races tijdens het EK Laser nog steeds op koers voor een Olympische halve nominatie in de Laser klasse. De jonge Dordtenaar staat op een achtste plaats als zesde land in de geschoonde lijst. Morgen staan nog twee races voor Van Schaardenburg op het programma. De eis is om minimaal als zesde land te eindigen in de geschoonde lijst en bij de eerste tien in het eindklassement. Met deze tweede halve nominatie zou hij zich op het laatste moment verzekeren van een ticket naar China.

Van Schaardenburg scoorde vandaag een 14de en een 22ste plaats. Coach Arnoud Hummel doet verslag uit Nieuwpoort. Het was niet zo eenvoudig. Minder wind dan voorspeld, grote golven en hij zeilde nu in de Gold Fleet. In de deze groep (met alleen de beste 1/3 van alle deelnemers) wordt sterker gevaren. Rutger zat er in het begin van de races niet helemaal goed bij en dan zeil je niet zo makkelijk naar voren als in de voorrondes.

Hoe bereidt een zeiler zich voor op zo een laatste dag met een laatste kans? Rutger moet gewoon lekker zeilen en niet gaan rekenen. Geen gekke dingen doen en er lol in houden. Zijn hoofd moet schoon zijn.

De Italiaan Diego Romero staat maar een punt achter de Nederlander in het tussenklassement. Het is dus ongemeen spannend voor het jonge talent. Vijf landen voor hem in de ranglijst is ok, maar zes is teveel. In dat geval loopt Van Schaardenburg zijn halve nominatie mis.

In de Laser klasse mogen de zeilers hun twee slechtste resultaten aftrekken, maar een daarvan mag komen uit de laatste vier wedstrijden in de Gold Fleet (beste 1/3 van het veld).

De nominatie
Rutger van Schaardenburg heeft al een halve nominatie op zak. Dit wist hij te realiseren tijdens het EK Laser 2007 (Hyeres, Frankrijk) 7de plaats (6de land). Als Van Schaardenburg tijdens dit EK een plek bij de eerste zes Europese landen (geschoonde lijst) en tevens een plaats bij de eerste tien weet te bemachtigen gaat hij naar de Olympische Spelen. Voor deze nominatie moet er worden uitgegaan van alleen Europese landen. De deelnemers uit niet-Europese landen worden uit de lijst geschoond en buiten beschouwing gelaten.

Laser Radiaal (vrouwen)
Bij de vrouwen in de Laser Radiaal klasse doet de 20-jarige Marit Bouwmeester het nog steeds heel erg goed. Bouwmeester staat voorlopig vijfde land (geschoond) op een zevende plaats. Maar Bouwmeester moet een volle nominatie scoren om dit jaar al naar de Olympische Spelen te mogen. Een volle nominatie is een eindresultaat bij de eerste drie landen en een bij de eerste vijf plaatsen.

Internetadres: Mannen:
http://www.theresults.org/eclaser/ranking_complete2.jsp?competition_id =LAS_SEN