Korps Landelijke Politiediensten

Caravanners opgelucht verder

Driebergen, 19-07-2008 o Ruim 500 bestuurders van personenautos, voornamelijk voorzien van caravans, meldden zich vandaag en de afgelopen zaterdagen bij de service-info punten voor de grensovergangen op de rijkswegen A2, A7, A12, A16 en A67.

Het merendeel van de vakantiegangers hadden hun zaken goed voor elkaar en gingen na een bandenspanningscheck opgelucht de grens over.

De top drie van meest voorkomende gebreken:

Banden: Bij 60% van de gecontroleerde voertuigen waren banden te zacht, te oud of versleten. Caravanbanden slijten vooral door stilstaan en rijden met onderspanning. Caravanbanden hebben een levensduur van ongeveer zes jaar.

Overgewicht: Bij 50% van de gecontroleerde caravans was er sprake van overgewicht veroorzaakt door accesoires, voortent, gasflessen, tv, boeken, kleding, inhoud koelkast en volle waterreservoirs.

Verlichting en techniek: In 30% van de gevallen was er sprake van defecte of onjuist aangesloten verlichting. Veel losbreekreminrichtingen waren niet of onjuist aangebracht.

Een greep uit de categorie van Heb ik dat!:

Tachtig liter van het beste water van Europa, afkomstig uit Paterswolde, diende geloosd te worden om het overgewicht van de caravan terug te dringen.

Een thuisbibliotheek is overgeladen van de caravan naar de auto.

Banden van 12 jaar en ouder waren geen uitzondering

Diverse voertuigen reden nog op winterbanden!

Een motorrijder had 1 bar bandenspanning i.p.v. de voorgeschreven 2.7 bar.

Word geen slaaprijder
De bandenpartners van Het nieuwe rijden, hadden hun handen vol aan het op spanning brengen van diverse banden. Zij vervingen een tiental banden die volledig waren versleten. De Belgische en Duitse politie gaven de laatste verkeersinformatie van hun land en de afwijkende voorschriften op verkeersgebied. Verkeer Nederland deelde het Goochem gordeldier uit aan de jonge passagiers achterin die gebruikt maakten van een gordel of een kinderbeveiligingsmiddel. De ouders kregen een verrassingspakket met BOB sleutelhangers en andere promotiemiddelen. De Verkeerspolitie leidde alles in goede banen en gaf adviezen voor een veilige reis. Rijkswaterstaat zorgde voor een schone parkeerplaats en lichtkranten op de snelweg om de vakantiegangers te attenderen op de vakantiecheck. Zij deelde bekers uit met het opschrift slaapKOP in het kader van de campagne www.wordgeenslaaprijder.nl .

De service-info punten zijn een initiatief van de ANWB, de Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten en het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dit jaar waren wederom Belgische en Duitse agenten aanwezig. Veilig Verkeer Nederland en Het Nieuwe Rijden met haar bandenpartners hebben zich eveneens bij deze preventieve controles aangesloten.