Ingezonden persbericht


'Wie z'n billen verbrandt, moet op de blaren zitten.'

Kabinet moet verantwoordelijkheid niet afschuiven

CNV vicevoorzitter Rienk van Splunder stoort zich aan de manier waarop minister Donner de verantwoordelijkheid voor de oplopende inflatie neerlegt bij de vakbonden. Volgens Van Splunder heeft het kabinet 'zichzelf in de nesten gewerkt'. Anderhalf jaar nadat het kabinet burgers meer koopkracht beloofde, meldt Donner in De Telegraaf dat 'verwachtingen geen garanties zijn'. Om de tegenvallers op te vangen, vraagt hij werknemers loon te matigen. Van Splunder vindt dat het kabinet zijn eigen problemen zelf moet oplossen. 'Wie z'n billen verbrandt, moet op de blaren zitten.'

Het CNV is van mening dat burgers er in deze tijd niet op achteruit mogen gaan. Hoe hoog de loonvraag wordt, bepaalt het CNV in september. Dan zijn de kabinetsplannen en CPB-ramingen voor 2009 pas bekend. De verwachte inflatie speelt daarbij een belangrijke rol. De BTW-verhoging versterkt de inflatie. Hoe hoger de inflatie, hoe hoger de loonvraag. 'Het kabinet kan dus zelf iets doen aan de hoogte van de loonvraag. Daar hebben ze ons niet voor nodig', aldus Van Splunder.

Tijdens het Voorjaarsoverleg is met het kabinet afgesproken dat werkgevers en werknemers mee zouden denken over oplossingen. Het kabinet gaf aan niet voor half augustus met een reactie te kunnen komen. Van Splunder gaat er daarom van uit dat 'Donner voor zijn beurt heeft gesproken'.



Ingezonden persbericht