KNWV

19-7-2008

Rutger van Schaardenburg naar Olympische Spelen in Laser klasse

Zeiler Rutger van Schaardenburg (21) is zeker van deelname aan de Olympische Spelen. Op het EK Laser in het Belgische Nieuwpoort eindigde de jonge Dordtenaar achtste in het eindklassement. In de geschoonde lijst betekende dat een resultaat als zesde land aangezien er drie Engelsen voor de Nederlander in de ranglijst stonden.

Dit was tevens de tweede halve nominatie voor Rutger van
Schaardenburg. Hij had al een halve nominatie op zak. Die wist hij te realiseren tijdens het EK Laser 2007 (Hyeres, Frankrijk) met een 7de plaats (6de land). De eis voor een halve nominatie op dit EK was: zesde land en eerste tien in het eindklassement.

Er stonden voor zaterdag 19 juli nog twee wedstrijden op het
programma. Maar de weersomstandigheden lieten dat niet toe. Teveel wind en stroming dwongen het wedstrijdcomité de laatste twee races in de gold fleet af te gelasten.

"Het kwam mij niet verkeerd uit dat ik niet meer in actie hoefde te komen, anders had ik nog flink aan de bak gemoeten'', zei Van
Schaardenburg. Er stonden nogal wat ervaren mannen achter me die al eens medailles gewonnen hebben, zei hij lachend.

Voor Van Schaardenburg is dit een historisch moment. Ik heb veel samengewerkt met coach Mark LittleJohn maar ook met Serge Kats (deelnemer Olympische Spelen 1996 en 2000 in de Laserklasse). Serge zeilde hier ook mee en is nog steeds mijn idool. Dat ik nu, net als hij, naar de Spelen mag, is wel heel bijzonder. Wij hebben samen veel uren samen getraind in Hellevoet. Daar heb ik veel aan te danken. Ik heb ook net met Mark LittleJohn gesproken. Die was ook apetrots.

Engelsman Mark LittleJohn heeft drie jaar geleden het Project 2012 opgezet voor het Nederlands Watersportverbond. De naam geeft al aan dat de doelstelling iets verder in de toekomst ligt bij de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Vooraf had Van Schaardenburg zich ook niet rijk gerekend. Ik ging hierheen om er een mooi EK van te maken en deze Olympiade lekker af te sluiten. Maar gaande de week zag het er goed uit. Terwijl er heel sterk gevaren werd op dit EK, vooral door de Europeanen. En het is gelukt. Echt te gek.