Ingezonden persbericht


Goud, zilver en brons op EK Junioren en Young Riders

19 juli 2008

Lotje en Diederik podium

AZEITÃO PORTUGAL (KNHS)- In een verhitte strijd om de individuele medailles op de Europese Kampioenschappen voor Junioren (14 18 jaar) en Young Riders (16 21 jaar) in het Portugese Azeitão, hebben de Nederlandse combinaties, Lotje Schoots (Abcoude), Diederik van Silfhout (Lunteren) en Angela Krooswijk (Prinsenbeek), respectievelijk goud en zilver bij de Young Riders en brons bij de Junioren in de wacht gesleept.

Van Silfhout nam na drieëndertig starts overtuigend de leiding in het klassement over, na een rit die gewoon twee tikken beter was dan in de landenwedstrijd, aldus de gelukkige klassementsleider op dat moment. Zijn paard Ruby (Gribaldi x Landwind IIB) werd door de sterk rijdende van Silfhout uitstekend door de proef geleid.
Ná Van Silfhout waren er nog vijf combinaties te gaan, allen medaillekandidaten. Marrigje van Baalen (Brakel), Cindy van den Berg (Almere) en niet te vergeten, Lotje Schoots.
Oók de Duitse Kirsten Sieber en Kathleen Keller konden zijn medaillekans nog in gevaar brengen.
Het was uiteindelijk zijn trainingspartner, stalgenoot en vriendin Lotje Schoots die met haar paard Reine B (Rubenstein x Vincent) haar prestatie uit de landenproef herhaalde en met een eerste plaats, van Silfhout een zilveren plak bezorgde.

Voor Rabo Talent van het Jaar Schoots en Van Silfhout die beiden voor de tweede keer aan start verschenen op een Europees kampioenschap voor Young Riders is het een geweldig resultaat. Eerder deze week haalden ze het Teamgoud al binnen. Het is de eerste keer dat wij eerste én tweede zijn op een Europees kampioenschap, geweldig he!. Beide ruiters hebben sinds hun starts op Europese kampioenschappen in zowel de Junioren- als ook als Young Riderstijd, al vele medailles gewonnen. Zo was van Silfhout in 2006 nog Europees kampioen Junioren en won hij met de teams vier keer goud en één keer zilver. Schoots behaalde zelfs drie maal individueel goud en met haar team al vijf keer goud en één maal zilver.

Morgen, zondag 20 juli, zullen ze de strijd weer aangaan in het laatste onderdeel van de kampioenschappen: de Kür op Muziek. In dit onderdeel zullen de beste 12 combinaties van start gaan. Cindy van den Berg stond vandaag netjes zevende en is daarmee de derde Nederlander. Het reglement schrijft voor dat er maximaal drie combinaties per land aan de start verschijnen waardoor Marrigje van Baalen (12e), genoodzaakt is deze strijd vanaf de tribune te volgen. Ja dat is natuurlijk wel jammer maar ik weet dat het zo werkt. Ik vind het aan de andere kan wél leuk voor de andere landen, zo komen er meer aan start, vertelt Marrigje.

Het brons bij de Junioren in de individuele strijd ging verassend naar Angela Krooswijk (Prinsenbeek). Ze lijkt haar paard BMC Roman Nature ( Rohdiamant x Ehrentusch) elke proef beter te rijden. Haar debuut bij de Junioren, nadat ze tweemaal een Europees Kampioenschap ponys heeft gereden, is geweldig.
Jarissa van Silhout (Lunteren) wist te overtuigen en reed met Trappel een prachtig percentage (70,45%) bijeen, slechts 0,30% minder dan Michelle van Lanen ( Uden) met haar routinier Incredible. Van Silfhout werd uiteindelijk zevende, Van Lanen zesde.
Marjolein Cho Chia Yuen (Sint Anthonis), als voorlaatste startend met Cho's Pepper kreeg te maken met (dure) foutjes waardoor ze ditmaal net niet boven de 70% scoorde en een medaille uit zicht was. Zij is met haar negende plaats nu de vierde Nederlander en zal dus ook niet aan de start mogen verschijnen in de kür.

De Duitse Sanneke Rothenberger, dochter van topdressuur echtpaar Sven en Gondelien Rothenberger was te sterk voor iedereen en verdiende de gouden medaille. Zij werd op de voet gevolgd door haar landgenote Louisa Luttgen (zilver).

Bondscoach Tineke Bartels is trots op haar ruiters. Ze zijn allemaal gewoon hele goede ruiters.
De teamruiters en ook hun trainers zijn allen ook zeer ingenomen met Bartels als Bondscoach.

Einduitslag Individuele Proef Junioren

1. Sanneke Rothenberger- Paso Doble (Duitsland) 74,85%
2. Louisa Luttgen- Dreamy (Duitsland) 74,30%
3. Angela Krooswijk- BMC Roman Nature (Nederland) 72,35%
4. Thea Felicitas Muller- Highway (Duitsland) 72,05%
5. Esther Rolfs- Rewano (Duitsland) 71,05%

6. Michelle van Lanen- Incredible (Nederland) 70,75%
7. Jarissa van Silfhout- Trappel (Nederland) 70,45%
8. Mafalda Galiza Mendes- Dartagnan (Portugal) 69,65%
9. Marjolein Cho Chia Yuen- Chos Pepper (Nederland) 69,30%
10. Alessia Pignatti- BMC Sir Oliver (Italië) 68,15%

Einduitslag Individuele Proef Young Riders

1. Lotje Schoots- Reine B (Nederland) 72,30%
2. Diederik van Silfhout- Ruby (Nederland) 71,35%
3. Kirsten Sieber- Charly (Duitsland) 70,75%
4. Anna-Kirsten Dornbracht- Gryffindor (Duitsland) 70,40%
5. Lina-Sofie Böckmann- Wolkenstein III (Duitsland) 69,05%
6. Freire Boaventura- Derby-L (Portugal) 68,85%
7. Cindy van den Berg- Mix (Nederland) 68,10%
8. Lillann Jebsen- Flyinge VDL Wetano (Noorwegen) 67,75%
9. Anna Kasprzak- Blue Horse Future Cup (Denemarken) 67,60%
10. Kathleen Keller- Wonder FRH (Duitsland) 67,35%

Verdere programma:
Zondag: individueel kampioenschap Junioren (Kür op Muziek) individueel kampioenschap Young Riders (Kür op Muziek) prijsuitreiking individueel kampioenschap (Kür op Muziek) Junioren en Young Riders

Voor informatie over het EK: www.conventosaodomingos.com

Auteur: Jet van Oers

Foto 1: Lotje Schoots goud en Diederik van Silfhout zilver Foto 2: Angela Krooswijk brons