Ingezonden persbericht


Junioren verspelen medaillekans tijdens EK springen 19 juli 2008

ERMELO (KNHS) Na de eerste manche van de landenwedstrijd Junioren tijdens het EK springen had de Nederlandse equipe nog een mooi uitzicht op de medailles. Maar in de tweede manche werden zoveel strafpunten verzameld, dat Nederland terugviel naar een roemloze achtste plaats.

In de eerste manche kon bondscoach Sven Harmsen nog goede scores noteren voor zijn jonge team. Laura Spekenbrink (Diepenheim) begon weliswaar met 8 strafpunten, maar die konden geschrapt worden na een foutloze omloop van Dominique Roelofsen (Broekland Ov) met Lois Lane en de vier strafpunten van Ruben Romp (Riel) met Hopes are High en Jody van Gerwen (Limbricht) met Shalon Stanford. Nederland stond met 8 ft. derde, vlak achter Groot-Brittannië (4) en Denemarken (5). Maar waar de Britten en Denen in de tweede manches de goede lijn voortzetten, viel Oranje ver terug. Alleen Van Gerwen hield het niveau van de eerste manche vast: een springfoutje. Er valt weinig van te zeggen. Ze hebben in de tweede manche slecht gereden. Zenuwen zullen zeker een rol gespeeld hebben. Alles zat gewoon tegen, reageerde de bondscoach teleurgesteld.

Overigens reed reserve Kristian Houwen (Wanssum), die deelnam voor het individuele klassement, sterk met HBC Regilio. In beide omlopen kreeg hij vier strafpunten. Dankzij een minder geslaagd optreden in de 1e kwalificatie, miste Houwen net de individuele finale. Alleen Van Gerwen en Romp hebben zich daarvoor geplaatst.

Individuele finales
De individuele finales voor Junioren en Young Riders worden zondag verreden. Bij de Young Riders zijn de Nederlanders kansrijk. Maikel van der Vleuten leidt. Zijn ploeggenoten Wesley Heijdens, Jack Ansems en Michel Hendrix volgen hem op de voet. Ze staan allen in de top-zeven.

Auteur: Petra Baas

Uitslag

Landenwedstrijd junioren (14 t/m 18 jr.):

1. Groot-Brittannië 8

2. Denemarken 15

3. Duitsland 16 barrage 0

4. Zwitserand 16 barrage 4

8. Nederland 37

Tussenstand individueel na 2e kwalificatie:

1. Manuel Anon (Spa) LOreal dUtah 0
Jason Smith (GBr) Rival 0
Matthew Sampson (GBr) Indy 0
Stephanie Lauber (Zwi) Chrescada 0

11. Jody van Gerwen Shalon Stanford 8
30. Ruben Romp Hopes are High 16

Niet geplaatst voor individuele finale:
34. Dominique Roelofsen Lois Lane 17
37. Kristian Houwen HBC Regilio 18
60. Laura Spekenbrink Minardi 34